$
משפט

"עיתוי כתב האישום נגד אולמרט מעורר חוסר נוחות"

עו"ד נוית נגב, מבכירות הסנגוריות בישראל והסנגורית של אהוד אולמרט, רוצה להאמין שההחלטה להאשים דווקא עכשיו את אהוד אולמרט בפרשת הולילנד "לא מיועדת להשפיע על משפטו בפרשת ראשונטורס". היא מאשימה את הפרקליטות ב"הסתכלות פופוליסטית" על תיק וינרוט ויוצאת נגד המגמה להגיש כתבי אישום נגד עורכי דין ורואי חשבון

משה גורלי 08:5609.01.12

"יש לי הרגשה לא נוחה מעיתוי הגשת כתב האישום נגד אהוד אולמרט בפרשת הולילנד", כך מתייחסת עו"ד נוית נגב, הסנגורית של ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, להחלטה להגיש נגדו כתב אישום בפרשת הולילנד, שהתקבלה בסוף השבוע.

 

לדברי נגב, מבכירות הסנגוריות הפליליות בישראל ומי שמייצגת את אולמרט בפרשת ראשונטורס, הגשת כתב האישום נגדו "בזמן שאנו שוקדים על הגשת הסיכומים בתיק ראשונטורס מעוררת לכל הפחות סימני שאלה. אני רוצה להאמין שאין כאן ניסיון להשפיע בעקיפין על בית המשפט המחוזי בירושלים, שמנהל את הדיון באופן ענייני לחלוטין".

 

איך מתייחס אולמרט לכתב האישום נגדו בהולילנד?

"עצם ההתמודדות בכמה חזיתות היא דבר לא קל מבחינתו, אבל הוא איש חזק. אולמרט נלחם ויילחם בבית המשפט כדי להוכיח את חפותו. אני יודעת מניסיוני שיש מרחק גדול בין התמונה הראשונית המוצגת בכתב האישום לבין הדברים שמתבררים בסופו של דבר ומאמינה שכך יהיה גם במקרה זה".

  

נווית נגב. "אולמרט הוא איש חזק" נווית נגב. "אולמרט הוא איש חזק"

 

"אני האחרונה שמצדיקה שחיתות"

 

במסגרת פרשת ראשונטורס, מואשם אולמרט בקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות. זאת, לאחר שהגיש לכאורה חשבוניות כפולות לצורך מימון טיסותיו לחו"ל. אולמרט טען במהלך המשפט שלא היה מודע למימון הכפול וכלל לא עסק בנושא.

 

איך יכול להיות שאדם כמו אולמרט לא מודע למה שנעשה סביבו?

"זה בהחלט יכול לקרות כשאתה שר בשמונה משרדים במקביל, ועסוק בעוד כמה דברים. במצב כזה האחריות להזמין ולשלם על כרטיסי הטיסה היא של אחרים ולא שלו".

 

ואולי תפקידך כסנגורית הוא להלבין את השחיתות הזו?

"אני האחרונה שמצדיקה שחיתות. אבל אצלנו מגיעים מהר מדי למסקנות בלי בדיקה וחקירה מעמיקות. כשנכנסים לעומק תיק אולמרט רואים משהו אחר לגמרי ממה שהצטייר באותם הימים שבהם הודח מכס ראש הממשלה. לצערי, התקשורת לא שיקפה בדיווחיה את מה שקרה במשפט עצמו".

 

נגב משוכנעת שבפרשת ראשונטורס נעשה ללקוח שלה עוול ממשי. היא בטוחה שבסופו של יום יתברר כי התנהלותו של ראש הממשלה לשעבר היתה לכל היותר "תקלה מצערת".

 

"כבר היום ברור שבניגוד לפרסומים, לאולמרט לא היה חשבון בנק בראשונטוס וההתנהלות שם היתה עניין חשבונאי פנימי. במשפט הראינו שבניגוד לטענת התביעה, לא היתה שיטה ולא היתה יד מכוונת - לכל היותר תקלה, שלא היתה צריכה לקרות, אבל קרתה".

  

אהוד אולמרט. "להגיד שהיה צריך לדעת על מימון עודף של טיסות זה פופוליזם" אהוד אולמרט. "להגיד שהיה צריך לדעת על מימון עודף של טיסות זה פופוליזם" צילום: אלכס קולומויסקי

 

"חוויית הזיכוי בתיק וינרוט היתה עצומה"

 

נגב מובילה כמה מתיקי הצווארון הלבן הגדולים והמתוקשרים בישראל. אחד התיקים המשמעותיים שבהם טיפלה היה זה של פרקליט הצמרת יעקב וינרוט שהואשם במתן שוחד לפקיד שומה גוש דן לשעבר שוקי ויטה באמצעות קבלת שכר טרחה מופחת.

 

את תיק וינרוט הובילו עו"ד איריס סבאג־ניב ונגב, כשברקע המנטור שלהן עו"ד דן שינמן. יחד איתן ייצגו בתיק פרקליטי צמרת נוספים, בהם דוד ליבאי ונבות תל־צור. לפני חודשיים הסתיים התיק בקול ענות חלושה, עם זיכויו של וינרוט.

לנגב יש בטן מלאה על התגלגלות ההליך, ובמיוחד על הפרקליטות. "ביסוד ההחלטה להעמיד את וינרוט לדין עמדה הסתכלות פופוליסטית שמאוד מכעיסה אותי", היא אומרת. "היתה שם ראייה כאילו כל עורכי דין מונעים רק מתאוות בצע, וזו ראייה שהיא לחלוטין לא נכונה".

 

הכרעת הדין במשפט וינרוט ממשיכה להעסיק את נגב, למרות הזמן שחלף מאז הזיכוי. זאת בעיקר בעקבות טענות שהועלו מצדה של התביעה כאילו וינרוט זוכה בזיכוי מן הספק, שלא הסיר מעליו את הכתם באופן מוחלט.

 

"עצם ההתעסקות בשאלה הזו מקוממת אותי", מבהירה נגב. "הזיכוי איננו מחמת הספק. "זה נראה בעיני כמו ניסיון נפסד להסיט את הדיון למקום לא נכון. בית המשפט קבע שווינרוט זכאי, לא הוגש ערעור, והוא יכול לחזור לחייו. כולנו יודעים כמה זיכויים הם דבר נדיר".

 

נגב נזכרת כי "החוויה של הוכחת החפות בתיק וינרוט היתה עצומה". לדבריה, "כיום חזקת החפות למעשה כמעט אינה קיימת, ובעניינו של וינרוט נטלנו על עצמנו במפורש להוכיח את החפות. ברגע שנקבע שהוא זכאי על ידי בית המשפט, הדיון בעניינו חייב להסתיים".

  

עו"ד יעקב וינרוט. "לטעון שהזיכוי שלו שלו בתיק היה מחמת הספק זו דרך נפסדת לראות את הדברים" עו"ד יעקב וינרוט. "לטעון שהזיכוי שלו שלו בתיק היה מחמת הספק זו דרך נפסדת לראות את הדברים" צילום: אוראל כהן

 

לפני שהועמד וינרוט לדין, התקיים בעניינו שימוע בפני עו"ד שוקי למברגר, אז המשנה לפרקליט המדינה לעניינים פליליים. סנגוריו של וינרוט הצליחו לשכנע את אנשי הפרקליטות שלא להעמידו לדין על סיוע להפרת אמונים. עמדתם התקבלה ווינרוט הועמד לדין על שוחד בלבד. בסופו של דבר, לאחר שלקוחו של וינרוט שוקי ויטה הורשע במסגרת המשפט בהפרת אמונים, התברר עד כמה החלטה זו היתה קריטית לזיכויו.

 

"הדגש מבחינתנו במסגרת השימוע של וינרוט היה על הפרת אמונים", אומרת נגב ביחס להליך שקדם להגשת כתב האישום נגדו. "לא חשבנו בכלל שילכו על סעיף של מתן שוחד".

 

אם כך, אפשר לומר אולי שניצחתם את התיק כבר במהלך השימוע.

"אם אתה רומז לכך שהיו צריכים להרשיע את וינרוט בהפרת אמונים בגלל שוויטה הורשע בעבירה זו, אז ההנחה שלך לא נכונה. וינרוט לא צריך לקחת אחריות על ניגוד עניינים של עובד ציבור. ההחלטה להעמיד לדין את וינרוט הייתה משגה".

 

נגב מסבירה כי היא חוששת "מהכניסה למערכת היחסים שבין עו"ד ללקוח שאיננה נכונה גם מבחינת האינטרס הציבורי. למדינה צריך להיות עניין שעובדיה, שפעלו במסגרת תפקידם, יקבלו את הייצוג הטוב ביותר".

 

בשנים האחרונות הפרקליטות מרבה להגיש כתבי אישום נגד נציגים כעורכי דין, רואי חשבון ופקידי בנק. את מזהה מוטיבציה מוגברת בגזרה הזו?

"לא מקובלת עליי הגישה הכללית שמפחיתה מכבוד יחסי עו"ד־לקוח שבעיניי הם מקודשים. הדינמיקה בחקירות היא שנכנסים לפרטי הייעוץ שעורך הדין נתן כדי לשלול את הטענה של הלקוח, שהוא כביכול הסתמך על הייעוץ.

 

"כאשר נוצרים הבדלי גרסאות בין השניים, הדרך להגשת כתב אישום גם נגד עורך הדין או רואה החשבון היא קצרה, כיוון שהפרקליטות לא תקבל על עצמה להכריע בין הגרסאות ותעביר את ההכרעה לבית המשפט".

 

"אני לא אחת ששולפת שפנים מהשרוול"

נגב מגלמת ייחוד כפול: ראשית, כאשה בתחום הצווארון הלבן הנחשב גברי, ושנית, כבעלת אגו רגוע שיכולה לעבוד עבודת צוות במקצוע שנחשב סוליסטי. היא עושה זאת במשרד שמטפח עוד נשים בולטות, כאיריס סבאג־ניב והשם הבא ברשימה הנשית: עו"ד גל גולדמן־הררי.

 

המשרד שבו שותפה נגב, עם סבאג־ניב והשותף הבכיר דני שינמן, מתגאה ברשימה ארוכה של זיכויים. זו כוללת, בין השאר, את שמואל דנקנר, שזוכה מפרשת קרטל הגז; את גד זאבי, שזוכה מקבלת דבר במרמה בפרשת מלם; ואת עו"ד אילן שביט, שזוכה מעבירות אתיקה, בעקבות הסכם שכר הטרחה שערך לארקדי גאידמק.

 

חלק חשוב בייצוג הבכירים נוגע לשלב המקדים להגשת כתב האישום נגדם, במהלך השימוע. ההחלטה על פנייה לשימוע אינה חד־משמעית, ובשונה מפרשת וינרוט, בכמה מקרים אחרים העדיפו אנשי שינמן־נגב שלא לעבור את התהליך המקדים.

 

כך קרה בתיק אופמת, שבו זוכה בעל השליטה גולן כהן מהרצת מניות ובתיק שבו זוכה שר המשפטים יעקב נאמן מעבירה של הגשת תצהיר כוזב לבית המשפט העליון ומסירת עדות שקר במשטרה.

 

מתי הולכים לשימוע ומתי מוותרים על כך?

"ככלל, נכון לנצל את זכות השימוע. נימוקי נגד הם החשש לחשוף קלפים של ההגנה והסיכוי לשכנע את המשוכנעים שממילא אינו גדול. אבל אם אתה מצליח - עשית הכל למען הלקוח, ולפעמים הסיכוי הקטן שווה את המחיר. עניין האסטרטגיה המשפטית אינו מרכזי אצלנו. אני לא נוקטת קו של שפנים שנשלפים מהשרוול. המרכז אצלנו הוא האמינות והעקביות".

 

פרט לאולמרט ווינרוט ייצגת גם את חיים רמון וגם את יעקב נאמן. איך זה לעבוד עם קליינטים כאלה?

"מאוד מאתגר. מדובר באנשים מצליחים ודעתניים שמגיעים אליך ברגע הקשה ביותר בחייהם. זה לא פשוט אמוציונלית".

 

נגב מקפידה שלא לדבר על תיקים תלויים ועומדים, אבל מזכירה את פרשות אופמת ואילנות בטוחה (שבהן השיגה זיכויים), כאשר היא מדברת על פרשות מליסרון ופסגות (הנוגעות לעבירות של "הרצת מניות"). נגב מקווה שבית המשפט ימצא בשתי הפרשות קווי דמיון לתקדימי העבר, שבהם יצאה כשידה על העליונה.

 

"בית המשפט העליון קבע בעבר שההבדל בין עסקה כשרה לעבירה הוא בדברים שבלב. יכול להיות ששנינו נקנה מניה במחיר שמעל למחיר השוק - האחד מתוך אמונה בעתיד החברה וזה בסדר, והאחר - כדי להעלות את השער וזו עבירה. בעבר שאלו בחקירה למה קנית מניה והתשובה 'הנכונה' היתה - אני מאמין בחברה. היום, חשיבה על השער אינה בהכרח עבירה".

 

מדובר משרד המשפטים, עו"ד משה כהן, נמסר: "קיים אינטרס מוגבר בהחשת תהליכים בפרשת הולילנד. הן בשל הצורך להעיד את העד המרכזי עדות מוקדמת, והן בשל ההתייחסות לפרשה כאל מכלול אחד, במסגרתו הוגש כתב אישום אחד נגד הנאשמים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x