צדיק בינו קיבל רק 70 דקות כדי לשכנע את ועדת הריכוזיות
ועדת הריכוזיות קיימה אתמול את יום השימועים הראשון מבין שלושה. גורם בכיר שהופיע בפניה אמר לחבריה: "כל מי שמתעסק בפעילות ריאלית לא צריך להתעסק בפיננסים, בלי שום רף". דלק והפניקס וקבוצת אי.די.בי יקבלו 90 דקות
ועדת הריכוזיות קיימה אתמול את יום השימועים הראשון בסדרה של שלושה ימים, שבמהלכם יופיעו בפני חבריה נציגי הטייקונים והחברות הגדולות במשק. גורם בכיר שהתייצב אתמול בפני הוועדה במשרד האוצר בירושלים מסר ל"כלכליסט", כי התרשם שאין לחברי הוועדה כל כוונה לרכך את המל צותיהם בעקבות הלחצים המופנים כלפיהם מצד הגופים העסקיים.
במהלך שלושת ימי השימועים אמורים חברי הוועדה להאזין להשגות של ארגונים חברתיים, חוקרים מן האקדמיה ונציגי החברות שיושפעו מהדו"ח - בטרם יגבשו את המסקנות הסופיות. בין המלצות הוועדה שפורסמו לפני כחודשיים וחצי, בולטת ההחלטה לאסור על תאגיד ריאלי משמעותי או על השולט בתאגיד ריאלי שפדיון המכירות שלו הוא יותר מ־8 מיליארד שקל, שליטה או החזקה בגוף פיננסי המנהל נכסים של יותר מ־50 מיליארד שקל.
12 שימועים ביום
כבר ב־9:15 בבוקר אתמול התייצב בפני הוועדה ראשון הדוברים, פרופ' ישי יפה מבית הספר למינהל עסקים באוניברסיטה העברית. הוא נתן את אות הפתיחה ליום מרתוני של שימועים שנמשך עד 18:00. הרשימה המלאה כללה 12 שימועים, כשהבולטים בהם היו של הממונה לשעבר על הגבלים עסקיים דרור שטרום, נציגי אל על - המנכ"ל אליעזר שקדי, היו"ר עמיקם כהן והיועץ המשפטי עו"ד עומר שלו - וכן מנכ"ל בית ההשקעות תמיר פישמן אלדד תמיר, והמנכ"ל המשותף בבית ההשקעות אלטשולר שחם גלעד אלטשולר.
- יו"ר הוועדה חיים שני|צילום: מיקי אלון
- אלדד תמיר ואנשיו|צילום: מיקי אלון
- נציגי אנטרופי|צילום: מיקי אלון
- מימין אליעזר שקדי, מנכ"ל אל על ועמיקם כהן, יו"ר אל על|צילום: מיקי אלון
- עו"ד אופיר נאור|צילום: מיקי אלון
"מבין השורות הבנתי כי הקבוצות שחשות נפגעות ממסקנות הוועדה תקפו את חבריה, וניסו להסביר כי אין באמת
הגורם סיפר כי נשאל האם החסמים שהציבה הוועדה לגבי דרישת הפרדה בין אחזקות ריאליות לפיננסיות הם גבוהים או נמוכים מדי. "השבתי כי לדעתי לא צריך להציב רף מינימום שרק בהתקיימו נדרשת מכירה של הפעילות הריאלית או הפיננסית המקבילה. כל מי שמתעסק בפעילות ריאלית לא צריך להתעסק בפיננסים, בלי שום רף".
נציגי כיל באים
פרופ' אהוד קמר, מנהל משותף של מרכז פישר לממשל תאגידי ורזולוציה של שוק ההון באוניברסיטת תל־אביב, פרס בפני הוועדה את הערותיו ואת הערות פרופ' שרון חנס, עמיתו מהאוניברסיטה. שניהם הציעו להגדיר חברת פער, כחברה שבה בעל השליטה מחזיק ברבע או יותר מזכויות ההצבעה, ושיהיה בה פער של 15% או יותר בין חלקו של בעל השליטה בזכויות ההוניות לבין הנמוך מבין שניים - חלקו בזכויות ההצבעה או מחצית מזכויות ההצבעה.
מי שהופיע גם כן בפני הוועדה, בראשות חיים שני, הוא עו"ד אופיר נאור העוסק בייצוג מחזיקי אג"ח מול בעלי שליטה בחברות. "שוק ההון חולה", הוא אמר לוועדה, "וזה נובע מכך ש־70%–80% מהכסף המנוהל שלנו עובר לקבוצות ריכוזיות. זוהי תקלה".
בימים ראשון ושני בשבוע הבא תקיים הוועדה את שני ימי השימועים המרוכזים הבאים, שאליהם צפויים להגיע נציגי אי.די.בי, החברה לישראל, כיל, קבוצת דלק, צדיק בינו, אלוני חץ וגזית גלוב.
בכתיבה השתתפו: תומר אביטל, רחלי בינדמן, ליאור בן דוד וענת רואה