לי קא-שינג: "אם הייתי מחזיק בשרביט קסמים, הייתי מכנס את מנהיגי העולם ביחד"
הקרן של המיליארדר הסיני תעניק תרומת ענק של 130 מיליון דולר לטכניון. הערב אמר לי קא-שינג כי "המחויבות שלנו היא להשקיע בחינוך, ולהמשיך לבנות את הגאונות האנושית"; בנוסף יוקם מכון אקדמי-טכנולוגי משותף של הטכניון ואוניברסיטת שנטאו הסינית בהשקעה של 147 מיליון דולר
"חבר יהודי טוב הסביר לי פעם את המשמעות מאחורי המילים 'צדקה' ו'תיקון עולם'. אז אם הייתי מחזיק בשרביט קסמים, הייתי מכנס את מנהיגי העולם ביחד. הייתי רואה כיצד החינוך פותח את הדלתות לצעירים בישראל ובסין, וכיצד הם יפתרו את הבעיות הגדולות ביותר העומדות בפני המאה ה-21". כך אמר לי קא-שינג שהקרן בראשותו תעניק 130 מיליון דולר לטכניון בחיפה. בנוסף, יוקם מכון אקדמי-טכנולוגי משותף של הטכניון ואוניברסיטת שנטאו בסין. הערב ערכה הנהגת הטכניון אירוע משותף עם אוניברסיטת שנטאו הסינית.
- מתנת ענק לטכניון: לי קא-שינג תורם 130 מיליון דולר
- קיימא מגייסת 65 מיליון דולר מהבנק העולמי ומלי קה־שינג
- לי קה שינג: "מחפש השקעות חדשות באירופה"
התרומה של קרן לי קא-שינג היא התרומה הגדולה ביותר בתולדות המוסד ואחד הגדולים שקיבל מוסד השכלה גבוהה ישראלי אי פעם. לי קא-שינג, בעל השליטה בתאגיד הענק האצ'יסון מהונג-קונג הגיע לארץ לרגל האירוע לביקור נדיר וקצר.
בנוסף, יוקם מכון אקדמי-טכנולוגי משותף של הטכניון ואוניברסיטת שנטאו בסין, שאמור לסמל "עידן חדש בחינוך גבוה, מחקר וחדשנות בתחומי ההנדסה, המדעים ומדעי החיים בסין". מחוז גואנגדונג (Guangdong) ועיריית שנטאו הקציבו 900 מיליון יואן (כ-147 מיליון דולר) לבנייתו של המכון ולהפעלתו הראשונית. בנוסף, הוקצו למכון 330,000 מ"ר שעליהם ייבנה המכון, בסמוך לאוניברסיטת שנטאו.
באירוע הערב הוסיף לי קא-שינג: "לאחרונה, הבן הצעיר שלי שאל אותי מה הייתי עושה אם היה לי שרביט קסמים. הוא רצה לשלוט בצבא דרקונים. המטרה שלי פחות שאפתנית, אבל אני עדיין מקווה לשנות את מה שפעם היה נחשב לבלתי אפשרי. ליצור פתרונות לבעיות שפעם לא ידענו לפתור, מה שיכול להראות כמו שרביט קסם.
"אבל השרביט חזק רק כמו האדם השולט בו. המחויבות שלנו היא להשקיע בחינוך, ולהמשיך לבנות את הגאונות האנושית. אם לא נעשה זאת, נפשע לעתיד".
רקטור האוניברסיטה הסינית, פרופ' גו פאיהואה, אמר כי הוא מקווה שבתוך 20 שנה המכון יהיה בין המתקדמים בעולם בתחום הטכנולוגיה.
נשיא הטכניון פרופ' פרץ לוי אמר באירוע: "היום, הטכניון ואוניברסיטת שנטאו יוצאים למסע היסטורי. עם סיוע של קרן לי קא-שינג ומושל שאנדונג, אנו מקימים את TIGT, מוסד אקדמאי משותף שיבנה בצמוד לשנטאו. אנחנו רואים זאת ככשר בין שתי תרבויות היסטוריות ועתיקות שתרמו רבות לאנושות.
"זה לא מקרי שבחרנו בשנטאו להקמת הגשר הזה. היא מודל ומופת לחינוך בסין, וחלק מהקמפיין הגדול ביותר בעולם לשיקום מערכת החינוך. חינוך הוא חלק מהכלים שבעזרתם אנחנו מעצבים מחדש את העתיד. TGIT יהיה פלפורמה לשינויים משמעותיים במערכת החינוך הסיני, שילוב בין הרוח היזמית של ישראל, עם הגודל הסיני. ביחד, נוכל להקים מרכז מחקר שלא רק יעזור לישראל וסין, אלא לכל האנושות".
בפניה ללי קא-שינג אמר פרץ: "סיפור חייך הוא השראה. הדברים שעברת, וההחלטה שקיבלה להשקיע כה הרבה זמן וכסף למען האנושות מעוררת הערצה. אני מודה לך מעומק ליבי על כל מעשייך".
שר המדע והחללו יעקב פרי אמר באירוע: "אני גאה להיות חלק בחתימת מסמך ההבנות. למרות שהיחסים הדיפלומטיים בין ישראל לסין הם רק בני 21 שנים, הקשר והדימיון בין העם היהודי לעם הסיני הם רבים והם הבסיס לקשר האיתן בין המדינות. הישראלים מעריצים ומעריכים את הצמיחה הכלכלית העצומה של המדינה הסינית, וראינו שיתוף פעולה מדעי וכלכלי נרחב בין שתי המדינות, והוא חיוני. הטכניון הוא גולת הכותרת של המחקר המדעי והאקדמאי בישראל".
בסוף האירוע, נתנו נציגי הטכניון לאנשי שנטאו שתיל של "עץ איינשטיין", מהגינה אותה שתל איינשטיין בארץ לפני שנים כה רבות.