$
משפט

צ'רנוי מבקש לממש שיעבודים של זאבי, אלא שהוא לא לבד

בהמשך להליכי פשיטת הרגל שבהם פתח צ'רנוי נגד זאבי בחודש שעבר, הוא מבקש כעת למנות כונס נכסים לחברות שבבעלותו, בשל חוב של 55.5 מיליון דולר. אלא שצ'רנוי אינו הנושה היחיד של זאבי ובעקבות כך ייתכן שהשעבודים לטובתו נטולי כל ערך

זוהר שחר לוי ואסף גילעם 06:5511.11.12

איש העסקים מיכאל צ'רנוי מבקש למנות כונס נכסים לחברות מירג' פיתוח ישראל וד.ע. דירות עלית שבשליטת גד זאבי בעקבות חוב של 55.5 מיליון דולר של זאבי אליו ובהמשך להליך פשיטת הרגל שנקט נגדו. בבקשה נכתב כי "מינוי כונס הנכסים על ידי בית המשפט מתבקש במקרא דנא, לנוכח היקף הנכסים המשועבדים ומורכבות מימושם".  

צ'רנוי הגיש את בקשתו בסוף השבוע שעבר לבית המשפט המחוזי בתל אביב ודרש כי עורכי הדין יעקב וינרוט ואורי בר ימונו לכונסי הנכסים. הבקשה הוגשה על ידי טנידה אנסטלט (Tenida Anstalt), נאמנות המאוגדת בליכטנשטיין ונמצאת בבעלותו של צ'רנוי. הרקע לבקשה הוא סכסוך בין צ'רנוי וזאבי סביב עסקת רכישת מניות חברת בזק והלוואה שנתן צ'רנוי לזאבי לשם כך.

 

בחודש שעבר החל צ'רנוי, באמצעות עוה"ד ירון קוסטליץ ויואב סגל ממשרד וינרוט, בהליכי פשיטת רגל נגד זאבי, בעקבותיהם הוטלו על זאבי עיקולים זמניים וצו האוסר עליו לעשות שימוש בנכסיו עד לדיון בבית המשפט שיתקיים השבוע.

 

80% ממניות יפנאוטו שועבדו

 

צ'רנוי טוען כי הצדדים ניהלו הליך בוררות על רקע סכסוך סביב מכירת מניות בזק, שבסופו ניתן בשנת 2009 פסק בורר הקובע כי זאבי ישלם לצ'רנוי 131.5 מיליון דולר בתשלומים הנפרסים על פני מספר מועדים, אך זאבי לא עמד בתשלומים, לכאורה, ונותר חייב 55.5 מיליון דולר. במסגרת פסק הבורר שעבד זאבי מספר נכסים בבעלותו כבטוחות.

 

לטענת צ'רנוי מדובר בשעבוד של כ־80% ממניות יפנאוטו החזקות (174.6 מיליון מניות מתוך 218.3 מיליון) המוחזקת על ידי מירג' פיתוח ישראל וד.ע. דירות עלית. בנוסף, ישנה משכנתא הרשומה לטובת צ'רנוי על מקרקעין השייך לד.ע דירות עלית בשכונת מרכז הכרמל בחיפה. מדובר במספר חלקות הכוללות מבני מגורים ובתי עסק, מנזר וכן את בית הספר דוד ילין, המיועד להריסה. בסך הכל מדובר בשטח כולל של קרוב ל־30 אלף מ"ר. שוויים של נכסים אלה, לפי דו"ח שמאי מקרקעין שיזם זאבי עצמו, עומד על 75 מיליון שקל.

 

מיכאל צ'רנוי מיכאל צ'רנוי צילום: ארטיום דגל

 

לפני מספר ימים, בבקשה שהגיש זאבי לבית המשפט במסגרת הליכי פשיטת הרגל, הוא טען כי שעבודים אלה מבטיחים כי ישלם את חובו, וכי "טנידה בחרה באופן מפתיע לנקוט הליכי פשיטת רגל טרם ניסתה להיפרע מחובה בדרכים אחרות, כגון מימוש השעבודים שניתנו לה". יממה בלבד לאחר הודעתו זו של זאבי לבית המשפט הגיש צ'רנוי את הבקשה נגד שתי החברות שבשליטת זאבי, שבמסגרתה מבקש צ'רנוי לממש את השעבודים.

 

למרות הטענות של זאבי כי השעבודים שנתן לצ'רנוי מספקים בטוחה מספקת, ספק גדול אם לשעבוד שניתן על מניות יפנאוטו החזקות שווי כלשהו כיום. יפנאוטו החזקות אינה נסחרת בבורסה, אך היא מדווחת לה בשל סדרת אג"ח שבבעלותה ששווייה כיום 90 מיליון שקל. מלבד נדל"ן הנמצא בתהליכי מכירה, ליפנאוטו החזקות נכס עיקרי אחד והוא אחזקתה הבלעדית בחברה־הבת יפנאוטו רכב, יבואנית סובארו בישראל.

 

שווי המניות מוטל בספק

 

זאבי מנהל חזית ממושכת מול מחזיקי האג"ח ביפנאוטו, עקב הקשיים של החברה־הבת יפנאוטו רכב יבואנית סובארו, מאז תחילת 2011. באוגוסט 2011 דיווחה יפנאוטו החזקות כי אין לה המקורות לתשלום למחזיקי האג"ח, וכי החברות מיראג' פיתוח ודירות עילית השולטות בה יספקו את המקורות לתשלום פברואר 2012. עם התקרבות המועד, התברר כי לזאבי אין כיצד לשלם גם את תשלום פברואר, אז החל מו"מ ממושך עם המחזיקים.

 

למחזיקי האג"ח שעבוד ראשון על כלל מניות החברה־הבת ועל נכסיה, כך שלמרות שלצ'רנוי שעבוד על 80% ממניות יפנאוטו החזקות, בפועל כלל נכסיה משועבדים למחזיקי האג"ח.

 

בדומה למקרה עם צ'רנוי, בתחילת התהליך שעבד זאבי גם לטובת מחזיקי האג"ח קרקע בחיפה, בוואדי סלאבי, שמעריך שווי מטעמו קבע שהיא שווה כ־24 מיליון שקל. עם התקדמות המו"מ התברר כי זאבי מתקשה לממש את הנכס לפי השווי שרצה, ועסקה שנחתמה למכירת הנכס בוטלה ברגע האחרון. לעומת זאת, הנכס ששועבד לצ'רנוי ממוקם באזור מרכזי יותר וצפוי להיות קל יותר למימוש.

 

בנוסף, ליפנאוטו רכב, יבואנית סובארו, נושה ראשי אחד - בנק מזרחי טפחות, אשר העניק לה אשראי בהיקף מוערך של 100 מיליון שקל. בתמורה לאשראי הוענק לבנק שעבוד על הזיכיון של סובארו, על כלל נכסי החברה, וכן מספר שעבודים של נכסים בבעלות אישית של זאבי, בין היתר קרקע לבניית משרדים בלוד, אליה היתה אמורה יבואנית סובארו להעביר את משרדיה, אשר מוערכת ב־40 מיליון שקל.

 

בסוף אוגוסט נחתם הסדר עקרוני עם מחזיקי האג"ח, אשר כלל מספר תרומות מצדו של זאבי, שהמרכזית בהן היתה אותה קרקע בלוד המשועבדת לבנק מזרחי טפחות. לאחר כחודש וחצי דיווחה החברה כי הבנק מסרב לשחרר את המשכנתא שניתנה לו על הקרקע והבסיס להסדר נעלם. מחזיקי האג"ח דרשו מזאבי להציג מתווה חדש ורציני עד יום שני הקרוב, אחרת יעמידו את סדרת האג"ח לפירעון מיידי.

 

בשבועות האחרונים נחשף כי זאבי מנהל מו"מ למכירת יפנאוטו רכב עם שני גורמים לפחות בענף הרכב: סוכנות מכוניות לים התיכון (סמל"ת), יבואנית פיאט ואלפא רומיאו, ועם בעלי אוטודיל, זרוע הטרייד אין של צ'מפיון מוטורס. בעבר ניסו גורמים נוספים בענף הרכב לקיים מגעים עם זאבי, אך המגעים לא צלחו עקב מה שהוגדר על ידי בכירים בענף הרכב כ"דרישות מוגזמות מצדו של זאבי".

 

כך שבסופו של יום, כמו במקרים רבים אחרים, גם בסיפור של יפנאוטו, הבנק הוא שנמצא במקום הכי טוב - הכי קרוב לנכסים. עד אשר לא יימצא רוכש ליפנאוטו רכב, שיסיר את איום העיקול של נכסי החברה מצד הבנק, שווי מניותיה המשועבדות למחזיקי האג"ח, מוטל בספק רב. בעקבות זאת, גם שווי המניות של החברה־האם, יפנאוטו החזקות, אשר משועבדות לצ'רנוי עלול להתברר כנטול ערך. ספק רב אם צ'רנוי ירצה להיכנס כעת לנעליו של זאבי, וליטול עליו את חובותיו באמצע תהליך הסדר קשה וסבוך מול מחזיקי האג"ח.

 

מגד זאבי נמסר: "החברות מירג' וד.ע דירות פועלות להגיע להבנה עם התובע". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x