חוק ששינסקי עבר בקריאה ראשונה בכנסת
אחרי חודשים של דיונים עבר הערב חוק ששינסקי ברוב של 36 תומכים, 8 מתנגדים ונמנע אחד קריאה ראשונה בכנסת. שר האוצר במליאה: "לא יהיו תיקונים רטרואקטיבים בחוק. התוספת בהכנסות למדינה תהפוך למשמעותית ב-2015, ולמשמעותית מאוד ב-2020. התקבולים יגיעו לתוספת של 10-5 מיליארד שקל בשנה"
הכנסת צפויה לאשר הערב בקריאה ראשונה את חוק 'ששינסקי'. בנאום מול המליאה אמר שר האוצר כי "מלבד מס חברות, המדינה לא מקבלת דבר עבור השימוש באוצרות הטבע שברשותה. אמנם יש תמלוגים, אך יש גם ניכוי אזילה שמבטל את ההכנסות מהתמלוגים. בתחילת 2016, כשמס החברות יירד ל-18%, היינו מגיעים
שטייניץ הדגיש כי "חשוב לנו מאוד לסיים עם החוק ולאשר אותו בקריאה שנייה ושלישית עד מרץ כדי לסיים את אי הבהירות. התוספת בהכנסות למדינה תהפוך למשמעותית ב-2015, ולמשמעותית מאוד ב-2020. התקבולים יגיעו לתוספת של 5-10 מיליארד שקל בשנה. אנו מדברים על הכנסות בסדר גודל של מאות מיליארדי שקלים שיתפרסו על 30 שנה. הכסף יכול לשרת את החינוך, הרווחה, הביטחון ואת המפעל הציוני כולו. זאת לא החלטה בחתי מידתית, ואנו חייבים לאשר אותה בשביל עתידנו ובשביל עתיד הילדים שלנו".
לגבי הגז המצרי אמר "כמי שהגיע לכנסת מהאקדמיה למדתי את תורת הלוגיקה. כיצד ניתן לטעון שאם הגז המצרי יגיע לישראל זו סיבה להורדת מיסים, ואם הוא לא מגיע אז גם במקרה זה יש להעניק הקלות במיסים. המסקנה לא ברורה לי".
עוד הוא אמר כי "זה התחיל לפני 10 חודשים כמאבק על זכותם של אזרחי המדינה ליהנות מאוצרות הטבע וזה הפך למאבק ערכי על דמותה של מדינת ישראל. נוהל קמפיין אגרסיבי, שכלל הטרדות, הפגנות, עתירות, מודעות, לוביסטים בארה"ב שגויסו למטרה ועוד. המאבק התמקד בשאלה אם אנו רפובליקת בננות או דמוקרטיה מתוקנת".
לדבריו, נתניהו נתן לו גיבוי מוחלט: "מהיום שבו החלטתי על הקמת ועדת ששינסקי - רה"מ סייע לי וגיבה אותי בצורה מלאה. החוק יגיע מהר לקריאה שנייה ושלישית ולא יהיו בו תיקונים רטרואקטיבים".
ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה) אמר: "אני מודה לקדוש ברוך הוא שאנו זוכים להתווכח על זה. ארץ ישראל זבת חלב ודבש, ואנו הצלחנו לגלות את אוצרות הזהב החשובים הללו. לכל אחד יש עקרונות, והשאלה היא האם המתנות הללו הן נחלת הכלל, או שיש נתונים בהסכם שלא היו לפנינו".
בימים הקרובים תחליט ועדת הכנסת באיזו ועדה ידונו ההמלצות להכנה לקריאה שנייה ושלישית. הוועדה צפויה לאשר את סעיפי החוק עד סוף מרץ.
היום אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי זהות הוועדה לא חשובה אלא שחברי הקואליציה יתאחדו סביב אישור החוק. בישיבת סיעת הליכוד שנערכה טרם אישור החוק הציג פרופסור איתן ששינסקי לחברי הכנסת מהליכוד את עיקרי ההמלצות. חלק מהח"כים הודו כי הם כלל לא מכירים את החוק, וביקשו מששינסקי שיבהיר את משמעותו.
לאחר שששינסקי הסביר לח"כים את מהות ההמלצות, אמר להם נתניהו כי "אישור החוק חיוני למימוש אוצרות הטבע בישראל. כדי לעשות זאת עלינו לאחד כוחות סביב המסקנות החשובות הללו. אני מבקש מכל חברי הקואליציה לתמוך בחוק". נתניהו הוסיף "נעשה מאמץ אמיתי להביא את החוק לאישור סופי במהרה. זה הליך חשוב של יצירת מקור אנרגיה במדינת ישראל, בייחוד לאור ההתרחשויות האחרונות".
שר האוצר, יובל שטייניץ, אמר במהלך ישיבת הסיעה "החלטתי להקים את ועדת שישינסקי לפני כ-10 חודשים על מנת לבחון את החוק הקיים מאז שנת 52', וזאת בהשוואה לקיים במדינות ה- OECD. ישנה דחיפות רבה להשלמת החקיקה במושב הזה נוכח חוסר היציבות באזור. אם החקיקה לא תסתיים במושב הזה, נחווה חודשים רבים של חוסר ודאות ופיתוח המערך הזה ייפגע. בכירי חברת נובל אנרג'י שיבחו את מקצועיות הוועדה ואמרו שמעולם לא ראו עבודת חקיקה מקצועית שכזו, וזאת בהשואה ל-17 מדינות אחרות שהם פועלים בהן".
רוב חברי האופוזיציה מתכוונים לתמוך בחוק. ח"כ שי חרמש, נציג קדימה בוועדת הכספים, אמר היום כי "המסקנות הקיימות הן פשרה מבורכת. המאורעות של השבועיים האחרונים שומטים את הקרקע מתחת לטענות שהמשקיעים עלולים לברוח. תשובה וחבורתו יכולים להעביר את ההשקעות שלהם ללוב או למצרים. שלא יהלכו עלינו אימים עם חלופות אחרות, ישראל היא היום המקום היחיד הבטוח להשקעות במזרח התיכון".
לפי החוק, יוחל היטל מס מיוחד על מאגרי גז שיגדיל את הכנסות הממשלה מרמה של 35% כיום לרמה של 52%–62% בעתיד.