הוועידה הלאומית
אלי אלאלוף: "אני מצפה לתקציב של לפחות 2 מיליארד שקל למלחמה בעוני"
יו"ר ועדת העוני אמר בוועידה הכלכלית הלאומית של "כלכליסט": "ההחלטות התקציביות שהתקבלו השבוע לא מסכנות את ההחלטות של ועדת העוני"; יפה ויגודסקי, יו"ר מעגלים: "בעית העוני היא גם של אנשים שעובדים יום ולילה"
"הבעיה של העוני היא לא רק תקציב, אני לא נבהל מההחלטות התקציביות שהיו השבוע והן לא מסכנות את ההחלטות שהתקבלו בעקבות דו"ח העוני. המדינה חייבת לתקצב את הנושא ואני מצפה לפחות ל-2 מיליארד שקל לתקצוב של האוכלוסיה שחיה מתחת לקו העוני", כך אמר היום (ג') אלי אלאלוף, יו"ר הוועדה למלחמה בעוני תוך שהוא מתייחס לרושם להערכות כי החלטות הוועדה לא יבוצעו בשל קיצוצים. בהמשך קרא אלאלוף למולי אדן נשיא אינטל ישראל ואמר, "אתה רוצה פחות נשירה תתמודד עם עוני. אתה רוצה יותר הכשרה וחינוך טוב יותר שיתמקדו בעניים. הבעיה המרכזית שלנו היא חשיפה לעוני ודרכי ההתמודדות איתו".
- בנט: "תקציב הביטחון? יתייעלו - יקבלו, לא יתייעלו - לא יקבלו"
- לפיד: "הדבר האחרון שאנו צריכים זה עוד מסים וקיצוצים"
- רוסק עמינח: "יש להגדיל הגירעון; לא צריך פטורים חדשים כמו מעמ 0"
פרופ' מיכל קרומר-נבו מאוניברסיטת בן גוריון בנגב התייחסה לנקודת המוצא שמנחה את הטיפול בעוני, "הדיבור על לעודד אנשים לעבוד יוצא מנקודת הנחה שאנשים לא רוצים לעבוד וזה לא נכון. אנחנו יודעים שאנשים עניים רוצים לעבוד וגם בתוך 'כיסי העוני' הברורים, כמו בעיר רהט למשל, יש רצון לעבוד ועל משרה של סייעת גננת מתמודדות מאות רבות של נשים. יש חסמים בפני אנשים שחיים בעוני כמו: השכלה, בעיות בריאות, קהילה עניה שלא מסייעת לפתח קשרים. מצאנו שהדבר הראשון שאנשים יכולים לחסוך בו הוא טיפולי שיניים ואדם שסובל מבעיות כאלה וחסרות לו שיניים קדמיות יתקשה לקבל עבודה. גם חובות הם חסם: אנשים שאין להם חשבון בנק פעיל בגלל חובות ירתיעו מעסיקים ואז אין להם ברירה אלא לעבוד בשחור. פגשנו אנשים שעובדים במחסני מזון ומקבלים כשכר מצרכים. אני חושבת שזה לא סביר ומזעזע ואחר כך מדברים על לעודד אותם לצאת לעבודה. צריך לאפשר הסרת חסמים".
יפה ויגודסקי, יו"ר קרן מעגלים דיברה על פעילותה והתקציב הדרוש לה, "אני אצטרך סכום כפול ממה שיש לי היום. הבעיה של העוני היא גם של אנשים שנמצאים בתוך מעגל העבודה והם אנשים שקופים. אלה אנשים שחרדים לקום כל יום בבוקר ולמצוא את עצמם מחוץ לעבודה במפעל למרות שהם עובדים יום ולילה. הם מפחדים מכל מכונה שנכנסת למפעל כי הם לא יודעים להפעיל אותה וגם ביום שהם יפרשו לפנסיה הם לא יוכלו להתקיים עליה. חייבים לתת לכל המגזרים לעבוד עד גיל הפנסיה בצורה מכובדת".
מיכל צוק הממונה על התעסוקה, משרד הכלכלה: "הדיון לא צריך לדבר רק על עניים ומהצד השני על צמיחה וכלכלה. מדובר כאן על מנועי צמיחה והמנוע העיקרי שיש כיום הוא תעסוקה. אנחנו פרוסים היום במרכזי תעסוקה שהמטרה שלהם היא להסיר את החסמים ולתת את הכלים ולחבר בין עובידם למעסיקים. אנחנו תומכים היום ב-1,000 שקל לחודש למשפחות עם ילדים בכל שכבות האוכלוסיה. צריך לפעול בכל הספקטורים".