עיני סידר את ההסתדרות ליום שאחרי פרישתו
יו"ר ההסתדרות הפורש עופר עיני העביר לפני כשנה החלטה שמקשה על הדחת יו"ר, ותעזור לשריין את מעמדו של המחליף המיועד - יו"ר האגף לאיגוד מקצועי אבי ניסנקורן. רוב בכירי הארגון נמנעים בינתיים מביקורת, אבל יש גם מי שקורא לבחירות
במשך כמה חודשים עבד יו"ר ההסתדרות הפורש עופר עיני על מהלך שיבטיח שמי שיירש אותו בתפקיד הוא מס' 2 שלו, יו"ר האגף לאיגוד מקצועי אבי ניסנקורן. השיא היה בשבועיים האחרונים, אז החל עיני בסבב שיחות ופגישות עם קבוצה קטנה של בכירים, ובהם ח"כ חיים כץ שמכהן גם כיו"ר ועד עובדי התעשייה האווירית, כדי שיבטיחו לעיני את תמיכתם במחליפו. אתמול בבוקר נערכה בין הסיעות השונות התומכות בעיני פגישה אחרונה בנושא, ולאחריה הוא הודיע באופן רשמי על פרישה ב־1 בפברואר 2014.
- ביקורת מבית נגד עיני: "העברת התפקיד לניסנקורן אינה דמוקרטית"
- שיקם את ההסתדרות, אך זנח את תדמיתה ואת יוקר המחיה
- פרישת עיני תעכב את ארבע הרפורמות המבניות הגדולות
עיני עדכן את נתניהו לפני ההודעה הפומבית
עוד לפני כינוסה של הנהגת ההסתדרות הספיק עיני להתקשר לראש הממשלה בנימין נתניהו ולבשר לו על החלטתו ועל מינויו של ניסנקורן. ההסבר שניתן למי ששאל לסיבת ההחלטה על פרישה מהתפקיד היא "תחושת מיצוי" שמלווה את היו"ר כבר זמן רב. במילותיו של עיני אתמול, "הרגשתי שאני לא יכול לתת 100%, וזה תפקיד שדורש את כל האנרגיות שלך. צריך לעמוד מול המראה ולדעת מתי לפרוש בזמן". אותו הזמן, אמר עיני, הוא שמונה שנים מאז תחילת כהונתו בתפקיד.
עיני אמר עוד כי "כשנכנסתי לתפקידי לא התרגשתי כל כך. בפברואר אסגור 30 שנה של עשייה ציבורית, מאז נבחרתי לתפקידי הראשון בוועד עובדים, ושמונה שנים בתפקיד יו"ר ההסתדרות. קיבלתי הסתדרות במצב קשה, עם חוב מצטבר של 1.5 מיליארד שקל", עקץ עיני את קודמו בתפקיד עמיר פרץ. "עתה אני עוזב את ההסתדרות עם עודפים כספיים ויכולת כלכלית חזקה".
עיני אמר כי אין לו תוכניות מה יעשה לאחר הפרישה והוא לא שולל שום אופציה - בין שכשכיר במגזר הפרטי, בעל עסק עצמאי או בין שבתפקיד ציבורי אחר שאינו בפוליטיקה, כמו התמודדות על תפקיד יו"ר ההתאחדות לכדורגל ביוני שנה הבאה. הדבר היחיד שעיני הדגיש לכל אורך ההודעה הוא רצונו לנוח ולבלות יותר זמן עם ילדיו ובת זוגו רוית דום, לשעבר ראש לשכתו, שאותה מינה לפני כשלוש שנים לתפקיד מנכ"לית רשת עמל השייכת להסתדרות.
ביום שלישי הבא יתכנס בית נבחרי ההסתדרות ועיני יגיע אליו עם המלצה על מינויו של ניסנקורן. אם לא יקרה שום דבר דרמטי, המינוי יאושר - עניין שדורש רוב רגיל בבית הנבחרים - וניסנקורן יכהן כיו"ר ההסתדרות לכל דבר ועניין. המשמעות היא שרק בעוד שלוש שנים יתקיימו בחירות לתפקיד יו"ר ההסתדרות, ובהן ניסנקורן יוכל להציג את עצמו לצד מועמדים נוספים.
ל"כלכליסט" נודע כי שלושה חודשים לפני הבחירות לתפקיד היו"ר שנערכו בשנה שעברה, ביקש עיני מבית הנבחרים של ההסתדרות לשנות את התקנון הקובע את הרוב הדרוש להדחת יו"ר הארגון. אם עד אז דובר על כך שדרוש רוב רגיל, מעתה כדי להדיח יו"ר מכהן דרוש רוב של 75% מחברי בית הנבחרים. המשמעות היא כי מרגע שניסנקורן ייבחר על ידי בית הנבחרים יהיה קשה מאוד, עד בלתי אפשרי, להדיח אותו תוך שימוש בקואליציות ואינטריגות פוליטיות. זה ייתן זמן לניסנקורן לבצר את מעמדו לקראת ההתמודדות בבחירות.
בינתיים גוברים הקולות לבית נבחרי ההסתדרות שלא לאשר באופן אוטומטי את מינויו של ניסנקורן למחליפו של עיני. מי שכבר הודיע כי ינסה למנוע את אישור המינוי הוא ח"כ איתן כבל, שהפסיד בהתמודדות מול עיני בשנה שעברה, ועתה רואה את עצמו כמועמד לתפקיד. עם זאת, הסיכוי של כבל לבצע דרמה כלשהי נראה נמוך בשלב הזה: הוא לא חזק או מוערך מספיק במוסדות ההסתדרות או בבית הנבחרים כדי שיוכל להוביל מהפך.
גם חבר מפלגתו ח"כ מיקי רוזנטל הצטרף אליו ואמר ל"כלכליסט" כי"אני מקווה שיהיו בחירות דמוקרטיות כדי שהעובדים יבחרו ראש איגוד. הליך של להעביר את זה כך בהנהגת ההסתדרות בירושה לא סביר ולא דמוקרטי. אם יהיו בחירות בהחלט אתמודד. זה נושא שקרוב לליבי". רוזנטל הודה כי הסיכויים לעריכת בחירות הם נמוכים.
בכיר בהסתדרות: "זו הורשה כמו במלוכה, לא דמוקרטית"
עם זאת, גם בשטח - ועדי העובדים וראשי המרחבים - לא אוהבים את הודעת הפרישה והכוונה למנות את ניסנקורן. בשלב הזה כמעט איש מהוועדים והבכירים הקרובים לעיני לא יבקר את פרישתו באופן גלוי, ולו כדי לא לפגוע בניסנקורן. היחיד שהסכים לעשות זאת הוא מי שנחשב כיום לאופוזיציונר לעיני, יו"ר מרחב הנגב בארגון מאיר בביוף, שאמר אתמול ל"כלכליסט" כי "שיטת העברת המלוכה בירושה כפי שעושה עיני אינה ראויה. ההורשה של התפקיד לאבי ניסנקורן היא כמו במלוכה, לא דמוקרטית ולא הוגנת כלפי הציבור שבחר את עיני אשתקד, וכלפי כל אלו כמונו שעבדו קשה עבור בחירתו. מן הראוי היה שישלים קדנציה מלאה".
בביוף הוסיף כי הנוהג הפסול לדעתו שאותו נוקט עיני אינו הראשון בהסתדרות, וכי עיני עצמו הוכתר על ידי עמיר פרץ ופרץ על ידי חיים רמון. לדבריו, לניסנקורן תהיה עדיפות בהתמודדות על תפקיד היו"ר בעוד שלוש שנים על פני מועמדים אחרים. הוא סירב לענות לשאלה אם יתמודד גם הוא על התפקיד. יו"ר הסתדרות המעו"ף ארנון בר־דוד מיהר אתמול לשחרר הצהרה ולפיה הוא אינו מתכוון להתמודד. בשלב זה נראה כי גם ח"כ כץ לא יתמודד לתפקיד, אף שבליכוד היו שמחים לנסות ולהריץ אותו.
ניסנקורן לא חדש לפוליטיקה בהסתדרות ולהסתדרות עצמה. בשנים 2000–2001 כיהן באחד התפקידים הרגישים במערכת, בתור ראש הלשכה המשפטית של האיגוד המקצועי. לאחר תשע שנים כבעל משרד עורכי דין פרטי חזר להסתדרות לתפקיד יו"ר האגף והאיש החזק אחרי עיני בארגון העובדים הגדול בישראל.
בינתיים כבר הספיק להצטרף כחבר לסיעת עוגנים שהקים עיני ומנהל אותה בני עיני, אחיו של יו"ר הסתדרות. מלבד הסיעה עצמה, כל המעטפת שקיימת סביב עופר עיני תישאר באותה מתכונת גם סביב ניסנקורן, בתוספת של כמה אנשים כמו העוזרת האישית דקלה כהן, שהגיעה לניסנקורן מאגף התקציבים באוצר. שאר הבכירים, ובהם יועץ התקשורת רונן צור והדובר יניב לוי, אמורים להישאר במקומם.
בהסתדרות הכחישו אתמול כי ישנו הסכם כלשהו בין עיני לניסנקורן להשארת ראשי האגפים ובכירים אחרים בתפקידיהם הנוכחיים; אם כי שינויים אחדים יכולים להיערך משיקולים פוליטיים, שכן חלק מהתפקידים בארגון מחולקים לפי מפתח סיעתי באופן דומה לחלוקת תיקים בממשלה. לפיכך, כדי לשמר את כוחו או להבטיח את תמיכת הוועדים הגדולים בו, עשוי ניסנקורן בעתיד להבטיח תפקידים לנציגיהם, כמו תפקיד סגן יו"ר האגף לאיגוד מקצועי שכיום מוחזק על ידי נציג של סיעת עוז של חיים כץ.
חיים כץ: "ביקשתי ממנו להישאר לפחות עד אוגוסט"
איתן כבל, שכאמור קורא לקיים בחירות לתפקיד יו"ר ההסתדרות, אמר אתמול ל"כלכליסט" כי עיני "הצליח להביא למודעות את חשיבות ההתארגנות. הוא הצליח לשים את זה על סדר היום. נכון שבשורה התחתונה עדיין בקושי 800 אלף מאוגדים מתוך 3 מיליון עובדים, אבל העובדה שיש רצון להתאגד והתאגדות אינה מילה גסה - את זה צריך לזקוף לזכותו".
ח"כ חיים כץ ציין את השקט במערכת יחסי העבודה כהישג מרכזי של עיני: "היכולת לנהל מו"מ עם מעסיקים בצורה מושכלת, חוסר ההתלהמות בדרך להישגים, שיתוף הפעולה עם התעשיינים ויצירת השולחן העגול".
כשנשאל לגבי כישלונות של עיני אמר כץ ש"הוא לא גומר את הקדנציה השנייה. ביקשתי ממנו להישאר. אנחנו בתקופה של משבר, הן בגירוש עובדים מהצבא, ומה שאנחנו שומעים בטבע, בפלאפון, במפעל ניסן בשדרות ובנגב טקסטיל - הוא צריך להישאר. ביקשתי ממנו אישית שיישאר לפחות עד אוגוסט".
גם כץ לא ידע להגיד לאן ילך עיני אחרי שיפרוש, אבל אישר כי עיני מכוון לאבי ניסנקורן בתור מחליפו בתפקיד. "אני מקווה, ואני לא יודע מי ייבחר, שיו"ר ההסתדרות הבא יוביל את מערכת יחסי העבודה לא פחות טוב מעופר עיני, ויעשה עבודה כזאת שלא יזכרו את עיני. ככה אני מקווה גם לגביי, כשאני אלך", אמר כץ.
שרגא ברוש, לשעבר נשיא התאחדות התעשיינים ומי שעבד רבות עם עיני, אמר כי ההישגים של יו"ר ההסתדרות הפורש הם "בעיקר ההבנה שצמיחת המשק היא הדבר המשמעותי ביותר. במשך כל השנים הוא הבין שהוא נמצא בתפקיד שהצמיחה מהווה אתגר שלו לא פחות ממה שזה אתגר שלי כראש התעשיינים - לדאוג שהמשק ימשיך לצמוח - מה שמייצר עוד מקומות עבודה, והרבה יותר קל להגיע לזה מצמיחה מאשר משביתות. תוספות אתה יכול לשלם לעובדים כשאתה צומח ומרוויח. לא פעם הוא הותקף על כך".
ברוש אמר כי הוא "לא יודע לומר" מה הכישלונות של עיני, וציין כי הוא ייזכר "כמי שידע לעבוד עם המעסיקים, להבין את הצרכים והבעיות. אני לא זוכר שהוא ויתר על זכות אחת של העובדים".
גם ברוש אמר כי הוא לא יודע מה יהיה התפקיד הבא של עיני, וציין כי הוא מקווה שהמחליף שלו יהיה אבי ניסנקורן, יו"ר האיגוד המקצועי, "ככה מקובל בהסתדרות".