חילוקי דעות בין גפני לשאמה מעכבים את הדיון במסקנות ששינסקי
הכנסת אישרה אמנם את המסקנות בשבוע שעבר, אך עדיין לא הוחלט איזו ועדה תדון בנושא. גורם באוצר: "בינתיים הלוביסטים נערכים"
גורם באוצר תמיהה ותרעומת על כך שעדיין לא
בשבוע שעבר אישרה הכנסת בקריאה ראשונה את החוק לשינוי מנגנון המיסוי לגבי תגליות הגז והנפט, לפי המלצות ששינסקי. עמדת היועץ המשפטי של הכנסת היא שהנושא חייב לידון בוועדה אחת בלבד - ועדת הכספים. יו"ר הכנסת רובי ריבלין אימץ את עמדת היועמ"ש ולדבריו ראש הממשלה בנימין נתניהו מגבה את עמדתו.
אולם יו"ר ועדת הכלכלה שאמה מטיל בימים האחרונים את כל כובד משקלו בשביל לאשר פתרון חלופי - מינוי ועדה משותפת: כספים – כלכלה. שאמה, שמאמין כי נושא הגז והנפט שייך לתחומי עיסוקה של ועדת הכלכלה, דרש מראש הממשלה להניח לכנסת להחליט בנושא בעצמה. במקרים בהם קיימת מחלוקת, ועדת הכנסת היא זו שמכריעה. כך הנושא הגיע הנושא לפתחו של יריב לוין, יו"ר ועדת הכנסת.
לוין מסרב להיות "חותמת גומי" וממתין לראות יתקבל סיכום בין שאמה וגפני. אם אכן יתקבל מתווה משותף, אז הנושא יעלה לדיון, לדברי לוין, כבר ביום שלישי הקרוב. לעומת זאת, במידה וחילוקי הדעות יימשכו, לוין יבקש פרק זמן ללמוד את הנושא, כדי לסייע בגיבוש ההחלטה.
אולם גם אם תוקם ועדה משותפת, תקנות של שינוי משטר המס – כמו ביטול ניכוי אזילה - יחייבו את האישור של ועדת הכספים. במקרה זה, חוששים בכנסת, החוק מחייב את העברת הסמכויות בהליך חקיקתי לוועדה המשותפת. "בנתיים הטייקונים יחגגו", אמר גורם בכנסת. לדבריו "אם הנושא הזה ידון רק בוועדת הכספים, כרמל שאמה יוכל להיות חבר הוועדה ולאייש את תפקיד ממלא מקומו של גפני".
ההתכתשות בתוך הכנסת הגיעה לאחרונה למימדי שיא. מלשכותיהם של ריבלין ושאמה יצאו בשבוע אחרון הודעות סותרות שמבשרות על החלטה בנושא. נתניהו עצמו נמנע מלהתערב והודיע כי הוא סומך את ידיו על כל סיכום שיגיעו אליו בכנסת.
בינתיים, הכנסת צועדת לקראת הפגרה - שתתחיל בעוד כחודש, ולאחריה המשק יסבול, לפי שר האוצר יובל שטייניץ, "מאי ודאות", אם המסקנות לא יאושרו. בשבוע שעבר הודיע ריבלין כי העמדה הקואליציונית והממשלתית קובעות כי הנושא ידון בוועדת הכספים, בתקווה שזה יאושר עד תום הכנס – בסוף מרץ. ריבלין הוסיף כי הוא לא יסכים לפצל את הנושא לשתי ועדות. עוד אמר כי הקמת ועדה משותפת תגרור שינוייי חקיקה, ותעכב את אישור ההמלצות. אולם שאמה לא מוותר, ונכון לעכשיו - הנושא כאמור תקוע.