$
מוסף 24.09.2013

נחשף בכלכליסט

מעקב מוסף כלכליסט: המכס בבלגיה תובע מיליארדים מאומגה

ביוני חשף מוסף מוסף כלכליסט כי תיק החקירה נגד חברת היהלומים בבעלות אהוד לניאדו, שנחשדה בהעלמת מיליארדים, ייסגר תמורת תשלום של 160 מיליון יורו בלבד. עתה נודע כי המכס מסרב לעסקה ודורש סכום עתק של 4.6 מיליארד יורו

שי אספריל 09:1024.09.13

בשבועיים האחרונים תעשיית היהלומים בעולם גועשת לנוכח התפתחות חדשה בפרשת חקירת חשדות העלמות המס והלבנת ההון של חברת אומגה יהלומים הבלגית. בעשור הקודם היתה אומגה אחת מספקיות יהלומי הגלם הגדולות בעולם, שהפכה את בעליה, היהלומן הישראלי אהוד לניאדו ושותפו הבלגי־יהודי סילוון גולדברג, למיליארדרים. פרסומים חדשים בעיתונות הבלגית חושפים כי רשויות המכס הבלגיות דורשות כעת מאומגה סכום עתק של 4.6 מיליארד יורו - כ־2.3 מיליארד יורו בשל סכומים שאותם העלימה לכאורה אומגה מבריסל וכ־2.3 מיליארד יורו נוספים כקנס על הפעילות הפלילית, לכאורה, העומדת בבסיס חשדות הרשויות בבלגיה. ההליך נפתח בבית המשפט באנטוורפן לפני שבועיים.

 

לפני כשלושה חודשים (6.6.2013) פרסם "מוסף כלכליסט" תחקיר רחב יריעה שבו נחשף תיק החקירה הבלגי, כמו גם הדרך שבה הפך אהוד לניאדו ממסאז'יסט צעיר שעבד בקאנטרי בתל אביב לטייקון יהלומי גלם מהגדולים בעולם. בתחקיר תוארה התפתחות מערכת היחסים העסקית בין לניאדו לבין בתו של נשיא אנגולה איזבל דוש סנטוס, שהפכה את היהלומן הישראלי לכוח מרכזי ביצוא היהלומים מאנגולה לרחבי העולם. עוד תוארה בכתבה הדרך שבה עברו היהלומים מאפריקה לרשת של חברות קש בשוויץ, דובאי וישראל. בחברות קש אלה, לפי חשדות השלטונות הבלגיים, נופח באופן מלאכותי ערכם של היהלומים בדרכם אל אנטוורפן – באופן שבו קטן היקף המס שנדרשה אומגה לשלם בבלגיה. עוד תוארה הדרך שבה הושקע הכסף שהגיע לאומגה (שכיום הידלדלה פעילותה העסקית ועברה לחברות אחרות בקבוצה) במגוון גופים ברחבי העולם.

 

אהוד לניאדו מימין, עם איזבל דוש סנטוס ובעלה סינדיקה דוקולו אהוד לניאדו מימין, עם איזבל דוש סנטוס ובעלה סינדיקה דוקולו

 

דרישת התשלום הגבוהה הנוכחית הפתיעה לא מעט גורמים בבלגיה, לנוכח העובדה שלפני כמה חודשים נודע כי עורכי דינה של אומגה הצליחו להגיע לפשרה עם התביעה הבלגית, שלפיה תשלם החברה 160 מיליון יורו בלבד בתמורה לסגירת תיק החקירה. הסדר זה, שפורסם גם בתחקיר "מוסף כלכליסט", עורר ביקורת עצומה בבלגיה, שכן לפי החשדות העלימה אומגה לאורך השנים הכנסות של מיליארדי יורו מהשלטונות הבלגיים, ותשלום של 160 מיליון יורו הוא טיפה בים מסך הכסף שהפסידה לכאורה המדינה.

 

אלא שכעת מתגלה כי אף שזרוע אחת של השלטון ביקשה להגיע לפשרה עם לניאדו וגולדברג, זרועות אחרות המשיכו לפעול בנחישות כדי לסכל אותה. "מה שקרה הוא שהיתה אי־הסכמה רחבה בין השלטונות בבלגיה בנוגע להסדר הזה. הוא עורר התנגדות עצומה במסדרונות השלטון, והרבה אנשים מנסים לגרום לכך שהוא לא יתממש", אומר גורם בכיר בתעשיית היהלומים המכיר את הפרשה. "התביעה הפדרלית רצתה לסגור את התיק כי היה לה נוח לקבל 160 מיליון יורו, אבל המשטרה ורשויות המכס חשבו שהפשרה לא ראויה, לנוכח היקפה הנמוך ביחס להעלמות, והמשיכו לחקור". וכך, במקביל להסכמות בין התביעה הפדרלית, שייצגה את רשות המסים הבלגית, לבין משרד עורכי הדין אובליוס, שייצג את החשודים, המשיכו רשויות המכס בחקירתן מתוך כוונה להגיש כתב אישום נפרד נגד החברה, בעלי מניותיה ומנהלים מסוימים בחברה ובחברות קשורות.

 

גורמים בבלגיה אינם מביעים פליאה לנוכח ההתנהלות זאת. "ככה זה בבלגיה", אומר גורם בלגי ששוחח עם "מוסף כלכליסט". "היו פה שתי זרועות שחקרו את אומגה. שתיהן ניהלו חקירות נפרדות שאינן קשורות זו לזו ואפילו לא העבירו חומרים זו לזו. זה בעייתי קצת כי מדובר בשתי חקירות די דומות עם אותם סעיפים".

 

אחרי ההתפתחות החדשה עוקבים בעניין לא מעט גורמים בבורסת היהלומים בישראל, הואיל והאופרציה שהקים לניאדו הפכה אותו במרוצת השנים לאחד מספקי יהלומי הגלם הגדולים בארץ. "בסכום הקודם שהתביעה דרשה, 160 מיליון יורו, אומגה, או החברות של לניאדו שקשורות אליה, יכולות היו לעמוד בקלות", אומר יהלומן ישראלי שמכיר היטב את לניאדו. "אבל 5 מיליארד דולר זה סכום שימוטט אותו, ולכן כולם פה מחכים לראות מה קורה. אם לניאדו ייפול, דברים פה ישתנו". לעומתו, יהלומן ישראלי אחר, שמכיר גם הוא את לניאדו, מסרב להתרגש. "לניאדו הוא אמנם ספק יהלומי הגלם הגדול ביותר בבורסה בישראל, אבל היום יש עוד שחקנים שפועלים באנגולה, ותמיד יהיה מישהו שיתפוס את מקומו. זה אולי מעניין ברמה הרכילותית כי לניאדו ישראלי, אבל הוא לא יצרן יהלומי גלם אלא רק צינור של יהלומי גלם שמגיעים מאנגולה לכל העולם. אם זה לא יהיה לניאדו יהיה צינור אחר, ויהלומי הגלם ימשיכו לזרום החוצה מאנגולה ויגיעו גם לכאן".

 

דוברת משרד האוצר הבלגי אישרה ל"מוסף כלכליסט" כי משפט המכס באנטוורפן נגד אומגה החל, אך הוסיפה כי כל תגובה רשמית בעניין אינה יכולה להינתן בשלב זה.

 

ממשרד אובליוס, המייצג את אומגה, נמסר כי בשל חיסיון עורך דין־לקוח הם מנועים מלהגיב. גם בעת פרסום התחקיר המקורי של "מוסף כלכליסט" סירבו לניאדו וגולדברג להגיב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x