מסתמן: גיל הפרישה לנשים יעלה ל־64 - אך יינתנו הקלות
ועדה שהקים האוצר תגיש מחרתיים את המלצותיה להעלאת גיל הפרישה לוועדת הכספים - שם כבר תוקפים את הליך קבלת ההחלטות בנושא. העוסקות במקצועות שוחקים יפרשו שנתיים קודם. השארת גיל הפרישה על 62 תעלה למדינה כ־5 מיליארד שקל
האם נשות ישראל עומדות לעבוד יותר שנים? הוועדה לבחינת העלאת גיל הפרישה לנשים תמליץ על העלאתו ל־64, לעומת 62 כפי שהוא כיום - כך מסתמן לקראת הגשת דו"ח בנושא לוועדת הכספים של הכנסת ביום חמישי.
עם זאת הוועדה, שהוקמה בחודש מרץ על ידי שר האוצר יובל שטייניץ, תמליץ גם על יישום שורה של אמצעים שיאפשרו לנשים פרישה מוקדמת במקרה הצורך או הסבה מקצועית. במסגרת זאת, צפויה הוועדה להמליץ על הקמת קרן ייעודית לנשים שעובדות במקצועות שוחקים, דוגמת אחיות וחדרניות בבתי מלון, כדי לממן פרישה בגיל 62. כמו כן, היא תמליץ על תוכנית הסבה מקצועית לנשים בגילאים 50 ומעלה אשר מתקשות למצוא עבודה.
הוועדה בודקת גם אפשרות להמליץ על השוואת גיל הפרישה לנשים לגיל פרישת הגברים, 67, אך זאת בכפוף לבדיקה של ועדה נוספת בעוד מספר שנים.
חוק גיל הפרישה משנת 2004 קבע כי נשים יצאו לגמלאות בגיל ל־62, וכי גיל זה יוכל לעלות ל־64 בהתאם להמלצה של ועדה מטעם משרד האוצר. כפי שנחשף ב"כלכליסט" באוקטובר האחרון, מאז 2004 נמנעו שרי האוצר להקים את הוועדה לבחינת העלאת גיל הפרישה לנשים. אלא שהסדר קרנות הפנסיה הגירעוניות מ־2003 כולל סעיף, שלפיו אם לא תוקם ועדה כזו יעלה גיל הפרישה לנשים בשנתיים באופן אוטומטי.
באוצר היו מעוניינים לאורך השנים להעלות את גיל פרישת הנשים, היות שהשארתו על 62 תביא לכך שהמדינה תיאלץ להשלים סכום של כ־5 מיליארד שקל לקרנות הפנסיה הוותיקות שאותן הלאימה ב־2003. קרנות הפנסיה מסתמכות
בחישוביהן האקטואריים על גיל פרישה של 64, ומכאן שאי־העלאת גיל הפרישה תביא להגדלת ההוצאות על קצבאות ותכניס את הקרנות לגירעון - שאותו התחייבה המדינה להשלים במסגרת הליך ההלאמה.
המוסד לביטוח הלאומי עשוי לדרוש גם הוא שיפוי מהמדינה במקרה שגיל הפרישה יישאר על 62. מנכ"לית המוסד, אסתר דומיניסיני, החברה בוועדה לבחינת העלאת גיל הפרישה, כבר הצהירה כי היא תומכת בהעלאתו.
אתמול התקיים דיון בנושא בוועדת הכספים של הכנסת, שרק לאחר אישורה ייכנסו ההמלצות לתוקף. יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני רמז כי אינו מרוצה מהליך קבלת ההחלטות של הוועדה. בדיון עצמו האשימו ח"כים רבים את האוצר בכך שמסקנות הוועדה היו קבועות מראש. לטענתם, הנציגה היחידה בוועדה שהתנגדה להעלאת גיל הפרישה היתה יו"ר נעמת טלי לבני, בעוד כל יתר חבריה קשורים לגופים שלהם עניין בהעלאת הגיל.