בלעדי לכלכליסט
בנט רוצה לבטל שעות נוספות על בסיס יומי
שר הכלכלה מחזיר לחיים את הוועדה לבחינת חישוב שעות נוספות של שכירים, כך שיחושבו על בסיס חודשי ולא יומי; המרוויחים יהיו מעסיקים בהייטק ובענפים שבהם מרוכזות שעות עבודה רבות בימים מסוימים בחודש, כמו מלונאות או תובלה; בהסתדרות מתנגדים מחשש ליישום שרירותי על ידי המעסיקים, אך נציגיה לא יהיו חברים בוועדה
שר הכלכלה נפתלי בנט צפוי להקים מחדש ועדה לבחינת שינוי אופן החישוב של תשלום השעות הנוספות לשכירים במשק - כך נודע ל"כלכליסט". ועדה דומה קמה לפני בנט תחת השר הקודם שלום שמחון, אולם הוא פיזר אותה לקראת הבחירות בשל רגישות הנושא.
- אורקל תפצה עובדים ב-35 מיליון דולר על אי-תשלום שעות נוספות
- ההגבלות על שעות נוספות: חוק ארכאי שזקוק לרענון
- התמ"ת בדק ומצא: בחמישית ממשרדי עוה"ד ישנן ראיות לניצול מתמחים
הוועדה תבחן את האפשרות לבצע כמה שינויים בחוק שעות עבודה ומנוחה ותשים דגש על חישוב השעות הנוספות. כיום החוק קובע מסגרת של תשע שעות ביום לעובדים חמישה ימים בשבוע, שלאחריה המעסיק מחויב לשלם שכר גבוה יותר על כל שעה נוספת. בשנת 2000 התווספה לחוק מגבלה שבועית, ולפיה לאחר 43 שעות עבודה בשבוע כל שעת עבודה תיחשב לשעה נוספת.
השאלה שהוועדה תידרש לדון בה תהיה אם לשנות את החישוב כך שלא ייעשה לפי מגבלה יומית או שבועית, אלא חודשית. כך לדוגמה, אם משרה מלאה ללא שעות נוספות מסתכמת כיום ב־186 שעות עבודה בחודש, המעסיק יהיה מחויב לשלם שעות נוספות רק לאחר השעה ה־187. בפועל, המשמעות היא כי עובד יוכל להישאר בעבודה 12 שעות ביום אחד וארבע שעות ביום שלמחרת, מכיוון שבממוצע הוא עבד שמונה שעות ביומיים האלה והמעסיק לא בהכרח ישלם לו שעות נוספות.
מי שיזמו את הבקשה לשינוי הם הנהנים העיקריים ממנו, המעסיקים בהייטק. החברות בענף עובדות לא פעם לפי פרויקטים נקודתיים המכתיבים עומס זמני. באופן דומה, השינוי עשוי להשפיע גם על ענפים אחרים, כמו ענף בתי המלון או נהגי המשאיות.
השאלה המרכזית שהצוות ידון בה היא איך לאפשר את גמישות החישוב מבלי לפגוע בעובדים שאינם יכולים לקבוע מתי יעשו שעות נוספות ומתי יעבדו פחות. בין היתר עשוי הצוות להידרש לשאלה אם לאפשר עבודה בשבת לקבוצות מסוימות, כמו סטודנטים שמתקשים לעבוד משמרות מלאות בימי חול.עוד עשויה ההסתדרות לבקש לדון בהסדרת שעות העבודה מהבית כפיצוי על השינוי בחישוב השעות הנוספות.
הצוות שיקים בנט יורכב מנציגי משרדו ונציגי משרד האוצר ומשרדים נוספים שעשויים להיות מושפעים משינוי החוק. עם זאת, בניגוד לוועדה הקודמת, מי שלא ייקחו חלק הם נציגי ההסתדרות והמעסיקים, שכנראה יגיעו לוועדה להשמיע את עמדתם ולא ייקחו חלק פעיל בדיונים. בפעם שעברה הסכימה ההסתדרות להשתתף בוועדה רק לאחר שקיבלה זכות וטו על החלטותיה, וזכות דומה ניתנה גם לארגוני המעסיקים. לדברי ההסתדרות, מבחינתה זכות זו עוד שמורה לה. היחסים הרעועים ממילא בין עיני לבנט בשל התבטאויות האחרון נגד ועדי העובדים בנמלי הים עלולים להקשות על הגעה להבנות.