מה ששטייניץ שכח לספר
ניסיונות עידוד התחרות לא יישאו פרי עד שבאוצר לא יחליטו לקדם את החינוך הפיננסי
הרפורמה החדשה שהציגו אתמול שר האוצר והממונה על שוק ההון בתחום החיסכון הפנסיוני אינה נותנת מענה אמיתי לבעיה השורשית באמת בתחום החיסכון ארוך הטווח בישראל. כשל השוק המהותי ביותר הוא היעדר ההבנה הגורפת של רוב הציבור לגבי החיסכון שלו לפנסיה - אם בכלל יש לו חיסכון כזה. כל
הבדיחה העצובה של שר האוצר
תמונת המצב שעלתה מסקר שערך "כלכליסט" בנושא בחודש אפריל היתה עגומה למדי. אף שהפנסיה היא ההחלטה הפיננסית המורכבת והחשובה ביותר בחיינו, חצי מהציבור הישראלי אינו מתייעץ עם איש לפני קבלת ההחלטה, 64% מהציבור אינם יודעים כמה דמי ניהול הם משלמים, ו־50% מהציבור כלל אינם מבינים את תלוש הפנסיה שהוא מקבל אחת לתקופה. באוצר מזהים את הבעיה הזו, אבל ברפורמה שהוצגה אתמול ניתן לה מענה חלקי בלבד. הגילוי הנאות שניתן היום יפושט, הגופים הפיננסיים יחויבו בדיווח נפרד במקרה של העלאת דמי הניהול, והלקוחות יקבלו דוגמאות כמותיות להמחשה. נו, באמת.
ברגע של בדיחות הדעת הצהיר אתמול שר האוצר יובל שטייניץ שאחת ממטרות הרפורמה החדשה היא שהוא "יהיה מסוגל לקרוא את תלוש הפנסיה שלו". הבדיחה הזו מצחיקה אולי את שר האוצר, אבל בפועל היא עצובה עד מאוד. לו שטייניץ היה עושה חשבון נפש אמיתי עם עצמו, הוא היה טורח להמזכיר במסיבת העיתונאים החגיגית שבמסגרת רפורמת בכר, הוא עצמו מחויב להקצות תקציב לקרן מיוחדת למטרות חינוך פיננסי מקיף בישראל. רק שאת הכספים הללו הוא משום מה לא מקצה, הקרן לא קמה, והחינוך הפיננסי בישראל הוא בגדר שמועה.
גם היוזמה הנוכחית - תוכנית פיילוט לחינוך פיננסי בקרב מספר מצומצם של תיכונים שתחל בינואר - אין מקורה במשרד האוצר אלא היא של יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' יוג'ין קנדל. אם שר האוצר היה טורח להשקיע בנושא ברצינות, אולי ציבור רחב של צרכנים פיננסיים היו מסוגלים באמת לקרוא את תלושי הפנסיה שלהם בעוד כמה שנים.
פוטנציאל תקשורתי חיוור
חינוך פיננסי הוא דבר מורכב. יש לו היבטים רבים וקהלי יעד שונים ומגוונים שצריך לתפור לכל אחד מהם פתרונות ייעודיים. חמור מכך, חינוך פיננסי הוא מהלך ארוך טווח, - ממש כמו החיסכון הפנסיוני עצמו - שאת פירותיו, במקרה הטוב, אפשר יהיה לראות רק בעוד דור. עד אז, אולי, איש כבר לא יזכור ששר האוצר היה פעם יובל שטייניץ, כך שהפוטנציאל התקשורתי החיוור של המהלך אינו מצדיק את קיומו מבחינה פוליטית. במילים אחרות, זה לא מקרי שהצרכנים בישראל אינם מבינים את תלוש הפנסיה שלהם. אין אף אחד באוצר שמנסה לעשות משהו בכיוון הזה.