מתנת ענק לטכניון: לי קא-שינג תורם 130 מיליון דולר
התרומה של בעל השליטה בתאגיד הענק האצ'יסון היא הגדולה בהיסטוריה של הטכניון. תשמש להקמת מכון אקדמי-טכנולוגי משותף עם אוניברסיטת שנטאו הסינית. הרווחים של לי קא-שינג מהאקזיט ב-WAZE הם חלק מהתרומה
קרן לי קא-שינג שהקים בעל השליטה בתאגיד הענק האצ'יסון מהונג-קונג, מעבירה תרומת ענק של 130 מיליון דולר לטכניון. מדובר בתרומה הגדולה ביותר בתולדות המוסד ואחת הגדולות שקיבל מוסד השכלה גבוהה ישראלי אי פעם.
- קרן כרמל בראש טבלת המשקיעות הפעילות בהייטק הישראלי
- לי קא-שינג משקיע בוויביטס הישראלית
- לי קא-שינג משקיע בישראל בפעם החמישית בתוך שנה
בנוסף, יוקם מכון אקדמי-טכנולוגי משותף של הטכניון ואוניברסיטת שנטאו בסין, שאמור לסמל "עידן חדש בחינוך גבוה, מחקר וחדשנות בתחומי ההנדסה, המדעים ומדעי החיים בסין".
מחוז גואנגדונג (Guangdong) ועיריית שנטאו הקציבו 900 מיליון יואן (כ-147 מיליון דולר) לבנייתו של המכון ולהפעלתו הראשונית. בנוסף, הוקצו למכון 330,000 מ"ר שעליהם ייבנה המכון, בסמוך לאוניברסיטת שנטאו.
מזכר הבנות (MOU) להקמת המכון, שייקרא "מכון טכניון-גואנגדונג לטכנולוגיה", נחתם היום (א') בטקס חגיגי בתל אביב על ידי נשיא הטכניון פרופ' פרץ לביא ופרובוסט (רקטור) אוניברסיטת שנטאו פרופ' גו פאיהואה, במעמד יו"ר הקרן לי קא-שינג, שר המדע יעקב פרי ומושל מחוז גואנגדונג (Guangdong) ג'וּ שיאודן (Zhu Xiaodan). מזכר ההבנות יובא לאישור הרשויות המתאימות בטכניון ובסין. באוניברסיטת שנטאו לומדים 9,500 סטודנטים בעשרה בתי ספר ולה כ-70 אלף בוגרים מאז הוקמה ב-1981.
שנת לימודים שלישית בשנטאו בסין
המכון יחל לפעול כבר בשנת הלימודים הבאה, ויציע מסלולי לימוד לתואר ראשון בהנדסה אזרחית וסביבתית ובמדעי המחשב. שפת הלימוד בו תהיה אנגלית ואנשי הסגל שילמדו בו יגויסו מאוניברסיטאות מובילות ברחבי העולם.
בסמוך למכון הטכנולוגי החדש בגואנגדונג יוקם מרכז חדשנות אשר יחבר חברות מגואנגדונג עם חדשנות טכנולוגית ישראלית ויקדם חדירת טכנולוגיות ישראליות לסין ופיתוח משותף של חדשנות ויזמות.
בשלב הקמת הקמפוס בשנטאו ילמדו הסטודנטים הראשונים של המכון בטכניון במשך שנתיים, ויחזרו לשנטאו בשנה השלישית, כשהמטרה היא "לטפח תרבות מקומית של יזמות וחדשנות" בסיוע הידע שצברו בשנתיים הקודמות.
במקביל יקיימו מכון טכניון-גואנגדונג לטכנולוגיה ואוניברסיטת שנטאו החל מ-2014 מחקר משותף במדעי החיים, במטרה להתמודד עם אתגרים מרכזיים בתחומי החברה ואיכות החיים, כגון ליקויים במערכת הבריאות ואי דיוקים באבחון רפואי וזאת תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות בעיבוד בסיסי מידע גדולים.
תרומות של יותר מ-1.86 מיליארד דולר עד כה
לי קא-שינג, בעל השליטה בתאגיד הענק האצ'יסון מהונג-קונג (מכירות של 50 מיליארד דולר בשנה), הגיע לארץ לרגל האירוע לביקור נדיר וקצר. בנאום שנשא בטקס אמר: "בעולם חדש זה של גבולות דינמיים, לעיתים נדמה שכוחה המשתנה תדיר, המדהים והעצום של הטכנולוגיה הוא מעין שרביט קסמים, המוליד שיטות חדשות והזדמנויות חדשות בתחומים רבים, ויוצר פתרונות חדשים לבעיות נושנות במהירות שקשה לנו להדביקה. עלינו מוטלת האחריות להשקיע ברפורמות בחינוך, אשר יעצימו את אותן יכולות פנימיות ויאפשרו את המשך מימושו של הפוטנציאל האנושי, את בנייתה של חברה עתירת-ידע ואת יצירתה של איכות חיים בת קיימא לכל. אם ניכשל בכך, יהא זה פשע כנגד העתיד". הוא הוסיף ואמר: "אילו היה בידי שרביט קסמים, המשאלה שלי היתה לאפשר למחוללי השינוי להגביר ככל האפשר את יעילותם; הייתי מכנס אותם במוסדות מעולים כמו הטכניון וכמו קמפוס הטכניון החדש שייבנה בקרוב בשנטאו בתמיכת ממשלת גואנדונג ובמיוחד בתמיכת המושל ג'ו".
לי קא שינג מתייחס לקרן אותה הקים ב-1980 כאל "בנו השלישי", והוא הקדיש לה שליש מנכסיו. עד היום הקצתה הקרן יותר מ-1.86 מיליארד דולר (14.4 מיליארד דולר הונג-קונגי) לתרומות, כ-90% מהן לתמיכה ביוזמות לרפורמות בחינוך ובקידום שירותים רפואיים באיזור סין רבתי. הקמת המכון משקפת גם שיתוף פעולה חסר תקדים בין ממשלת מחוז גואנגדונג, עיריית שנטאו, הטכניון ואוניברסיטת שנטאו.
האצ'יסון מוכרת בישראל בעיקר בשל השקעתה בחברת פרטנר, אותה מכרה ב-2009 לאילן בן-דב, אולם היא מושקעת בשורה של סטארט-אפים ישראלים, וכן בחממת המים כנרות.
השותפות בין ישראל לקרן לי קא-שינג החלה בשנת 2011, בביקורם הראשון של נציגי הקרן בטכניון ובביקור הגומלין של פרופ' פרץ לביא במשרדי הקרן בהונג קונג. במהלך הביקור בישראל השקיעה קרן Horizons - קרן הון סיכון בבעלותו של לי קא-שינג, בחברת Waze. הרווחים של הקרן ממכירת Waze לחברת Google מהווים חלק מן התרומה של קרן לי קא-שינג לטכניון.
פרופ' גו צופה כי בתוך 10 שנים יהפוך מכון טכניון-גואנגדונג לטכנולוגיה לבית הספר הטכנולוגי הטוב ביותר במחוז גואנגדונג, ובתוך עשרים שנים – לאחד מבתי הספר הטכנולוגיים הטובים בסין שיביא לעולם טכנולוגיות חדשות וחברות הזנק שיפותחו על ידי הסטודנטים והסגל של המכון. בתוך 30 שנה, אומר פרופסור גו, ייצא שמו של המכון מגבולות סין כמכון המצטיין בהוראה ובמחקר, וכמוקד של ההיי-טק של מחוז גואנגדונג. "תרומתו של הטכניון, הסטודנטים וסגל החוקרים שלו לקידום המשק הישראלי באמצעות מחקר וחדשנות, יכולים להיות דוגמה ומופת לאוניברסיטאות בסין," אמר גו בטקס. "אם אוניברסיטאות רבות בגואנגדונג ובסין יפעלו כפי שה טכניון פועל בישראל, תתפתח בסין כלכלה המבוססת על יזמות וחדשנות."
נשיא הטכניון, פרופ' פרץ לביא, תיאר את השותפות כ"פריצת דרך חשובה והזדמנות בלתי רגילה לחיזוק הקשרים בין ישראל וסין".