דו"ח המבקר 2014
מבקר המדינה: נסיעות שרים במימון פרטי יוצרות ניגוד עניינים
לפי דו"ח מבקר המדינה השנתי, אין כל הוראות או הסדרה של נסיעות לחו"ל של שרים וסגניהם שאינן במימון ממשלתי. בין השאר מוזכר ח"כ מאיר שטרית בדו"ח כמי שהתנהל בצורה לקויה
מבקר המדינה יוסף שפירא בדק את נוהלי הנסיעות לחו"ל של שרים וסגני שרים, כפי שאלה התקיימו במהלך שמונה שנים, בין 2011-2003 ומצא כי למעשה אין כל הוראות או הסדרה של נסיעות שרים וסגניהם בכל הנוגע לנסיעות לחו"ל שאינן במימון ממשלתי.
- מבקר המדינה: "יו"ר רשות השידור לא התנכל למנכ"ל כי חשף מעשי שחיתות"
- מבקר המדינה לנתניהו: "תמוך בהחלת ביקורת על קק"ל"
- ועדת השרים הפילה את הצעת החוק להחלת שקיפות בקק"ל
המבקר התמקד בנסיעות שאינן במימון ממשלתי, כלומר כאלה שמומנו על ידי הממשלה המזמינה, על ידי גופים בינלאומיים, ארגונים יהודיים או גופים עסקיים. אי קיומן של הוראות בנושא הזה הביא לא פעם, כך נמצא, לנסיעות של שרים שלא דיווחו על ניגוד עניינים בינם לבין הגורם המממן, שרים שנסעו ביחד עם בנות זוגן במימון הגורם - דבר העשוי להיות טובת הנאה, שרים שטסו במטוסים פרטיים של המממן ושרים שטסו בלי שפנו לייעוץ משפטי של משרדם באשר לנסיעתם.
ערב הבחירות לנשיאות המדינה, מופיע ח"כ מאיר שטרית (התנועה), שהודיע על התמודדותו, בדו"ח המבקר כמי שהתנהל בצורה לקויה בכמה מנסיעותיו בעת שכיהן כשר. בארבע נסיעות שביצע בעת שכיהן כשר במשרד האוצר וכשר התחבורה (2006-2003) נסע שטרית יחד עם אשתו במימון גורם שאינו ממשלתי - לארצות הברית, צרפת, יוון, גרמניה ושווייץ.
כדוגמה למקרה של "חשש לניגוד עניינים" מביא המבקר את נסיעתו של שטרית, אז שר תחבורה, לניו יורק בשנת 2005 , במימונה של חברה מסחרית וזאת כדי לנאום באירוע חגיגי שערכה. בביקורת עלה כי חברה אחרת המצויה בבעלות אשת השר הייתה מעורבת בהזמנתו. נמצא כי אחת מעובדות החברה שהייתה בבעלות אשת השר שלחה מכתב הנושא את לוגו החברה לממונה על יחסים בין-לאומיים במשרד התחבורה ואליו צירפה את ההזמנה הרשמית לאירוע.
בהזמנה צוין שמו של השר דאז כנואם אורח, ובמכתב פירטה העובדת את סדר היום של האירוע, את כתובת המלון שבו יתקיים ואת נושא הרצאתו של השר. בתגובה למבקר, ענתה רות שטרית כי אינה זוכרת את המקרה וכי אם קרה הרי שמדובר בטעות של המזכירה.
שטרית מסר בתגובה: "למיטב זכרוני לא נסעתי על חשבון של שום חברה מסחרית אלא מאחר והייתי בארה"ב בענייני משרדי התבקשתי (על ידי החברה המסחרית הישראלית - ר"ז) להרצות בכינוס שלהם ונעניתי". עוד מסר שטרית: "לא עולה על דעתי גם לו הייתה ועדת אתיקה כלשהי שהייתה נמנעת מלאשר לי להרצות, שהרי אין בהרצאתי שום טובת הנאה". לטענת שטרית, כיוון שכך "לא היה נדרש כל אישור".
גידול של 60% בנסיעות הממשלה ה-32
בנסיעה אחרת שממונה על ידי גוף חוץ ממשלתי, לצרפת, נמצא כי אשתו של שטרית הקדימה והגיעה שלושה ימים לפניו. "המימון שמעניק גורם שאינו ממשלתי לנסיעה של בן או בת זוג המתלווים לנסיעותיו של שר, מגלמים בדרך כלל מרכיב של טובת הנאה. בשל כך על השרים היה לפנות לוועדת המתנות על מנת שתבחן אם אין במימון משום טובהת הנאה אסורה", כותב המבקר בדו"ח.
עוד מצוינת בדוח מועמדת נוספת לנשיאות, דליה איציק, שבשנת 2005 בעת שכיהנה כשרת תקשורת, הוטס בעלה במימון של גורם חוץ ממשלתי, ללוותה בביקור בארצות הברית. המבקר מצא כי במהלך השנים חלה עליה במספר הנסיעות השנתי של השרים וסגניהם. הממשלה ה-32 שכיהנה בשנים 2011-2009 התאפיינה בגידול נסיעות של 60% יותר מהממשלה שקדמה לה, אף שאותה ממשלה קבעה בהחלטה כי יש להפחית את מספר נסיעות השרים לחו"ל היא לא עשתה בעניין דבר.
כאמור נמצא כי אין נוהלים אחידים בין משרדי הממשלה לגבי נסיעות, ומסתבר שפעמים רבות גם אין תיעוד שנשמר בנושא. הערות המבקר מצביעות שוב ושוב על שרים וסגני שרים שבחרו לנהוג כפי הבנתם, רובם לא התייעצו עם יועץ משפטי במשרד באשר לכשרות הנסיעה - הדבר מחויב כשמדובר בנסיעות לגיוס כספים או השתתפות בערבי התרמה. על פי התקנון, נסיעות שרים מאושרות בממשלה, והמבקר מצא כי מדובר בהליך אוטומטי וכי כל בקשה לנסיעה אושרה מיד, בלי לתהות על סיבת הנסיעה או מטרתה.
המבקר מציין לטובה את שר התקשורת לשעבר משה כחלון שפנה בשלוש הזדמנויות שונות לוועדת המתנות ולוועדת ההיתרים לבדיקת נסיעותיו בטרם יצא אליהן, כך עשה גם יולי אדלשטיין לשעבר שר ההסברה.
נסיעותיו של בנימין נתניהו מהתקופה שבה כיהן כשר אוצר נבדקו, אך המסקנות טרם פורסמו שכן הענין מצוי בבבדיקה נפרדת אצל מבקר המדינה וכן אצל היועץ המשפטי לממשלה. הדו"ח בנושא יימסר בנפרד, ומסקנותיו טרם הועברו לראש הממשלה למתן מענה מצדו.