$
בארץ

בעקבות עסקת כיל-פוטאש: 14.6% מהייצוא הישראלי עשוי לעבור לידיים זרות

ראש הממשלה, שכבר נפגש עם מנכ"ל פוטאש, הצהיר אתמול שמיזוג הענק עם כיל תואם את האסטרטגיה להביא לישראל משקיעים זרים. אלא שבמערכת הפוליטית העריכו כי הוא יתקשה לאשר את המיזוג ערב בחירות. בינתיים, מלבד המכשול הפוליטי תצטרך העסקה לקבל את אישורם של לפחות ארבעה רגולטורים שונים

כתבי כלכליסט 06:5601.11.12

ראש הממשלה: "המדיניות שלנו היא להביא משקיעים זרים"

 

ראש הממשלה יתקשה ערב בחירות להמשיך ולעסוק במיזוג בין פוטאש לכיל. מדובר בעסקת ענק שמעוררת אמוציות רבות מכיוון שמדובר במשאב טבע שהיה בעבר בבעלות המדינה ואשר ניתן לחברה עסקית בזיכיון ממשלתי. כיל גם אחראית ל־14.6% מכלל היצוא של מדינת ישראל. מרבית ממכירות החברה (94.7%) מיועד, ליצוא. מדובר בכ־6.3 מיליארד שקל מיוצאים, מתוך יצוא סחורות כולל בהיקף של 46 מיליארד דולר. המכירות כוללות מוצרים שכיל מייצרת במפעליה ובחברות שבבעלותה שמחוץ לשראל ובעיקר בספרד ובאנגליה.

 

 

 

בנימין נתניהו בנימין נתניהו צילום: אמיל סלמן הארץ

 

בלשכת ראש הממשלה הטילו אתמול איפול על פרטים נוספים ביחס לפגישה שקיים ראש הממשלה בנימין נתניהו עם ביל דויל מנכ"ל פוטאש ויו"ר החברה לישראל אמיר אלשטיין, ואשר נחשפה אתמול לראשונה ב"כלכליסט". החשבת הכללית מיכל עבאדי בויאנג'ו שהדבר נמצא בתחום טיפולה סירבה אף היא להתייחס. מלבד עצם קיום המגעים עם הממשלה, לא היה ניתן להבין אתמול גם מה צפוי לעלות בגורל זיכיון הכרייה של כיל בים המלח אשר צפוי להסתיים בשנת 2030. גורמים באוצר הסבירו את השתיקה בחשש מכך שכל התייחסות עשויה להוביל לטלטלה לא רצויה בבורסה. תגובת ראש הממשלה: "המדיניות הכללית שלנו היא הבאת משקיעים זרים. דנו בכך וטרם התקבלה החלטה. הנושא עוד תלוי ועומד".

תומר אביטל

 

העסקה תוגדר כמיזוג ולא תחויב במס כעת. החיוב במס יידחה למועד מימוש המניות

 

העסקה המתוכננת לרכישת כיל לא תחויב במס בישראל בכלל. אך בכמה תנאים.

 

על פי פקודת מס הכנסה, עסקת בעלי מניות של חברה ישראלית, שבה נמכרות מניות בחברה מקומית בתמורה למניות בחברה זרה, נחשבת לעסקת מיזוג הזוכה לדחיית מס עד למועד שבו ימומשו המניות בחברה למעלה (כלומר בפוטאש). זאת בתנאי שפוטאש תרכוש יותר מ־80% ממניות כיל - כפי שמתוכנן במקרה זה.

 

 

דורון ארבלי, מנהל רשות המסים דורון ארבלי, מנהל רשות המסים צילום: עמית שעל

 

תנאי נוסף הוא שהתמורה תהיה כולה במניות ולא במזומן. במילים אחרות, אם בעלי המניות יקבלו גם מזומן בתמורה לעסקה, העסקה תחויב במס רווח הון (בשיעור של 25%–30%). אם העסקה אכן תיכנס להגדרה של מיזוג יחולו על פוטאש כמה מגבלות, כגון איסור מכירת מניות כיל במשך שנתיים, אחרת לא תחול עליה ההגדרה של תושב חוץ (המעניק פטור ממס לחברה), והיא תחויב במס רווחי הון.

 

 

כיל משלמת כיום על פי דו"חותיה הציבוריים לשנת 2011 שיעור מס אפקטיבי של 18.6%, וזאת בשל השינוי בחוק לעידוד השקעות הון החדש, הקובע כי חברות כרייה וחברות ממשלתיות לא יוכלו ליהנות מהטבות מס או ממענקי השקעות. כיל היא אחת החברות שהוחרגו מהחוק בשל הסייג הזה, וכך נפגעו הטבות המס המופלגות שניתנו לה במסגרת החוק הישן.

 

מעבר לכך ישנה סוגיה שמתבררת במסגרת הליכי בוררות בין המדינה לכיל, לגבי טענות המדינה כי כיל חייבת לה השלמה של יותר ממיליארד שקל על אי־תשלום מלא של תמלוגים בגין הפקת אשלג באמצעות החברה־הבת מפעלי ים המלח בעשור האחרון. את הליכי הבוררות מנהלים שלושה בוררים: עוה"ד רם כספי, אלקס הרטמן והשופטת (בדימוס) טובה שטרסברג־כהן, והיא כיום בדיונים.

הדר קנה

 

"רשות ההגבלים העסקיים לא צפויה להתנגד לעסקה"

 

אחד המכשולים הרגולטוריים המשמעותיים לעסקת המיזוג הוא אישור רשות ההגבלים העסקיים למהלך. ברשות ההגבלים סירבו אתמול להתייחס למהלך, אולם גורמים בענף העריכו אתמול כי הסיכויים נוטים לכך שרשות ההגבלים העסקיים תאשר לבסוף את עסקת המיזוג, למרות התנגדויות קודמות.

 

דיוויד גילה, הממונה על ההגבלים העסקיים דיוויד גילה, הממונה על ההגבלים העסקיים צילום: אוראל כהן

 

לפני כמה חודשים פנתה פוטאש למדינה וביקשה לבחון אפשרות להגדיל את אחזקותיה בכיל מ־13.9% ל־25%. רשות ההגבלים העסקיים התנגדה לבקשה, זאת מכיוון שהרשות חוששת מהגדלת הריכוזיות בשוק המקומי: ההתנגדות נבעה מכך שחיפה כימיקלים יכולה לרכוש אשלג רק מכיל או מחברת האשלג הירדנית, ופוטאש כבר מחזיקה בנתח משמעותי מהחברה הירדנית. לאור ההתנגדות לפני חודשים בודדים להגדלת האחזקות נראה כמעט מובן מאליו שהרשות עתידה להתנגד נחרצות לעסקה הנוכחית.

 

עם זאת, בכיר בענף ההגבלים העסקיים סבור כי לאור התנגדויות העבר היו לכיל כבר גישושים עם הרשות בטרם פתחה פוטאש בסיבוב הנוכחי. לדבריו, "סביר להניח שהיו כבר שיחות לא פורמליות עם הרשות ומכאן זה יכול לצאת לשני כיוונים: הראשון הוא שהרשות אמרה להם שהיא מתנגדת למיזוג בגלל החברה הירדנית, אבל בתנאים מסוימים היא תסכים למיזוג, למשל אם פוטאש תמכור את אחזקותיה בחברה. אפשרות שנייה היא שכיל הבינה כי הרשות מתכוונת להתנגד בכל מקרה ולכן בונה על מהלך ארוך טווח בהרבה שיכלול ערעור לבית הדין של רשות ההגבלים העסקיים".

 

בכיר אחר בענף ההגבלים העסקיים המקורב לעסקה אמר ל"כלכליסט": "אשלג הוא סחורה שאפשר לרכוש בכל העולם ויש לו מחיר 'מצוטט' - מחיר שנקבע באופן בלתי תלוי ואשר יכולת ההשפעה עליו מצד חברה כזו או אחרת מוגבל יחסית. הצריכה הישראלית של אשלג היא זניחה ביחס לכמויות שמיוצרות על ידי כיל, ובוודאי ברמה שמיוצאת על ידי פוטאש וכיל כחברה ממוזגת. מדובר ברמה של כמה אלפי טונות בלבד.

 

לכן לפי הגישה הזו, מכיוון שמיזוג עם פוטאש ישפר את מצבה של החברה הישראלית, השאלה אם טוב או רע שהחברה תירכש אינה שאלה הגבלית. עם זאת לדעתי הרשות בסופו של דבר לא תתנגד לעסקה".

הדר קנה

 

מניית זהב למניעת השתלטות עוינת

 

כשמכרה המדינה את בעלותה בכיל לשאול אייזנברג לאחר הנפקתה בבורסה לפני כ־20 שנה, היא הותירה בידה מניית זהב.

 

יעקב נאמן, שר המשפטים יעקב נאמן, שר המשפטים צילום: אלכס קולומויסקי

 

משמעות המניה הייחודית היא סעיף בתקנון החברה שמקנה למדינה זכות להטיל וטו על כל עסקה של מכירת 14% מהאחזקות בחברה. כיום מחזיקה פוטאש 13.9% ממניות כיל. המכשול האמיתי, שבגללו מעריכים גורמים את סיכויי העסקה סביב ה־%50, הוא התמריץ של המדינה (משרדי האוצר והמשפטים) להפעיל את מניית הזהב כדי למנוע השתלטות עוינת על החברה. עוינת במובן הפוליטי, לאו דווקא העסקי.

 

פוטאש נסחרת בבורסה בניו יורק, והאפשרות שאחד מעשירי המפרץ הפרסי יקנה נתח נכבד ממניותיה אינה מופרכת. האפשרות שנסיכי סעודיה ישתלטו על כיל באמצעות פוטאש בהחלט עלולה להדיר שינה ולמנוע עסקה.

 

יחד עם זאת, לפי הערכות זכות הווטו צפויה להישאר למדינה גם לפי מתווה העסקה שהציעה פוטאש במגעיה עם המדינה.

 

כחלק מהחשש למצוא את כיל בעתיד בידי מיליארדר סעודי, מתעורר גם החשש לפריצת הגבלות סחר עם מדינות אויב. כל עוד פוטאש תישאר חברה קנדית אין מה לחשוש. מבחינה זו, לפחות כשמדובר בסחר עם איראן, קנדה קפדנית ומחמירה הרבה יותר מישראל ומכמה חברות ישראליות שמעגלות פינות פה ושם. אך כאמור, אין לדעת לידי מי היא יכולה להתגלגל.

 משה גורלי

 

גם לעובדים יש מה לומר

עובדי כיל נערכים למאבק על היום שאחרי עידן עופר

 

הבוקר צפויים עובדי מפעלי ים המלח להתחיל את יום העבודה באסיפת עובדים מיוחדת, לאור חשיפת "כלכליסט" אתמול על הסכם המכירה של קבוצת כיל לפוטאש הקנדית.

 

במקביל שלחה ההסתדרות מכתב אל הנהלת כיל והחברה לישראל שבו היא דורשת לעדכן את העובדים בהתפתחויות.

בכיל מועסקים כ־5,000 עובדים, רובם עובדים תחת הסכם קיבוצי שנחשב לאחד הטובים במשק. לדוגמה, עובדי מפעל תרכובות ברום חתמו לאחרונה על הסכם עם תוספות שכר של עד 27%, ועובדי מפעלי ים המלח קיבלו עד לפני שנתיים בונוס שנתי של עד 80 אלף שקל. למרות היחסים הטובים יחסית בין ההסתדרות להנהלה, ראשי הוועדים בנגב הופתעו לשמוע על אפשרות המכירה של החברה. מאיר בביוף, יו"ר מרחב הנגב בהסתדרות, אמר אתמול ל"כלכליסט" כי "ההנהלה חייבת לעדכן אותנו בכל מקרה של החלפת בעלות, אם אכן יש משא ומתן כזה. לא ברור לי למה הם לא באים לשתף את נציגות העובדים".

 

גם בביוף וגם יוסי הובר, יו"ר מרחב נגב מרכזי בהסתדרות שעובד עם רותם אמפרט ורותם דשנים, אמרו כי "בלי שהנהלת כיל תבוא לשבת איתנו לא יהיה שקט. אני לא רוצה להאמין שעידן עופר ינסה למכור את כיל מבלי ליידע אותנו במהלך".

 

ראשי הוועדים מסתייגים ואומרים כי עוד אין מקום לדבר על היום שאחרי, אבל המטרות ברורות: בונוס נדיב לעובדים במקרה של מכירה והסכם קיבוצי עם המעסיק החדש. עם זאת, בביוף מדגיש כי "העסק הזה הוא הרבה יותר כבד מבונוס כזה או אחר. לא מוכרים חברה בסדר גודל כמו כיל מבלי לפתור את כל הסוגיות שתחת הנושא של זכויות העובדים ועתיד התעסוקה בנגב. זה לא דבר שאנחנו מסכמים במשפט אחד או שניים".

מיקי פלד

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x