מחאת הקוטג': היצרניות מתחפרות בעליות המחירים
הוועדה לבחינת משק החלב מציעה לפקח על סל מוצרי יסוד לתקופה קצובה. בינתיים, אף אחת מהחברות לא מתכוונת לבטל את התייקרויות המחירים שנכנסו לתוקף בתחילת יוני
יבוא מוצרי חלב, פיקוח מחירים על הקוטג' בלבד לזמן קצוב או לצמיתות ופיקוח על מוצרי יסוד בסיסיים לתקופה קצובה - אלה חלק מהרעיונות שהועלו אתמול בישיבת הוועדה לבחינת משק החלב, שעל הקמתה הורה שר התמ"ת שלום שמחון, במטרה למצוא פתרון למשבר הקוטג'. בישיבה השתתפו מנכ"ל משרד התמ"ת שרון קדמי, יו"ר התאחדות מגדלי הבקר יעקב בכר, נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש ועוד. נוסף על כך הועלתה אפשרות לקבוע מע"מ דיפרנציאלי על מוצרי חלב.
"בשבוע הבא ייערכו שתי פגישות נוספות של הוועדה, בתקווה לעמוד ביעד שהציב שמחון - למצוא פתרון בתוך שבועיים", אמר קדמי ל"כלכליסט". האתגר הגדול, לדבריו, הוא למצוא פתרון בענף המזון כולו. "הוועדה שאעמוד בראשה תבחן את ההתייקרויות בענף כולו, החל בחלב, תחליפי חלב, פסטה, ביצים, משקאות ועוד". קדמי מעריך כי דיון ראשון בעניין יתקיים בשבוע הבא, לאחר חתימת השרים המעורבים על הצו.
למרות הקמת הוועדה, המחאה הצרכנית על יוקר מחירי המזון בישראל עדיין לא הביאה לתוצאות של ממש,מלבד שתי בשורות מהשבוע שעבר על הקפאת עליות מחירים שהיו אמורות להתבצע ביולי, של אסם ושל זוגלובק, ומבצעים נקודתיים על מוצרי חלב ברשתות השיווק.
חוגלה, שאמורה לייקר את מחיר החיתולים בתחילת חודש יולי, עדיין בוחנת את הנושא וסירבה להגיב לעניין. משאר החברות, שכבר העלו מחירים בחודשים האחרונים - מרביתן בפעם השנייה מתחילת השנה - לא יצאה אתמול בשורה חדשה. אף אחת מהחברות היצרניות לא התנדבה להוריד מחירים, אפילו באופן זמני, עד להחלטת הרגולטור שעשוי להחזיר מוצרים לפיקוח, או שר האוצר שאולי ייעתר לקולות שמבקשים ממנו להוריד את המע"מ.
בחודשים האחרונים העלו חברות המזון את מחירי המוצרים, ומרבית ההתייקרויות התבצעו בתחילת יוני. שטראוס, תנובה וטרה ייקרו את המוצרים בסוף 2010 ב־1.6%–4.5%, וביוני התייקרו מוצרי החלב בשנית ב־4%–8%. מעניין לציין כי מחירו של הקוטג' כלל לא עלה בעליות המחירים האחרונות בתחילת יוני.
אסם ביצעה עליית מחירים של מוצרי פסטה, מרקים, קרקרים, קפה נמס, עוגות, קטשופ, מוצרי טבעול וסלטי צבר בנובמבר 2010, בשיעור ממוצע של 3.5%. ביולי הקרוב התכוונה החברה לייקר בשנית חלק מהמוצרים, לאחר שלטענתה, חומרי הגלם שלהם הגיעו לשיאי מחיר חדשים. עם זאת, כאמור, לנוכח המחאה הציבורית החליטה אסם לדחות את ההתייקרות עד לאחר החגים. גם יצרניות מוצרי הצריכה חוגלה קימברלי ופרוקטר אנד גמבל העלו מתחילת השנה את המחירים ב־2% –16%.
אתמול התחייבו תנובה ושטראוס, שכבר העלו מחירים לפני חודש, שאין בכוונתן להעלות מחירים עד סוף השנה. ואולי זו הבשורה לצרכנים, שכן לולא המחאה הצרכנית, אם מחירי הסחורות ימשיכו להאמיר היינו צפויים לספוג התייקרויות נוספות בחודשים הקרובים.