ומי לא ישתתפו בהוזלת מוצרי החלב? הממשלה והרפתנים
הוועדה הממשלתית לבחינת משק החלב תגיש היום לשר התמ"ת את מסקנותיה, הכוללות החזרת הקוטג' לפיקוח. למרות הבטחתו של השר לוויתורים מצד כל הגורמים המעורבים בקביעת מחירי מוצרי החלב - רק הרשתות והמחלבות ישלמו את המחיר
הוועדה הממשלתית לבחינת משק החלב תעביר היום (א') את מסקנותיה לשר התמ"ת שלום שמחון. עם זאת, אף על פי ששמחון הודיע לפני כשבועיים כי כל ארבעת החלקים המשפיעים על המחירים בשוק מוצרי החלב - החקלאים, המחלבות, הרשתות והממשלה - יתרמו את חלקם לעסקת החבילה המתגבשת, בפועל נעדרים משרשרת זו שני גורמים: הרפתנים והממשלה.
כפי שנחשף ב"כלכליסט", הוועדה צפויה להמליץ על השבתם לפיקוח של הקוטג' ומוצרי יסוד נוספים, דוגמת גבינה צהובה עמק באריזה וגבינה לבנה 5% ועל סימונם של מוצרים בפיקוח. כמו כן, תמליץ הוועדה על החלת חובת דיווח על מקטעי רווחיות (הרווח של המחלבות והרשתות) על מוצרים בסיסיים שאינם בפיקוח, וכן ציון מחיר מומלץ לצרכן ברשימת מוצרים בסיסיים, אשר תיקבע על ידי הממשלה.
מנכ"ל התאחדות מגדלי הבקר יעקב בכר הסביר בסוף השבוע ל"כלכליסט" שלרפתנים כלל אין מה לתרום בשרשרת הערך. "אני יכול להבין את הניסיונות הכנים של כל הנוגעים בדבר להביא להסכמה כללית, אבל לבנות עסקת חבילה כשאנחנו לא מעורבים בה זה אבסורד. אנחנו החוליה החלשה ביותר. לא יכול להיות שישלחו לנו חשבונית על מסיבה שלא השתתפנו בה".
חוליה נוספת שנעדרה מעסקת החבילה היא הממשלה. מקורבים לוועדה אמרו ל"כלכליסט" כי נציגי האוצר דאגו שהממשלה לא תשלם דבר בעסקת החבילה. "הם הגיעו לישיבות לא מוכנים ורק דאגו שהאוצר לא ישלם דבר", אמרו. "מצד אחד האוצר עמד על רגליו האחוריות לא להפחית את המע"מ על מוצרי יסוד, מצד שני הוא לא הציג פתרון אחר שבו הממשלה מכניסה את היד לכיס".
פתרון הוספת מוצרים לפיקוח נתפס כפתרון נוח לממשלה, אך לא בטוח כי הוא הפתרון המיטבי עבור הצרכן. גורמים בשוק החלב מעריכים, למשל, כי מחיר הקוטג' יעלה בעקבות החלת הפיקוח.
המנגנון הנוכחי לפיקוח על המוצרים מחייב את הממשלה לשמור על אחוז רווחיות מסוים לכל חוליה בשרשרת. רשתות השיווק מהוות חוליה שלישית בשרשרת קביעת הערך - ושם עדיין מתקשים לגלות אופטימיות. ראש אגף סחר ושיווק בטיב טעם יוסי שלו, טוען כי ללא ויתור של המדינה על חלק מהכנסותיה ממסים לא תהיה הוזלה אמיתית. לדבריו, “הממשלה חייבת להשתתף ולהקטין את נטל המס. אם מייקרים מים, מחירי המוצרים עולים".
משטראוס נמסר כי "נמשיך לפעול ליצירת מהלך כולל למען הצרכן, שכולל את כל הגורמים בשרשרת". מתנובה נמסר כי "לכל אורך הדרך קראנו ותמכנו בפתרון שבו כל חלק בשרשרת הערך נותן את חלקו". בטרה סירבו להגיב לידיעה.
ממשרד האוצר נמסר: "הוועדה מקיימת דיונים אינטנסיביים כדי להביא פתרונות לשלושת המקטעים: רפתנים, מחלבות וקמעונאים. משרד האוצר בוחן את הנושא על היבטיו השונים במסגרת הוועדה".
ממשרד התמ"ת נמסר: "היום תוגשנה המסקנות לשר. אם יהיה צורך בקבלת אישור הממשלה או הכנסת, נפעל בהתאם".