סוף לפרשת בית החולים בגינאה: ירדנה עובדיה תשלם כ-37 מיליון שקל לאשטרום
בפסיקתו קבע ביהמ"ש כי עובדיה נטלה כספים שלא הגיעו לה מפרויקט משותף עם חברת הבנייה להקמת בית חולים במדינה האפריקאית. זאת במסגרת תביעה על סך 50 מיליון שקל שהגישה אשטרום נגדה
בית המשפט המחוזי מרכז פסק אתמול (ד') כי ירדנה עובדיה תשלם כ-37 מיליון שקל לקבוצת אשטרום במסגרת הסכסוך בין הצדדים בפרשת פרויקט הקמת בית החולים בגינאה המשוונית. "על סמך הראיות שהוצגו לפני ניתן לקבוע, ברמת ההוכחה הדרושה לצורך ביסוס טענה מסוג זה, כי גברת עובדיה נטלה ביודעין כספים שאינם מגיעים לה", נכתב בפסק הדין. בתוספת ריבית והצמדה - צפוי סכום הפיצוי להגיע ל-50 מיליון שקל.
- אחרי הקללות - ירדנה עובדיה העידה: "הכסף שאשטרום דורשת מגיע לי"
- אשטרום נכסים רוצה לרכוש את אשלד ב־14% מתחת להון העצמי
- מסתורין ורווח באשטרום: מצאה תעודות התחייבות סחירות באחד מנכסיה - וקיבלה בעלות
תביעת הענק, בהיקף של 50 מיליון שקל, הוגשה במארס 2011 על ידי אשטרום, יזמית פרויקטים של בנייה, באמצעות עוה"ד זאב שרף, שרון בן חיים ויונתן לב. בתביעה נטען כי עובדיה, המוכרת בקשריה בגינאה, הפרה באופן בוטה וחמור את יחסי האמון ששררו בינה לבין החברה, ונטלה לעצמה כספים מפרויקט משותף עם אשטרום, כספים שהיו שייכים לחברה.
עובדיה, המיוצגת על ידי עו"ד ברוך כצמן, הכחישה מצדה את הטענות. לגרסתה מדובר בניסיון של חברת אשטרום להשיג כספים שאינם מגיעים לה. עו טענה כי אשטרום כלל לא הייתה שותפה לפרויקט אלא רק קבלן מבצע, וחשבון הבנק שממנו לקחה את הכסף הוא חשבון הבנק שלה.
שופט המחוזי מרכז, עופר גרוסקופף, קיבל את גרסתה של קבוצת אשטרום. בהתייחסותו לעדותה של עובדיה ציין כי דבריה "ממחישים בצורה חותכת את היעדר האמינות שבגרסתה. המדובר בגרסה כבושה, שעל פניה היא גרסה בלתי עקבית ובלתי הגיונית".
לפי פסק הדין, האינדיקציות שהובאו בפני בית המשפט יש בהם די כדי להביא למסקנה כי "אשטרום עמדה בנטל להוכיח" כי אכן הועברו כספים. "מבחינת הדין", נכתב בפסק הדין, "אין אשטרום צריכה לבסס את טענתה העובדתית בעניין סיבת התשלום מעבר למאזן ההסתברויות. הטעם לכך הוא שעל מנת להצליח בתביעתה אין אשטרום צריכה לשכנע כי גב' עובדיה פעלה בזדון, מתוך מודעות לכך שהכספים אינם מגיעים לה, ובוודאי שאין אשטרום נדרשת להוכיח כוונת תרמית". עוד לפי השופט, די בכך שהתשלום המדובר שבוצע שולם בהתאם להסכם המתקן שנחתם בין הצדדים על מנת לחייב את עובדיה להשיבו "וזאת בין אם פעלה בתום לב ובין אם לאו".
"עם זאת", מבהיר פסק הדין, "על מנת שלא יוטעה הקורא, אבהיר כי אשטרום עמדה במקרה זה גם בנטל ההוכחה הגבוה יותר הנדרש לצורך הוכחת התנהגות פלילית כדוגמת תרמית בהליך אזרחי. לשון אחרת, על סמך הראיות שהוצגו לפני ניתן לקבוע, ברמת ההוכחה הדרושה לצורך ביסוס טענה מסוג זה, כי גברת עובדיה נטלה ביודעין כספים שאינם מגיעים לה".
לצד הסכום שנקבע כי על עובדיה להשיב, 37 מיליון שקל, חייב אותה בית המשפט גם בתשלום הוצאות בגובה 1.8 מיליון שקל.
עו"ד ברוך כצמן, בא כוחה של ירדנה עובדיה מסר כי "מדובר, עם כל הכבוד, בפסק דין שגוי, שזור בטעויות משפטיות בולטות. בנסיבות המקרה לא יהיה מנוס מלבקש שערכאת ערעור תבחן את פסק הדין ותוציא את האמת לאור. המילה האחרונה טרם נאמרה".