רוצים להתקבל לעבודה? עדיף שתהיו יפים, רזים ואשכנזים
מחקר חדש של ד"ר יערית בוקק כהן מצא שנשים יפות זכו להערכות אישיות גבוהות יותר, גברים מזרחיים נתפשים כפחות פתוחים מבחינה מחשבתית ומועמדים בעלי מבנה גוף שמן מקרב שני המינים קיבלו הערכות פחות טובות
- 8 דברים שאסור להגיד בראיון עבודה
- שוברים את הכללים: ראיון עבודה כזה עוד לא ראיתם
- איזו טעות הכשילה את ראיון העבודה?
המחקר נערך בקרב 1,450 משיבים ובמהלכו נאספו כמאה וחמישים תמונות של אנשים מקבוצות עדתיות ודתיות שונות וכן בעלי רמות שונות של יופי הפנים והגוף. כל אחד הצטלם בלבוש יומיומי וכן בחולצת צווארון וז'קט מחוייט. המשיבים התבקשו להעריך את תכונות האישיות של המצולמים.
המחקר מצא שנשים יפות זכו להערכות אישיות גבוהות יותר בהשוואה לנשים שדורגו כלא יפות, אך רק בקרב המעריכים הגברים, ואילו המעריכות נטו "להעניש" את המועמדת היפה. בנוסף, נבדקה השפעת האיפור בקרב נשים. בחורות נתבקשו להצטלם פעמיים – פעם אחת ללא איפור ופעם נוספת עם איפור כבד הכולל אודם בוהק, צלליות ומסקרה שחורה. המחקר מצא שנשים בעלות חזות מזרחית קבלו הערכות טובות יותר בתכונות שנבדקו מהנבדקים שראו אותן מאופרות; לעומת זאת מועמדות בעלות חזות אשכנזית דווקא 'שילמו' על האיפור בכך שקיבלו הערכות פחות מחמיאות לאישיותן.
"בכל המחקרים שנעשו על איפור נמצא שנשים אשר מתאפרות בצורה עדינה שיפרו את ההופעה החיצונית ולכן גם את הרושם שעשו לגבי האישיות והיכולת. כאשר נבדק איפור גס ובוטה, כמו למשל אודם אדום ועליו גלוס וצלליות כבדות, דווקא המועמדות האשכנזיות קיבלו הערכות פחות טובות על כך שהן פחות רציניות פחות מסורות לעבודה. בחורה שהיא עם שיער בלונדיני שנראית בהירה ברגע שהיא מתאפרת באודם אדום ובכבדות, האסוציאציה הראשונה שנוצרת אצל המעריכים היא של פרוצה", מסבירה בוקק כהן.
"אני לא חושבת שצריך לבוא בתחפושת או להסתיר את הזהות, אבל כן אפשר לשפר את המראה", היא אומרת. לדבריה כדאי להתלבש בלבוש רשמי, מחויט, אבל לא מוגזם. בראיונות למקצועות של צווארון לבן היא ממליצה להגיע עם חולצת צווארון מכופתרת בצבע אחיד ובהיר, אבל לא להגיע עם חליפה ועניבה מכיוון שזה לא מקובל ויוצר תדמית שלילית ומניפולטיבית. "כדאי לשים בצד את הג'ינס הקרוע ואת חולצות הטריקו עם ההדפסים. צריך להגיע לראיון בביגוד סולידי וכמובן בנעליים ולא בכפכפים, מגולחים ובלי פירסינג".
גם חזות דתית משפיעה על הסיכויים להתקבל לעבודה. גברים שצולמו כאשר הם חובשים כיפה דורגו כפחות מוחצנים ויותר יציבים מבחינה נפשית ונשים דתיות אשר צולמו עם מטפחת המכסה את שיער ראשן דורגו כפחות מוחצנות ופחות נעימות ומסורות לעבודה. מדובר על חזות דתית ולא חרדית. לגבי תכונת המוחצנות, מסבירה בוקק כהן, יש תפקידים שבהם רצוי שכן תהיה מוחצן כמו נדל"ן, מכירות וקבלת קהל ולעומת זאת יש תפקידים שבהם מוחצנות זה דווקא מכשול, כמו עבודה במעבדה, תוכנה, משהו מסווג מבחינה ביטחונית. לגבי נשים דתיות שנחשבו פחות מסורות, הסיבה, כך משערת החוקרת, היא שהמראיינים הישראלים נוטים לייחס לדתיות העדפה להריונות ולידות תכופות.
במחקר נמצא, בהתאם למחקרים דומים במערב, כי מועמדים בעלי מבני גוף שמן מאוד או מלא קיבלו הערכות פחות טובות משל מועמדים רזים וזאת בקרב שני המינים. לדברי בוקק כהן, "חשוב שתהיה מודעות מצד המראיינים שהם מפסידים מועמדים מוכשרים שיש עליהם כמה קילוגרמים עודפים רק בגלל דעות קדומות".
דעות קדומות נוספות שכדאי שמראיינים יהיו מודעים לה קשורות למוצא. מועמדים גברים בעלי חזות מזרחית דורגו כפחות פתוחים מבחינה מחשבתית ופחות יציבים מבחינה נפשית ומסורים לעבודתם, אך זכו לדירוגים גבוהים יותר בתוכנת המוחצנות. "כל פעם שאני נתקלת בדברים האלה אני מופתעת מחדש. גברים מזרחיים דורגו כיותר מוחצנים כי זה תואם לסטיגמה של הוא 'סחבק' ואפשר להתבדח איתו ולהתלוצץ איתו ברחוב, אבל מבחינת התכונות האחרות החשובות הם קיבלו הערכות פחות טובות. מראיינים חייבים להתגבר על הסטיגמות האלה", אומרת בוקק כהן.