ועדת הכספים אישרה עקרונית את מכירת מניות המדינה בלאומי
למרות שח"כים רבים התנגדו, בטענה כי חסרים פרטים כמו זכויות העובדים והשלכות המכירה על המשק, בקשת האוצר עברה ברוב דחוק. החשב הכללי שוקי אורן: "בכוונתנו למכור את הבנק ללא גרעין שליטה". העובדים מצידם מאיימים בשביתה. שווי אחזקות המדינה בלאומי מוערך ב-2.5 מיליארד שקל
ועדת הכספים אישרה היום (ד') עקרונית את מכירת מניות המדינה בבנק לאומיבחצי שנה הקרובה. עם זאת, לפי ההחלטה פרטי המכירה יהיו טעונים את אישורה של ועדת המשנה החסויה של ועדת הכספים.
בדיון סוער, שבו השתתפו החשב הכללי באוצר שוקי אורן, והמפקח על הבנקים רוני חזקיהו, התנגדו מרבית הח"כים למכירה בטענה כי חסרים פרטים נוספים כמו זכויות עובדי הבנק, והשלכותיה על המשק. גפני, שבעצמו הסתייג מהמכירה, הצליח לאשר לבסוף את בקשת משרד האוצר ברוב של 4 ח"כים מול 3, אך התנה אותה בהמשך דיון בוועדה החסויה.
אורן ציין בדיון, כי "כוונתנו למכור את הבנק ללא גרעין שליטה. יש פה הזדמנות ראשונה בישראל, שכמו במקרים רבים בעולם, בנקים יפעלו ללא גרעין שליטה. זה יכול להיות מבחן להראות מה האלטרנטיבה לריכוזיות". אורן הדגיש כי ביום ראשון הקרוב צפויה ועדת השרים לחקיקה לאשר תיקון לפקודת הבנקאות (חוק מראני) שיסדיר תפקוד בנקים ללא גרעין שליטה. "מוקדם יותר מכרנו את כלל מניות דיסקונט בתמורה של 1.8 מיליארד שקל. זה הוכיח שמכירה בבלוקים בשוק ההון מצליחה", הוסיף.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
העובדים מאיימים בשביתה
עובדי בנק לאומי פנו לוועדת הכספים בבקשה להגנה מפני המכירה ולהמשיך את הסכמי השכר. יו"ר ארגון העובדים, מירי רובינו, איימה בשביתה. לדבריה "עד היום גילינו סבלנות, אך היא מוצתה. הנהלת הבנק ומשרד האוצר הונו אותנו. כנראה שנצטרך להראות להנהלת הבנק איך נראה בנק סגור. לא יאחר היום הזה מלהגיע".
ראש חטיבת עובדי הבנקים בהסתדרות, ציון שמע, אמר כי "עד היום תמיד הסדירו את זכויות העובדים בטרם מכירה. ללא הסכם, לא התבצעה אף מכירה". דובר בנק לאומי, אבירם כהן, אמר בתגובה כי "לבנק יש מסורת ארוכה של כבוד ויחסים תקינים בין ההנהלה לעובדים. אנו משוכנעים שנגיע להסכם". גפני הביע תמיהה שהנהלת הבנק עצמה לא באה לדיון. לדבריו "הייתי בטוח שיבוא מישהו בכיר מההנהלה. מדובר בעתידו של בנק לאומי". גפני גם ביקר גם את החשכ"ל ואמר "אתם רוצים להצטלם עם צ'ק גדול של 2.5 מיליארד שקל".
חברי הכנסת הזדהו עם העובדים ובנוסף העלו סימני שאלה לגבי יעילות המכירה. ח"כ פאינה קירשנבאום ציינה כי "מכירת המניות לא תפתור את בעיית הגירעון. צריך לבדוק מהם הדיבידנדים שמקבלים כל שנה, ולראות האם המכירה כלכלית. האם משתלם יותר למכור את המניות?". ח"כ אמנון כהן אמר כי "יש בעייתיות: מצד אחד אנו אומרים שכך לא תהיה ריכוזיות, אבל יכול לבוא גורם חיצוני, למשל מסין, ולהשתלט. מבחינת הריכוזיות - אתה לא יכול לקבוע האם עדיף שחקן הפנימי או שחקן מחו"ל".
אורן הבהיר כי "הבנק הוא סך הכל נכס טוב, אבל בוא נזכור שהמדינה לא אמרה בוא נקנה בנקים, אלא קנתה את הבנק בגלל המשבר". ח"כ חיים אורון אמר, כי "האוצר בטירופו ובהרסנותו בניגוד לעמדת בנק ישראל, מבלי שחוק של בנק ללא גרעין שליטה לא מוסדר, לחץ על חברי הקואליציה, והעביר החלטה בניגוד לאינטרס הציבורי, מתוך רצון להוכיח שהוא שולט בכל. זה ברור שבנק ישראל נגד, אך הוא לא אומר זאת". אורון הוסיף כי "אפשר שהם ימצאו את עצמם עם בנק שנשלט על ידי מישהו שאולי כלל לא רוצים אותו".
חזקיהו הבהיר, כי "מכירה של 11% תגדיל את הסיכויים להיווצרות גרעין שליטה", והוסיף כי "השקפת בנק ישראל היא שהמדינה לא צריכה להיות הבעלים של הבנק. חשוב לנו שיעבור התיקון בחוק שמסדיר פעילות בנק ללא גרעין שליטה, אחרת המצב יהיה קצת מסובך. התיקון מסייע לבנקים שייקלעו למצב של בנק ללא גרעין שליטה- מצב עם חסרונות ויתרונות- כך שיוכלו לפעול בצורה טובה יותר בהיבטים כמו מינוי דירקטורים".
המדינה מחזיקה היום כ-11.46% ממניות בנק לאומי. מתוכן כ-10.46% מיועדות למכירה לציבור באמצעות הבורסה והיתר לעובדי הבנק. שווי האחזקות מוערך בכ-2.5 מיליארד שקל. בכוונת הממשלה למכור את יתרת המניות עד סוף 2010.
המתווה שמוצע על ידי החשכ"ל כולל אפשרות למכירת המניות בכמה פעימות. לפי המתווה, שייעשה בהליך תחרותי, המדינה תפנה בתום יום מסחר לכמה בתי השקעות בינלאומיים וגופים פיננסיים לצורך שיווק המניות למשקיעים בארץ ובחו"ל. החבילה תכלול לכל הפחות 3% מהמניות ותגלם אופציה לרכישה נוספת.