צים: אם מניית הזהב לא תבוטל, החוב יגולגל למדינה
חברת הספנות הגיבה לעתירה נגד ויתור על מניית הזהב - מהלך שמשמעותו איבוד אפשרי של השליטה הישראלית בצים - ללא דיון ציבורי. לטענת המדינה, הנושא דורש את אישור הממשלה. בא כוחה של צים במגעים הוא עו"ד דוד שמרון, המקורב לרה"מ
הנהלת חברת הספנות צים מזהירה את משרדי האוצר והתחבורה ורשות החברות הממשלתיות שהשארת מניית הזהב של המדינה על כנה במסגרת הסדר החוב - תגלגל את החוב לפתחה של הקופה הציבורית. ההסדר, שנחשב לגדול ביותר שנרשם בישראל וכולל "תספורת" של כמיליארד וחצי דולר, גובש בשבועות האחרונים לאחר שבעלי החברה הודיעו שאין ביכולתם לפרוע את כל החובות.
- מנכ"ל צים: "הוועד בצים מחזיק את העובדים כבני ערובה"
- מנכ"ל צים: "הקשר עם משפחת עופר השתלם כלכלית לחברה"
- "אם ניתן להנפיק את צים כבר עכשיו, אז למה לחכות?"
ההצהרה החריגה של צים הוגשה לפני מספר ימים לביהמ"ש העליון במסגרת תביעה של איגוד קציני הים וההסתדרות נגד משרדי האוצר והתחבורה בשאלה אם המדינה רשאית לוותר על מניית הזהב שיש לה בצים מבלי לקיים דיון ציבורי. מניית הזהב של המדינה, שנקבעה בעת הפרטת החברה לפני כעשר שנים, מאפשרת לה לקיים קו ספנות פתוח למדינה בעתות מלחמה וגם להכשיר את דור העתיד של קציני הים — ומכאן חשיבותה.
על מזבח 60 ימאים
עיון בחומרים שהגישה צים מעלה שהחברה מבהירה לבית המשפט מהם גבולות הגזרה המועדפים עליה: "קיומה של צים תלוי בהוצאתו של הסדר חוב 2014 לפועל, וזה תלוי, בין היתר, ביכולתה של צים להגיע להסכמה עם המדינה ועם הצדדים בכל הנוגע למניית הזהב".
במקרה שלא יושג הסדר, משרטטת צים שני תרחישים אפשריים: "הראשון, כניסת מדינת ישראל לנעלי בעלי החוב והעברה לצים של סכומי ההסדר. מדובר בכמיליארד וחצי דולר, שעל המדינה יהיה להעביר לנושים באופן מיידי, והכל כדי לשמר מקומות תעסוקה של 50–60 קציני ים שהעסקתם צפויה להסתיים עקב כניסתו לתוקף של הסדר החוב".
בצים אף מחדדים: "צים תפורק באם לא תיענה הדרישה לשמור על מקומות עבודה של 50–60 קציני ים קבועים. מובן מאליו כי תהיינה לכך השלכות חמורות שאין להן כל הצדקה — מדובר בהקרבת החברה, על כל מועסקיה, על מזבח 50–60 קצינים".
האפשרות השנייה שמעלה צים מדברת על "הימנעות המדינה מלאפשר את הסדר החוב 2014 וגם מכניסה לנעלי הבנקים המממנים. מסלול זה יביא לקריסתה המיידית של צים", טוענים שם, ומוסיפים שהקריסה "תוביל לנזקים חמורים העולים עשרות מונים על הנזקים שנטען כי ייגרמו מהפעלת ההסדר".
אונייה של צים צילום: אריאל ורהפטיג בסוף רק הממשלה תחליט
המדינה, בתגובה שהגישה לפני מספר ימים, כופרת בניתוח המצב שהציגה צים וטוענת שמי שיכול לוותר על מניית הזהב הם שרי ישראל והעומד בראשם בנימין נתניהו. "הסמכות לויתור על מניית הזהב שמורה לממשלת ישראל, ולפיכך כל הסכם יידרש לקבל את אישור הממשלה", מסבירים בפרקליטות.
אחד המעורבים בניהול המגעים מצד צים הוא עו"ד דוד שמרון, שנחשב למקורבו של רה"מ בנימין נתניהו. התערבותו של שמרון אינה רק בהסדר החוב, אלא גם בהודעות שוטפות לגבי יכולת החזרת תשלומים שונים לנושים. כך לדוגמה, "ביום 5 בינואר 2014 פנה בא כוחה של צים, עו"ד דוד שמרון, אל רשות החברות בשני מכתבים" שם היא מודיעה שבמסגרת תקנון החברה (סעיף 7.4.4 - ל"ג), "צים הודיעה למממני אוניותיה כי לא תפרע את תשלומי קרן החוב החל מ־1 בינואר 2014"
לטענת הפרקליטות, מי שידון בשאלת הוויתור על מניית הזהב, אותה מנייה שצים טוענת שאי ויתור עליה יגלגל חוב של 1.5 מיליארד דולר לפתחו של משרד האוצר, היא ממשלת ישראל והעומד בראשה בנימין נתניהו, כאשר מקורבו עו"ד שמרון מנהל את המגעים בנושא עבור צים.
כך או כך, באיגוד קציני הים, שמיוצגים על ידי עו"ד מורן סבוראי ועו"ד אמיר בשה ממשרד בני כהן, אליהם חברו בעתירה הפרופסורים דני גוטוויין ויוסי יונה, לא מחכים לתגובות הצדדים וכבר אתמול ענו למדינה שדין כל התביעות להידחות. בנוסף, הם מבקשים מבית המשפט שיוציא צו ביניים להקפאת ההליך - בקשה שאם תתקבל, משמעותה היא הקפאת הסדר החוב.
מהלך כזה יכניס את צים לסחרחורת נושים ויסכן את הסדר החוב הענק. בצים סירבו להגיב לדברים.