דיבידנדים: מסעדות היוקרה לא ממהרות להעלות מחירים בעקבות עליית חומרי הגלם
גם בבתי הקפה לא ממש נסחפים בזרם של רשתות השיווק. חיים כהן: "נצטרך להיות יצירתיים". וגם: ליאון קופלר דואג לתרומה מתוקה
למה רשתות השיווק מרשות לעצמן ואתם לא?
"בן אדם חייב ללכת ולקנות אוכל הביתה בסופר, אבל הוא לא חייב ללכת למסעדות".
גם יורם ירזין, מבעלי מסעדת קפה איטליה, רשת טוני וספה ורשת מוזס ושותף בבונז'ור, יסתפק בהעלאה מינורית של המחירים שביצע לפני כחודשיים. "העלינו את המחירים בפחות מ־2% בממוצע לפני חודשיים, ואת העליות של עכשיו אנחנו נספוג. אי אפשר להעלות מחירים בלי סוף, וזה גם לא שווה בעליות מינוריות כי רק הדפסת התפריטים מחדש עולה לי יותר".
יובל סלע, מנכ"ל מוזס, מעריך כי עליית מחירי חומרי הגלם אילצה אותו לספוג השנה כ־7%–8%. "אנחנו נבדוק את עצמנו, אבל כרגע לא נעלה מחירים. בכל זאת צריך להיות תחרותי". השף והמסעדן רפי כהן, הבעלים של מסעדת רפאל, מצטרף אליו: "לצערי אנחנו ניאלץ לספוג את העלייה בחומרי הגלם, שהיא מאוד משמעותית. רק הדגים עלו השנה בכ־40%. אבל בתקופה כזו של אי־ודאות אני לא יכול להעלות מחירים".
במסעדות השייכות לרשת עדי'ס לייף סטייל - הרברט סמואל, יבנה מונטיפיורי וטאפאס אחד העם - אומרים כי לא בוצעו העלאות מחירים בחצי שנה האחרונה, ולא מתוכננות העלאות מחירים בתקופה הקרובה.
גם ברוב רשתות הקפה המגמה דומה. בלנדוור אומרים כי הרשת מתכוונת לספוג את העלייה במחיר חומרי הגלם, וכך גם מנכ"ל ארקפה יגאל שרון, שאומר כי הרשת עשתה עדכון מחירים מינורי כשהמע"מ עלה: "לא נעלה מחירים רק כי כולם מעלים, אבל מצד שני כשצריך נעשה זאת".
רולדין קצת חריגה בנוף של רשתות הקפה: אצלם עלו המחירים בחלק קטן ממוצרי הקונדיטוריה בממוצע של כ־3%, "בגלל ההתייקרות במחירי התשומות ובמחירים של חומרי הגלם". מצד שני, מזכירים שם כי במקביל יצאו במבצעים והנחות.
גלי וולוצקי
ליאון קופלר דואג לתרומה מתוקה
בעל השליטה בסופר־פארם ליאון קופלר והמנכ"ל ליאור רייטבלט הצליחו להמריץ את חברי ההנהלה והעובדים, וגייסו מיליון שקל עבור האגודה לסוכרת נעורים. הסכום נאסף ממכירת מגנטים מעוצבים בסניפי הרשת. את ההישג חגגו עם מדי יעקבזון, מנכ"לית האגודה, בארוחת בוקר חגיגית בקופי בר בתל אביב.
השפה המשותפת של עזריאלי ולנדסברג
שלשום התקיימה הצגת הבכורה של תיאטרון יידישפיל באולם בית החייל בתל אביב "הרשלה מאוסטרופולי". בין הצופים בלטו אנשי תעשייה שגדלו על ברכי השפה: דוד עזריאלי; מנכ"ל קבוצת דלק גבי לסט; בעל השליטה בסנו ברונו לנדסברג; יו"ר שירות התעסוקה שרגא ברוש; ומנכ"ל החברה הסקוטית למשקאות דן ליאור.
שלמה ינאי מצא ג'וב
חצי שנה לאחר שפרש שלמה ינאי מתפקידו כמנכ"ל טבע הוא עתיד להתמנות לדירקטור בחברת לומניס, העוסקת בפיתוח מכשירי לייזר לטיפולים רפואיים ואסתטיים. ינאי צפוי לקבל 70 אלף שקל בשנה. בנוסף יקבל 200 אלף אופציות במחיר מימוש של 1.21 דולר. בעלי השליטה העיקריים בחברה הם ויולה LM פרטנרס של הראל בית און, עופר הייטק בשליטת עידן עופר ובנק הפועלים.
ניר צליק
הטיימינג של משה כחלון
עמוד המעריצים בפייסבוק של השר משה כחלון אינו עוד. בסביבתו של כחלון טוענים כי העמוד קרס טכנית לפני שלושה שבועות, ומאז הם במאמצים כבירים לשחזר אותו - אף שנוכח הודעתו כי לא ירוץ לכנסת - ממש לפני שלושה שבועות - לא ברור למה הוא זקוק לו בדיוק. מקורביו סיפרו ל"כלכליסט" כי בצר לו שלח כחלון תצלום של רישיון הנהיגה שלו כדי להוכיח כי הוא זה שמנהל את העמוד. אגב, חמשת הפרופילים האחרים בפייסבוק הנושאים את דיוקנו אינם של השר.
ליאור רוזנטל
מבחן בגרות בתמ"ת
האם עבודה בתוך הממשלה משולה לישיבה על ספסלי האוניברסיטה? לפי נציבות שירות המדינה התשובה היא כנראה כן. משרד התמ"ת פרסם בימים האחרונים מכרז פנימי לתפקיד מנהל בכיר בתחום הכלכלי. אלא שמפרטי המכרז שהגיעו לידי "כלכליסט" עולה כי כל עוד הנבחר לתפקיד יגיע מתוך המערכת הוא לא יזדקק לתואר אקדמי. רק אם התפקיד לא יאויש וייצא למכרז חיצוני, יידרש תואר ראשון בעל אופי כלכלי.
משה דיין, נציב שירות המדינה, אפליה?
"בעבר העיסוק נקבע בדירוג המינהלי. וכפי שמקובל בסדרות הארציות לעובדים מתוך השירות בעלי השכלה תיכונית, ניתנה האפשרות להגיש מועמדות לתקופת מעבר בת חמש שנים".
תומר אביטל