$
בארץ

הקרב על קנסות היציאה בענף התקשורת נמשך: יופחתו או יבוטלו?

הצעת החוק הממשלתית תפחית את הקנסות ללקוחות כל חברות התקשורת, בעוד הצעת חוק של ח"כ אופיר אקוניס קוראת לבטל את הקנסות ללקוחות הטלוויזיה

גילעד נס 09:4016.06.11

הצעת החוק להפחתת קנסות היציאה בכל ענף התקשורת, שאושרה בממשלה בשבוע שעבר, תגיע לדיון בוועדת הכלכלה ביום ראשון. במשרד התקשורת מקווים כי הדיון יאפשר להעביר את התיקון לחוק התקשורת בהצבעות בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת לפני שהכנסת תצא לפגרת הקיץ בסוף יולי. העברת התיקון

לחוק התקשורת טרם פיזור הכנסת תאפשר להחיל את ההוראות החדשות עוד לפני סוף השנה.

 

על פי ההצעה, לאחר כניסתן לתוקף של ההוראות החדשות, יושווה קנס היציאה המקסימלי של לקוחות חברות הטלפוניה הקווית, האינטרנט (תשתית וספק) והטלוויזיה הרב ערוצית, לזה שהוחל על לקוחות חברות הסלולר הקיימים החל ב-1 בפברואר, כלומר קנס היציאה המקסימלי שידרשו לשלם יעמוד על 8% מהיקף החשבון החודשי הממוצע שלהם, כשהוא מוכפל במספר החודשים שנותרו לסיום ההתחייבות.

 

החוק יחול רטרואקטיבית, ויחול גם על לקוחות לקוחות של שירותים משולבים, כדוגמת שירות הטריפל של הוט (טלפוניה, אינטרנט וטלוויזיה) ושירותים משולבים עתידיים שיכללו גם רכיב סלולרי.

 

בדומה להוראה החלה על לקוחות הסלולר, גם לקוחות חברות התקשורת האחרות יידרשו בכל זאת לשלם את יתרת התשלומים עבור מכשירים שרכשו מהחברה, כגון ממירים ונתבים ביתיים, אך החזר החוב יבוצע בפריסה לתשלומים.

 

אלא שוועדת הכלכלה תתבקש בדיונה הקרוב לאשר את הצעת החוק של חה"כ אופיר אקוניס, אורי מקלב ויוליה שמאלוב-ברקוביץ', שלפיה התנתקות מחברות הכבלים והלווין לא תישא עימה קנס. חברי הכנסת הגישו את ההצעה מטעמם בחודש ינואר 2011, והיא אושרה בוועדת השרים לענייני חקיקה, אך, כאמור, היא מתייחסת ללקוחות חברות הכבלים והלווין בלבד, ובניגוד להצעת החוק הממשלתית קוראת לביטול הקנסות ולא להפחתתם.

 

בשלהי 2010 התרחש מצב דומה סביב קנסות היציאה בענף הסלולר, כאשר בחוק ההסדרים שילבו משרדי התקשורת והאוצר סעיף המתקן את חוק התקשורת, כך שקנסות היציאה יופחתו אך לא יבוטלו, בעוד חברי הכנסת אקוניס, מקלב ושמאלוב-ברקוביץ' הגישו הצעת חוק מטעמם שקראה לביטול מוחלט של הקנסות.

 

הצעת החוק של חברי הכנסת זכתה להתנגדות שרי המשפטים והאוצר, אך אושרה לבסוף בוועדת השרים לחקיקה. עם זאת, בסופו של דבר גבר חוק ההסדרים על הצעת החוק הפרטית, וקנסות היציאה של לקוחות הסלולר הופחתו החל מה-1 בפברואר. ניתן להעריך כי תסריט דומה צפוי להתרחש כעת, כלומר הוועדה תאשר את הצעת החוק הממשלתית ותפחית את הקנסות בענף התקשורת כולו ולא את הצעת החוק הפרטית.

 

מוציא מעל 10,000 שקלים בחודש? לא תוכל להתנתק בזול

 

עיון בהצעת החוק הממשלתית מגלה שינוי בהגדרות שנוקט המחוקק בבואו להחריג חלק מהלקוחות שלא יוכלו ליהנות מהפחתת קנסות היציאה. בעוד שהתיקון לחוק שהתייחס ללקוחות הסלולר הבדיל בין לקוחות פרטיים ועסקיים קטנים, לבין לקוחות עסקיים גדולים, בכך שקבע כי הפחתת הקנסות לא תחול על לקוחות המחזיקים יותר מ-100 קווי טלפון, העדכון החדש לחוק מבדיל בין סוגי הלקוחות על פי גובה התשלום החודשי הממוצע שלהם, אך משלב גם את מספר הקווים הסלולריים כקריטריון. כלקוח שייאלץ להמשיך ולשלם קנסות יציאה על פי ההסכם בינו לבין חברת התקשורת, ייחשב רק מי שמשלם יותר מ-10,000 שקלים בחודש עבור כל שירותי התקשורת שהוצא צורך מספק אחד, או שמחזיק יותר מ-100 קווים סלולרים (גם במסגרת חבילה המכילה שירותי תקשורת אחרים), וגם משלם יותר מ-10,000 שקלים בממוצע בחודש לכלל שירותי התקשורת שהוא צורך מספק אחד.

 

נכון להיום, בעוד תקופת ההתחייבות ללקוחות פרטיים מוגדרת לשנה וחצי, תקופת ההתחייבות של לקוחות עסקיים מוגדרת לשלוש שנים. לעניין זה מוגדרים לקוחות עסקיים לא על פי מספר הקווים או היקף החשבון החודשי, אלא באמצעות הגדרות פנימיות של חברות הסלולר. לפיכך, חלק מהלקוחות העסקיים הקטנים יותר מגלים בחודשים האחרונים כי למרות שהם זכאים על פי החוק שנכנס לתוקפו ב-1 בפברואר לשלם קנס יציאה מופחת, החישוב מתבצע על פי תקופת התחייבות של שלוש שנים, כנגזר מהגדרתם כ"לקוחות עסקיים", ולא על פי תקופת התחייבות בת שנה וחצי.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x