$
בארץ

הממונה על הגבלים עסקיים מאשר שלושה הסכמי גז גדולים במשק

ההסכמים הם בין שותפות תמר לחברת חשמל, דליה אנרגיות וקבוצת אדלטק. היצרנים הפרטיים יוכלו לרכוש גז מ"תמר" ולמכור אותו לגורם שלישי במידה ולא השתמשו בו

ליאור גוטמן 10:1815.06.12

הממונה על הגבלים עסקיים פרופ' דיוויד גילה הודיע היום (ו') על מתן פטור להסדרים כובלים לשלושה הסכמים לרכישת גז טבעי להפעלת תחנות כוח. הפטור ניתן להסכמים שנחתמו בין שותפות "תמר" לבין חברת החשמל לישראל ("חח"י"), "דליה אנרגיות" וקבוצת אדלטק. בכך נסללה הדרך להקמת תחנות הכוח הפרטיות של החברות האמורות.

 

באפריל האחרון הודיע פרופ' גילה שהוא החל לבחון את כלל עסקאות הגז שנחתמו במשק משלוש סיבות עיקריות. העיקריות שבהן היו חשש שכמויות הגז שימכרו משותפות "תמר" ללקוחות המקומיים, כמו גם אורך החוזים (15 עד 17 שנה), ימנעו מספקי גז עתידיים למכור מרכולתם בשוק המקומי. בראיון שנתן גילה ל"כלכליסט" בנושא הוא הודה שהקפאת חוזה הגז בין ישראל למצרים יצרה מציאות לפיה יש רק ספק גז אחד ("תמר"), ולכן הוא בוחן את מכלול ההסכמים שנחתמו עימו. "המצרים עשו לנו את העבודה, מאגר תמר יוכרז כמונופול", אמר גילה בראיון.

 

סיבה נוספת שגרמה לגילה לבחון את עסקאות הגז הייתה מגבלות מערכת ההולכה. כזכור, הזרמת הגז ממאגר "תמר" לישראל כוללת רק צינור בודד, כך שהצטברות חוזים עלולה "לסתום" את מערכת ההולכה לטובת לקוחות אחרים שירצו בעתיד לקנות גז אך לא יוכלו להוליכו לישראל.

 

קידוח תמר קידוח תמר צילום: אלבטרוס

 

הלקוח הראשון שעלול היה לעמוד בפני בעיה הוא OPC של החברה לישראל (80%) ותאגיד ואוליה (20%), שעתידים להפעיל תחנת כוח פרטית בנגב בהספק של 440 מגה וואט כבר בינואר הקרוב. הלקוח השני הוא חברת דוראד שמקימה תחנת כוח באשקלון ועתידה להפיק בסוף 2013 כ-800 מגה וואט. שני יצרני חשמל אלו חתמו על הסכמי גז מול ספקית הגז המושבתת EMG, אולם עם העלמות הגז ממצרים הן חייבות לחתום על חוזה עם שותפות "תמר" אחרת יאלצו להפעיל את תחנות הכוח בסולר יקר תוך קבלת פיצוי כספי מהמדינה.

 

"נוכח החששות התנה הממונה את מתן הפטורים בשורה ארוכה של תנאים, ששינו את ההסכמים באופן מהותי, אך לא אפשרו הרעה כלשהי של התנאים שקיבלו לקוחות הגז בחוזים המקוריים", אומר גילה, ומסביר שביחס להסכם עם חברת החשמל נקבע שהיא תוכל לדחות את ההכרעה האם לרכוש עוד גז משותפות תמר במהלך 2015. "הדבר נעשה על בסיס ההנחה שעד למועד זה תתפתח תחרות בשוק אשר תאפשר לחח"י לתמחר בין תמר לבין ספקי גז אחרים ובכך להביא להפחתה במחיר הגז", אומר גילה.

 

לקוחות הגז יהפכו לספקים

 

שותפות "תמר" חתמה בשנה האחרונה על כמה עסקאות מכירת גז. בינואר האחרון נחתם הסכם למכירת עד 1.4 מיליארד מ"ק גז טבעי לדליה אנרגיות, שעתידה בסוף 2015 להפעיל את תחנת הכוח הפרטית הגדולה בישראל בהספק של 870 מגה וואט (כ-7.5% מכושר הייצור הנוכחי של חברת החשמל) שתמוקם באזור קריית מלאכי. היקף החוזה כ-3.5 מיליארד דולר ל-17 שנה. יום למחרת נחתם חוזה לאספקת גז לקבוצת "אדלטק" עבור הפעלת תחנות כוח פרטיות (חלקן עבור חברות מכתשים ואגן שפועלות תחת קבוצת אי.די.בי) בהיקף של 0.33 מיליארד מ"ק ל-16 שנה. היקף החוזה כ-1.2 מיליארד דולר.

 

ביחס להסכמים עם דליה אנרגיות ואדלטק פסק גילה ש"תינתן להן האפשרות לקצר את ההסכם באופן משמעותי (עד 50% - ל"ג), ולחלופין - להודיע בעוד מספר שנים על הפחתה משמעותית בצריכת הגז שלהן (מ-2020 - ל"ג). גם כאן נעשו הדברים מתוך מטרה לייצר ביקושים משמעותיים של גז שיהיו חשופים לתחרות הצפויה בשוק", מסביר הממונה על ההגבלים. בנוסף, בוטלו הגבלות על האפשרות של לקוחות לרכוש גז מספקים אחרים, "כמו גם על האפשרות של לקוחות גז למכור גז שלא נוצל על ידם במכירה משנית לצרכנים אחרים, תוך יצירת תחרות בשותפות 'תמר' ".

 

כפי שפורסם ב"כלכליסט", המדינה מתעדפת את אספקת הגז באמצעות הממונה על ההגבלים העסקיים ומסבירה ש"שותפות 'תמר' חויבה עוד למכור גז ללקוחות נוספים כל עוד לא תחל המכירה בפועל לדליה, וכן חויבה לפעול להרחבת קיבולת ההולכה שלה", כדי לאפשר כניסת גז נוספת בעתיד מעבר למגבלת קיבולת ההולכה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x