$
אקדמיה

"אני יודע לזהות מתח נפשי דרך גלי רדיו"

פרופ' יורי פלדמן, פיזיקאי מהאוניברסיטה העברית, פיתח שיטה לזיהוי לחץ אצל בני אדם דרך קליטת גלים הנפלטים ממערכת הזיעה. המחקר שלו עשוי לסייע בעתיד בזיהוי מחבלים

מי אתה: פרופ' יורי פלדמן (60), חוקר פיזיקה יישומית באוניברסיטה העברית. בעל תואר שני ברדיו־פיזיקה ודוקטורט בפיזיקה מולקולרית מאוניברסיטת קאזאן ברוסיה. עלה ארצה ב־1991.

 

למה פיזיקה: "פיזיקה היתה אופנתית בתקופה שבה התחלתי ללמוד, נערות צעירות הסתכלו אז על פיזיקאים
בהערצה. חוץ מזה, אבא ואמא שלי היו עורכי דין ולא רציתי ללכת בדרכם".

 

המחקר שלי: "כשאנחנו נכנסים למצב של לחץ פיזי, הגוף מכין את עצמו לברוח או להילחם. חלק מהתגובה הזאת מפעילה את מערכת הזיעה. ניסינו לבדוק אם אפשר לעקוב אחר מצבי לחץ של האדם, באמצעות שידור גלי רדיו לתעלות הזיעה ורישום הסיגנל החוזר מהן. הוכחנו שהתשובה היא חיובית".

 

מקור ההשראה: "ערכנו מחקר שבכלל עסק בבדיקה בלתי פולשנית של רמת הסוכר בדם. במסגרת המחקר ראיתי תצלום תקריב של מבנה העור באצבע. בין שכבות העור - הדרמיס והאפידרמיס - אפשר היה לראות סלילים קטנים. מיד שאלתי מה זה, והסבירו לי שאלו הן תעלות זיעה. כשאני רואה סליל כזה בעיניים של פיזיקאי - אני רואה אנטנה. לכן, השאלה הבאה שלי היתה האם מה שנראה כמו אנטנה גם מתנהג כמו אנטנה. שלחנו גלי רדיו בתחום התדרים שמתאימים לאנטנה בגודל כזה ובדקנו מה חזר אלינו. גילינו שתעלות הזיעה בולעות אנרגיה בתדרים מאוד גבוהים. מה שמדהים הוא שמדובר במבנה ביולוגי שמעביר זרם".

 

רגשי ומחשבתי: "ביקשנו מאנשים להסתכל על תמונה שבה רשום שמו של צבע מסוים, בצבע שהיה שונה מהשם הרשום. כשביקשנו מאנשים לומר מה צבעו של הפונט שהוצג להם, הנבדקים נכנסו ללחץ. כשהשווינו את הפרמטיים הפיזיולוגיים עם מקדם ההחזר של הסיגנל מתעלות הזיעה, קיבלנו התאמה. כעת אנחנו יכולים לחוש את המתח הנפשי והמנטלי שאדם נמצא בו ממרחק של כמעט מטר, 75 ס"מ".

 

ועכשיו לביטחון: "היישומים שלנו יכולים לסייע לביטחון הלאומי. בעתיד אולי נוכל לזהות מרחוק אנשים כועסים ובעלי כוונות זדון".

 

מלחיצים אתכם

"לקחנו קבוצה של אנשים וביקשנו מהם לרוץ סביב הקמפוס. הם היו נתונים בלחץ פיזי. מדדנו את הסיגנלים שקיבלנו מהעור, והצלחנו לחוש מרחוק את מצב המתח שבו היו האנשים"

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x