החשכ"ל על הפרטת לאומי: "אין צורך באישור של פישר"
בנק ישראל מבקש שהמדינה לא תמכור את אחזקותיה בבנק לאומי עד שיאושר בכנסת התיקון המסדיר התנהלות של בנקים ללא גרעין שליטה. החשב הכללי לא מעוניין להמתין: "המניות הן נכס של המדינה, והיא שתחליט על עיתוי המכירה שלהן"
"מניות בנק לאומי הן נכס של המדינה, והיא זו שתחליט על עיתוי המכירה שלהן בכפוף לאישור ועדת הכספים. אנחנו מעדיפים לפעול בתיאום עם בנק ישראל, ועם זאת - לממשלה אין צורך לקבל אישור של הבנק המרכזי למכירת המניות" - כך אמר אתמול ל"כלכליסט" החשב הכללי שוקי אורן, על רקע המחלוקת בין משרד האוצר לבנק ישראל על עיתוי מכירת אחזקת המדינה במניות בנק לאומי (11.5%).
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
בתחילת החודש העניקה ועדת הכספים של הכנסת לאוצר אישור עקרוני למכירת האחזקות, כך שלאומי ייהפך לבנק ללא גרעין שליטה. עם זאת, ארבעה מחברי הוועדה דורשים לקיים רביזיה (הצבעה חוזרת) - חיים אורון (מרצ), שי חרמש (קדימה), יעקב אדרי (קדימה) ויצחק וקנין (ש"ס).
במקביל, בשבוע שעבר אישרה ועדת השרים לחקיקה את התיקון לחוק הבנקאות (תיקון מראני), המסדיר התנהלות בנק ללא גרעין שליטה וקובע מי יוכל להציע מועמדים לכהונה בדירקטוריון הבנק. לפי התיקון, בעל מניות שמחזיק בלפחות 2.5% מהבנק, או "חבר מחזיקים" שכל אחד מהם מחזיק ב־1%–1.5%, ושביחד מחזיקים ב־2.5%–5%, יוכלו להציע מועמד אחד לדירקטוריון. במקביל תוקם ועדה ציבורית שתציע דירקטורים לבחירה באסיפה הכללית.
ואולם, בימים האחרונים הבהירו אנשי בנק ישראל לאנשי האוצר כי הם מבקשים לא למכור את מניות לאומי לפני שהתיקון לחוק הבנקאות יאושר בכנסת, אף ששר האוצר יובל שטייניץ הבטיח למכור מניות עוד לפני סוף השנה. נראה כי בבנק ישראל חוששים שלאחר שהמדינה תמכור את מניותיה בבנק לאומי יתעכבו הליכי החקיקה של התיקון לחוק הבנקאות, מה שעלול ליצור "תקופת דמדומים" שבה יהיה קשה לפקח על בעלי המניות של הבנק. על פי הערכות, בנק ישראל עשוי לפנות לחברי ועדת הכספים ולשכנע אותם להתנגד למכירת המניות בהצבעה החוזרת שתתקיים בקרוב.
עם זאת, ייתכן כי החשש מפגיעה ביציבות דירקטוריון בנק לאומי במקרה של הפרטה לפני חקיקת התיקון הוא מופרז. ראשית, ללאומי יו"ר דירקטוריון חדש, דוד ברודט, שנבחר לשלוש שנים, עד יולי 2012. בנוסף, הפעם הבאה שבה תכונס האסיפה הכללית כדי להצביע על מינוי חמישה דירקטורים תהיה בקיץ 2011 — ועד אז אפשר יהיה להשלים את חקיקת התיקון.
לדברי אורן, "לכל אורך הדרך פעלנו בשיתוף פעולה עם הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל, וכחלק ממנו יזמנו את התיקון לחוק הבנקאות כדי לשפר את החוק הקיים. בעבר, עמדת בנק ישראל היתה שאין מניעה למכור את המניות לפני שהחקיקה מושלמת בכנסת. לבנק ישראל יש זכות לשנות את דעתו, אבל ההחלטה היא בידי המדינה".
שווי אחזקות המדינה בבנק לאומי עומד כיום על כ־2.5 מיליארד שקל. המכירה עתידה להיעשות לבנקי השקעות זרים, שיפיצו את המניות בשוק ההון, בדומה למכירת 25% ממניות בנק דיסקונט שהשלימה המדינה בחודש שעבר. במשרד האוצר משוכנעים כי אם יתקבל אישור ועדת הכספים, יהיה אפשר למכור לפחות חלק ממניות בנק לאומי עד סוף השנה.