$
בארץ

לקראת החלטת הריבית: הדולר בשפל, אך בנק ישראל מודאג יותר ממחירי הנדל"ן

המטבע האמריקאי הגיע בסוף השבוע לרמתו הנמוכה ביותר מאוגוסט 2011. לפי הערכות, אומדני הצמיחה האופטימיים ושוק הנדל"ן הרותח יקשו על בנק ישראל להפחית מחר את הריבית ולבלום בכך את צניחת הדולר

אמנון אטד 08:4822.06.14

שער הדולר ירד ביום שישי לנקודת שפל של 3.443 - רמתו הנמוכה ביותר מאז אוגוסט 2011.

 

הסיבה העיקרית לירידה האחרונה בשער הדולר בארץ נובעת מחולשת המטבע האמריקאי בעולם, שמקורה כנראה הוא הערכת השווקים הבינלאומיים כי קצב העלאת הריבית בארה"ב יהיה אטי מההערכות של הבנק המרכזי האמריקאי.

 

נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג. הלמ"ס שינתה את המגמה נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג. הלמ"ס שינתה את המגמה צילום: עומר מסינגר

 

עכשיו כל העיניים נשואות לעבר הוועדה המוניטרית של בנק ישראל, שתחליט מחר על גובה הריבית במשק בחודש הבא. עד תחילת השבוע שעבר ההערכה הרווחת היתה שבנק ישראל יודיע מחר על הפחתה נוספת בריבית, כדי לתרום את חלקו להמרצת הפעילות במשק ולהפיכת המטבע המקומי לאטרקטיבי פחות למשקיעים. בדרך זו נחלש כוחו של השקל מול המטבעות החשובים בעולם, והיצוא עשוי להתחזק.

 

עלייה של 5.5% מינואר

 

אלא שבשבוע שעבר פורסמו אומדני החשבונות הלאומיים המעודכנים של הלמ"ס. נתוני הלמ"ס הראו כי המצב בתחום הצריכה, היצוא והצריכה הפרטית ברבעון הראשון של השנה פחות גרוע מכפי שפורסם בחודש שעבר.

 

כתוצאה מכך, ההערכה כעת היא שהוועדה המוניטרית של בנק ישראל תחליט להשאיר את הריבית לחודש יולי ללא שינוי, ברמה של 0.75%. זאת בעיקר כדי לא ללבות את מחירי הדירות, שזינקו בחמשת החודשים האחרונים בלא פחות מ־5.5%. הסיבה לכך היא שהפחתת הריבית מקטינה את תשלומי הריבית על המשכנתאות במסלול הצמוד לריבית הפריים, מגדילה לכן את הביקושים למשכנתאות ותורמת בכך להמשך העלייה במחירי הדירות.

 

 

האוצר הפסיק לתמוך

 

במקביל, ל"כלכליסט" נודע כי משרד האוצר הפסיק לבצע פעולות גידור דולר־שקל, שמסייעות לבנק ישראל בניסיונותיו להחלשת המטבע הישראלי. בשנה וחצי האחרונות ביצע אגף החשב הכללי באוצר ביצע פעולות גידור דולר־שקל בהיקף של כ־1.7 מיליארד דולר. מטרתן העיקרית של פעולות הגידור היא להמיר חלק מחובות המדינה הנקובים במטבע חוץ לחוב נקוב בשקלים, אך במקביל הן מאלצות את הגופים שעמם נערכות העסקאות לרכוש בשוק דולרים, ובכך מסייעות להחלשת השקל.

 

לפני כ־3.5 חודשים הפסיק האוצר לבצע פעולות גידור דולר־שקל, ויש לכך לפחות סיבה אחת טובה. כאשר הממשלה ממירה חוב דולרי בחוב שקלי, החוב שלה נותר ללא שינוי גם כשהדולר נחלש. לעומת זאת, ללא פעולת גידור חובות הממשלה במקרה זה היו קטנים, כפי שקרה בשנה וחצי האחרונות, שבהן נחלש הדולר מול השקל בכמעט 8%.

 

בדומה לבנק ישראל, גם אגף החשב הכללי מפרסם דו"ח שנתי על ניהול החוב של הממשלה, ושואף להציג תוצאות חיוביות. מסיבה זו החליטו כנראה באוצר שעד שבנק ישראל לא יגלה יותר נחרצות לבלימת התחזקות השקל, הם פשוט לא משתתפים יותר במשחק.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x