$
גדעון בן נון

מספקת את הסחורה

במקום להשקיע בסחורות, אפשר להשקיע גם ביצרנית הגדולה שלהם - אוסטרליה

גדעון בן נון 10:4913.12.10

מאז משבר 2008 קיימות בכלכלה העולמית נקודות של חוסר איזון. חוסר האיזון הבולט ביותר הוא היואן הסיני אשר לא ניתן להתמודד איתו בדרכים זמינות. חוסר איזון נוסף הוא קצבי הצמיחה בעולם המתעורר המתקרבים ל- 10% לשנה, לעומת קצב צמיחה איטי של 2.5% בארה"ב וקצב צולע של כ-1% באירופה.

 

קצבי הצמיחה של העולם המתעורר מייצרים אינפלציה של חומרי גלם, ממנה סובלות הכלכלות המערביות, אלה הצומחות לאיטן. אחת הדרכים להתמודד עם איום זה היא השקעה ישירה בסחורות ובכלכלות של מפיקות הסחורות.

 

המטבע של הסחורות

 

אחת התוצאות של ההתעוררות העצמתית של אסיה היא התחזקות במטבעות של מדינות המפיקות סחורות. מטבעות של מדינות אלה נהנות מעלית מחירים בסחורה המהווה את אחד ממקורות ההכנסה שלהן, את מקור הצמיחה הכלכלית ומייצרת את הערך הכלכלי במדינה. בחלק גדול מהמקרים, במדינות אלה קיימת ריבית גבוהה אשר מטרתה לרסן אינפלציה העשויה להתקיים עקב אפקט העושר של עליית מחירי התפוקות שלה, הסחורות וחומרי הגלם אותם היא מוכרת לעולם המתעורר.

 

השקעה במטבעות של מדינות אלה, באמצעות אגרות חוב או מניות הנסחרות במטבע המקומי, תספק את כל היתרונות הנובעים מהסיפור הכלכלי של המדינה ותאפשר לתיק ההשקעות שלנו ליהנות מחוסר האיזון הנ"ל בכלכלה העולמית או לפחות, למנוע את נזקיו.

 

לא מכבר הזכרנו כאן את הראנד הדרום אפריקאי ואת כלכלתה של המדינה כמקום הנהנה מהביקוש העולמי למינרלים ומתכות מיוחדות. דוגמה נוספת לכך היא אוסטרליה, המשלבת גם היא ריבית גבוהה ומטבע חזק, לצד התבססות על סחורות, חקלאיות ומטבעיות כאחד.

 

בגרף הבא ניתן לראות את הקשר ההדוק בין הדולר האוסטרלי (בשחור) לבין מדד מחירי המתכות התעשייתיות בלונדון (באדום):

 

מקור: רויטרס מקור: רויטרס

 

קל לראות את הקשר וניתן להניח כי הוא יימשך. אוסטרליה מפיקה מתכות בהיקף גדול, בעיקר מתכות תעשייתיות וגם עפרות ברזל המשמשות לבניה ולתשתיות. גם סחורות חקלאיות הן מנת חלקה של אוסטרליה, אשר שפר עליה גורלה עם שטחים עצומים ואקלים מתאים לגידולי שדה. אוסטרליה מוכרת גם בקר לעולם, כאשר סין הופכת להיות צרכנית גדולה של בשר בקר עם העליה ברמת החיים שם.

 

ביקושים גדולים אלה מובילים לעליית מחירים בסחורות ומניעים את כלכלתה של המדינה בעצמה. כך הופכת כלכלה שאינה מהגדולות בעולם, לכלכלה חשובה הנהנית מחוסר האיזון בכלכלת העולם.

  

אוסטרליה: ריבית גבוהה, מטבע יציב, הזדמנות בשוק המניות?

 

באוסטרליה קיימת ריבית גבוהה ביחס לכלכלות המפותחות. ריבית זו נוצרה לאחר כשנה של עליה בריבית, מ-3% ועד ל-4.75%, כאמור עקב הצורך לרסן אינפלציה.

 

כתוצאה מכך, התשואה על אגרות החוב של המדינה לטווח של 5 שנים משקפות תשואה לפידיון בשיעור של 5.3%, לעומת 3.6% באג"ח מסוג שחר של מדינת ישראל או פחות מ-2% באג"ח ממשלת ארה"ב. התשואות על אגרות חוב של חברות, כגון טויוטה או ג'נרל אלקטריק אשר הונפקו באוסטרליה בדירוג של AA, נסחרות קרוב ל-7%. ברור שמדובר בסיכון מטבעי, אולם התשואה הגבוהה יכולה לספק כרית בטחון חלקית.

 

בהשוואה לדולר האמריקאי המטריד כה רבים מאיתנו הישראלים, פיזור לאג"ח באוסטרליה מספק יעד השקעה ראוי, הנהנה מאותו חוסר האיזון בכלכלה העולמית. במצב זה של עצמה המבוססת על מחירי הסחורות ההולכים ומתייקרים, יחד עם ריבית גבוהה, הדולר האוסטרלי משקף סיכון יחסית נמוך של מטבע מבוקש ויציב, אשר מהווה אלטרנטיבה נאה לפיזור מטבעי, בנוסף לדולר ארה"ב.

 

הריבית הגבוהה באוסטרליה אמנם פגעה בשוק המניות האוסטרלי, אשר הראה תשואת חסר למשקיעים בו, בשנה האחרונה. תשואת החסר מול מדד 500 S&P מתקרבת ל-10%, תשואה של כ-2% של מדד ה-ASX 200 האוסטרלי. מול מדד ת"א 100, אשר רשם בשנה האחרונה תשואה של כ-15.5%, מדובר בתשואה נחותה עוד יותר.

 

יש המעריכים כי תשואת חסר זו, יחד עם היותה של אוסטרליה המדינה הקרובה לכלכלות המתעוררות, מייצרות הזדמנות גם בשוק המניות האוסטרלי, לא רק באג"ח אוסטרליות.

 

ד"ר גדעון בן נון הוא מנכ"ל שקל אג'יו מקבוצת שקל, המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי

בטל שלח
    לכל התגובות
    x