$
גילעד נס

המדינה אינה עונה

התקלות בבזק ובסלקום חייבות להאיץ את הטיפול בהיערכות תשתיות התקשורת לשעת חירום

גילעד נס 07:2926.01.11

התקלה שאירעה אתמול בבזק אמורה להדליק (שוב) אור אדום ובוהק לא רק בבזק אלא בכל מערך החירום הישראלי. בזק, וסלקום לפניה, חוו תקלות שייתכן ואפשר היה למנוע אותן, אך למזלנו הן לא התרחשו במקביל, או בעת מלחמה, רעידת אדמה ומצבי חירום אחרים. מיד לאחר גילוי התקלות בסלקום ובבזק

הזדרז משרד התקשורת להודיע כי אנשיו עוקבים מקרוב אחר הטיפול בתקלות. אלא שה"מעקב" הזה חייב להיות מלווה בהאצת הטיפול בניהול תשתיות התקשורת במדינה. בדיון שנערך בוועדת המדע והטכנולוגיה לפני כשלושה שבועות ביקש יו"ר הוועדה ח"כ מאיר שטרית לנצל את העיסוק בתקלה בסלקום כדי לבחון את מוכנותן של תשתיות התקשורת בישראל למצבי חירום. שטרית סיכם את הדיון באומרו: "אני יוצא מכאן מודאג יותר משנכנסתי".

 

כך התברר כי למשרד התקשורת אין מיפוי של כל תשתיות התקשורת במדינה, כך שייתכן שסיב אופטי של בזק שיצא מכלל פעולה מצוי מטרים ספורים ליד סיב אופטי של HOT, אך איש לא יודע על כך. נוסף על כך, חוק התקשורת מקנה לשר התקשורת סמכויות נרחבות יחסית בנוגע לשליטה בתשתיות התקשורת במדינה בשעת חירום, אולם החברות שנכנסו לתחום בשנים האחרונות ללא הקמת תשתית עצמאית (כדוגמת ספקיות האינטרנט וספקיות הטלפוניה על גבי האינטרנט) אינן כפופות להוראות אלו. ניצב משנה יעקב לזר, ראש מחלקת הקשר במשטרה, התריע גם על היעדר תשתית מספקת שיכולה לסייע לכוחות החירום. לדבריו, אין כיום ודאות כי במקרה של קריסת תורני אנטנות של חברות הסלולר וגופי הביטחון יש במלאי תרנים חליפיים להצבה.

 

יש תקציב, עכשיו צריך תוכנית

 

התקדמות מסוימת חלה בישיבת הממשלה שנערכה ב־9 בינואר השנה, כאשר לצד החלטה על הזרמת מימון למערך הכבאות הוחלט גם להקים ועדה בין־משרדית בראשות רשות החירום הלאומית (רח"ל), ובהשתתפות נציגים מצה"ל, המשטרה, כבאות והצלה, מד"א ומשרדי ממשלה רלבנטיים (ביטחון פנים, ביטחון, תקשורת, הגנת הסביבה והאוצר), ש"תבחן חלופות למערכת תקשורת שליטה ארצית לחירום". בתוך ארבעה חודשים נדרש הצוות להגיש את מסקנותיו לממשלה, כאשר אלו אמורות לכלול את הגדרת המערכת, אומדן עלותה והעקרונות להפעלתה בידי כל הרשויות הרלבנטיות. המימון למערכת אמור להגיע מקיצוץ רוחבי של 1.5% בשנים 2011–2012 בתקציב משרדי הממשלה, ומשרד הביטחון עצמו יתרום לנושא כ־100 מיליון שקל.

 

ברח"ל טוענים כי משרד התקשורת אמור לגבש תקינה שתחול על כל החברות בפיקוחו, ותעסוק בשרידות תשתיות התקשורת. כך, למשל, יידרשו מרכזי הבקרה של חברות התקשורת להיות מוגנים מפני התקפות קונבנציונליות והתקפות אב"כ, החברות יידרשו להקים מערך גיבויים והתאוששות מוסדר, וכדומה.

 

מנכ"ל משרד התקשורת עדן בר טל הודה כי במשרד חסר הידע הדרוש לניהול הנושא, וכי נדרש שיתוף פעולה צמוד עם רח"ל, שתספק את תרחישי האיומים. נכון להיום, נראה שניאלץ להמשיך ולקוות כי התקלות בחברות התקשורת ימשיכו להיות מתוזמנות לשעת רגיעה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x