שטייניץ קבע: חברות שצברו "רווחים כלואים" יתחילו לשלם מס
המשמעות היא שככל שחברה תפשיר יותר רווחים כלואים היא תשלם פחות מס . שיעורי המס ישקפו את שיעור המס בדומה לחוק החדש שנכנס לתוקפו החל משנת 2011 ששיעורי מס החברות בו הם בין 6%-12%
שר האוצר יובל שטייניץ קיבל החלטה בנוגע ל-100 מיליארד שקל הצבורים כרווחים כלואים של חברות שקיבלו עד היום פטור ממס, במסגרת החוק לעידוד השקעות הון. שטייניץ החליט לקבוע הוראת שעה המחייבת בתשלום מס חברות שקיבלו עד היום פטור ממס.
כפי שפורסם לראשונה ב"כלכליסט", השר החליט לאמץ את המודל הליניארי שהומלץ על ידי רשות המסים. משמעותו היא שככל שחברה תפשיר יותר רווחים כלואים היא תשלם פחות מס. שיעורי המס ישקפו את שיעור המס בדומה לחוק החדש שנכנס לתוקפו החל משנת 2011 ששיעורי מס החברות בו הם בין 6%-12%.
רווחים כלואים הוא מונח המתייחס לרווחיהן של חברות גדולות שהגיעו להסדר מיוחד עם רשות המסים במסגרת חוק עידוד השקעות הון הישן - לפני ששונה ב-2011. על פי החוק הישן, החברות היו יכולות לקבל פטור מלא ממס כל עוד שמרו על הכספים בתוך ישראל, לדוגמה באמצעות השקעות שונות במדינה.
עם זאת, החוק קבע כי ברגע שחברה רוצה להוציא כסף מחוץ לגבולות ישראל או לחלקו כדיבדינד לבעלי המניות, עליה לשלם מס בגובה 10%-25% בהתאם לגודלה ולהטבות שאותן קיבלה בעבר. הוראת השעה קובעת כי חברות שקיבלו פטור ממס בהתאם לחוק הישן לעידוד השקעות הון, יחלו לשלם מס בגין אותם רווחים.
הוראת השעה אינה מחייבת חברות לחלק דיבידנד בפועל שבגינו יש לשלם מס נוסף בשיעור של 15%, עליו אין הטבה, ומאפשרת לחברות להשאיר את רווחיהם בחברה ללא הגבלה עתידית בגין השימוש בכספים.
שטייניץ אמר כי "סוגיית הרווחים הפטורים הכלואים הינה נחלת העבר ואינה רלוונטית בחוק החדש. להערכתנו יישום המהלך עדיף הן לאזרחי ישראל והן לחברות מאי יישומו, משום שהצלחת המהלך תסיר את חוסר הוודאות ברמת החברות ותביא להכנסות ממסים גבוהות יותר מהשארת המצב הנוכחי על כנו".
שר התמ"ת שלום שמחון אמר בתגובה: "מדובר בהחלטה שגויה שתוצאותיה יהיו הוצאת כספים מחוץ למדינה, במקום שכספים אלו יושקעו בהקמת מפעלים חדשים שייצרו אלפי מקומות עבודה. אם מדינת ישראל מחליטה לתת הטבה בסדר גודל כל כך משמעותי , ראוי היה לשקול בכובד ראש האם הדבר עולה בקנה אחד עם יעדיה של הממשלה וכיצד משרתת החלטה זאת את היעדים הללו".