ההגבלות על שעות נוספות: חוק ארכאי שזקוק לרענון
האידיאל של שמונה שעות עבודה ביום כבר מזמן אינו תקף. עם השנים נערכו שינויים, כמו היתרים לעבודה בשעות נוספות תחת מגבלות מסוימות. אבל מדובר בטלאים על טלאים ולא בחשיבה מחדש על התאמות לצרכים של שוק עבודה מודרני
צירוף מיוחד של נסיבות הביא את ארגוני המעסיקים לפעול בלחץ גדול במיוחד על התמ"ת לשנות את חוק שעות עבודה ומנוחה. הראשונה היא כניסתו לתוקף של תיקון 24 לחוק הגנת השכר, שהפך מעסיקים רבים לעבריינים לכאורה, המעסיקים את עובדיהם שעות רבות מדי. לכך התווסף מדיניות נוקשה של התמ"ת
עם זאת, כבר שנים שהמעסיקים מעוניינים לשנות את החוק, שנחשב במקרה הטוב למיושן ובמקרה הרע כמטיל אשמה פלילית על מעסיקים רבים. עד כמה החוק, שנכתב ב־1951, ארכאי אפשר ללמוד מסעיף 6 שלו, שאוסר על עבודה בשעות נוספות חוץ ממקרים הקשורים בביטחון הציבור. האידיאל של שמונה שעות עבודה ביום כבר מזמן אינו תקף. עם השנים נערכו שינויים, כמו היתרים לעבודה בשעות נוספות תחת מגבלות מסוימות. אבל מדובר בטלאים על טלאים ולא בחשיבה מחדש על התאמות לצרכים של שוק עבודה מודרני.
גם הפעילים החברתיים תומכים בשינוי החוק
לשינוי כזה יש תומכים אפילו בקרב פעילים חברתיים העסוקים רוב הזמן בהגנה על עובדים. אחד מהם הוא עו"ד ערן גולן מעמותת קו לעובד, שהיה מבין היוזמים והמנסחים של תיקון 24. גם הוא יודע כי צריך להתאים את החוק ולהבטיח אפשרות של העסקה גמישה יותר - כזאת המסוגלת להתמודד עם הצורך לענות לשיחת לילה מארצות הברית אך גם עם הרצון לקחת את הילד מהגן אחר הצהריים. הסכנה היא המדרון החלקלק שייצור מצב הפוך מזה המתקיים כיום, שבו חוקי העבודה כמעט אינם מבדילים בין עובדים חלשים כגון שומר בכניסה לקניון לבין עובדים חזקים כגון מתכנת בכיר בחברת הייטק או עורך דין.
ההיגיון מאחורי השינויים שהמעסיקים דורשים הוא שעובדים "חזקים" הם שווי כוחות למעסיק ולכן אינם צריכים שחוקי העבודה יגנו עליהם. יש בכך מן הצדק, כמובן, אבל בדרך אסור שיידרסו שאר העובדים במשק, שהם הרוב המוחלט, שפתאום ימצאו את עצמם ללא יכולת להתגונן כאשר המעסיק ידרוש מהם לעבוד ביום מסוים שעות נוספות רבות, הרבה מעבר למותר כיום.
דרישת המעסיקים רק תגביר את האבטלה
מעבר לכך, ישנה גם סיבה כלכלית להגביל באופן ברור את השעות שעובד יכול לעבוד. הגדלה של מספר שעות העבודה המותרות תקטין באופן דרמטי את הצורך של מעסיקים לגייס עוד עובדים. במיוחד בתקופה של יציאה ממשבר כלכלי צריך לשקול בזהירות החלטה שעלולה לגזור ישיבה בבית על מובטלים רבים, לא רק עובדי כפיים בתעשייה. משתי סיבות אלו - הצורך להגן על עובדים חלשים והרצון להפחית את האבטלה - רצוי שמשרד התמ"ת ימליץ על הבחנה ברורה בחוק בין עובדים חזקים לחלשים, למשל באמצעות גובה שכר.
עם זאת, חוק שעות עבודה ומנוחה הוא לא עניין כלכלי בלבד של איך וכמה משלמים לעובד על שעות נוספות או עבודה ביום מנוחה. כשמו של החוק כן הוא - מדובר גם בהחלטה ערכית שכל אחד מאיתנו מבצע כל יום - החלוקה בין עבודה לפנאי. עו"ד גולן מזכיר תוצאה נוספת של אי־הגבלת שעות העבודה ואי־אכיפה מצד המדינה של חוקים אלו. בשוק העבודה שבו עובדים נאלצים לעבוד 12 שעות ביום ומעלה הבעיה אינה רק אי־תשלום שכר על שעות אלו, אלא גם הגברת חוסר השוויון בין נשים לגברים עם הולדת הילדים, וגם ביצירת שכבה שלמה של עובדים המועסקים בשבת, כי לעובדים החזקים אין זמן אחר לעשות קניות.