"תוך שבועיים נציע פתרון למשבר החלב בצורת עסקת חבילה"
שמחון: תעשיית החלב מצוינת - אבל כנראה שיש כשל שוק
שר התמ"ת, שלום שמחון, הודיע כי משבר החלב יבוא על פתרונו תוך 10 ימים עד שבועיים בצורה של עסקת חבילה, שבמסגרתה כל אחר מהצדדים - הרפתנים, המחלבות, רשתות השיווק והממשלה - יוותר על חלק מהכנסותיו, דבר שיאפשר את הוזלת מוצרי החלב. "נדאג לכך שהמרוויח היחידי יהיה הצרכן" אמר השר שמחון. לדבריו, ראשי הרשתות והמחלבות כבר הסכימו לתרום את חלקם לעסקת החבילה. הוא הוסיף כי בתוך שבועיים תגיש הוועדה שהוקמה לבדיקת העניין את מסקנותיה - האם לחדש את הפיקוח על מוצרי החלב ולפתוח את הענף ליבוא.
שמחון אמר את הדברים בתום דיון של הצוות המקצועי שכינס למציאת פתרון למשבר החלב. בדיון השתתפו שרת החקלאות אורית נוקד, נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש, מנכ"ל משרד התמ"ת שרון קדמי וכן נציגי המחלבות ורשתות השיווק.
בפתח הדיון אמר שמחון: "התכנסנו כאן לרגע מיוחד על מנת לבחון באופן מעמיק ויסודי כיצד פותרים את משבר החלב, לא על מנת למשוך זמן, אלא מתוך נסיון למצוא פתרון לטובת הצרכן".
לדבריו של שמחון "משק החלב הישראלי הוא מהטובים בעולם. כנראה שיש כשלים והצרכן הישראלי הביע את מה שהביע כתוצאה מכך. אנחנו מחויבים לבדוק את כל שרשרת הערך, יצרנים, מחלבות ורשתות השיווק, כאשר הכוונה האמיתית היא לאפשר לאנשים שמשתכרים שכר הוגן להצליח לגמור את החודש בכבוד".
"צריך להבין שבכל מה שקשור לאספקת תוצרת חלב אנחנו מחויבים להסכמים בינלאומיים, ובמגבלות הללו אנחנו נצטרך לבחון מכלול שלם של אלמנטים שיסייעו להגיע לפתרון, מבלי לשפוך את התינוק עם החלב. הצוות המקצועי שהתכנס היום בהחלט בנוי להיכנס לקצב עבודה מזורז. כולם מבינים שאין הרבה זמן, המערכת מבינה שישנם כשלים והיא תצטרך לבחון את כל שרשרת הערך".
שמחון התייחס בדבריו לנושא יבוא החלב: "אני רוצה להתייחס לססמאות שמופרחות באוויר בשבוע האחרון ולומר שאני מכיר את משק החלב היטב, וחושב שהאינפורמציה שנמצאת בידי הציבור אינה נכונה. אפשר לייבא מוצרי חלב לישראל, אפשר לייבא גם חלב ניגר וקוטג' – השאלה היא איזה מחיר נשלם בסופו של דבר. כשכיהנתי כשר חקלאות הותרתי יבוא תפוחים מארה"ב, כתוצאה מכך מחירי התפוחים דווקא עלו – יבוא הוא לא פתרון בכל מצב וצריך להבהיר את זה".
"ישראל היא אחת הצרכניות הגדולות של חלב בעולם. אני משווק את משק החלב במשך עשור, ישראל מובילה בייצור, בטכנולוגיה, תעשיית חלב שידעה לקלוע לטעמו של הצרכן הישראלי, ורשתות השיווק הצליחו לשווק את מוצרי החלב בעבודה אדירה. אך ברור לכולנו שיש כשלים, וכשיש כשלים צריך להודות בכך ולפעול לתקן אותם".
שמחון התייחס לאפשרות להשיב מוצרים לפיקוח ואמר כי "הסרת הפיקוח יצרה אפשרויות ענקיות לפתח את המשק באופן יוצא דופן. גם שאלת הפיקוח צריכה להיבחן ברגישות הנכונה, אנחנו לא רוצים להחזיר את משק החלב 30 שנים אחורה".
שרת החקלאות אורית נוקד הביעה את תמיכתה בהחזרת הפיקוח: "על מנת להשיב את אמון הציבור, אני מאמינה שבטווח הזמן המיידי יש להחזיר את מחיר הקוטג' לפיקוח, לקבוע דיווח על ריווחיות של כלל המוצרים שיצאו מפיקוח בעשור האחרון ולהוסיף נציג של ארגון צרכנים לוועדת הפיקוח על מחירים".
אריק שור, מנכ"ל תנובה, אמר כי הוא מברך על יוזמתו של שמחון לזמן את כל שרשרת הערך בנסיון למצוא פתרון לטובת הצרכנים: "ברור לנו כי הפתרון צריך לבוא מארבע החוליות, יצרנים, מחלבות רשתות השיווק והממשלה".
כשנשאל האם הוא מרגיש שתנובה נמצאת על המוקד, ענה שור: "תנובה אינה עסוקה בספינים כאלה ואחרים, לנגד עיננו עומד הצרכן בלבד".