ועדת הכספים דורשת מהאוצר לבטל את החרגת כיל מחוק עידוד השקעות
בעקבות החרגתה מהטבות המס איימה כיל: "נייצר ברום בסין, ונתרחב בחו"ל". מנכ"ל האוצר חיים שני: "עם כל הכבוד לכיל, את ים המלח אי אפשר להזיז"
13:3914.11.10
ועדת הכספים דורשת מהאוצר לבטל את החרגת כיל מחוק עידוד השקעות.
מטרת ההחרגה היא לבטל את הטבות המס להן זוכה כיל ומסבסדות את פעילותה במאות מיליוני שקלים בשנה. היום (א') דנה הוועדה בתיקון לחוק לעידוד השקעות הון במסגרת חוק ההסדרים.
במהלך הדיון תהו חברי הכנסת זבולון אורלב, יעקב אדרי ואמנון כהן האם ניתן "להגיע להבנות" עם כיל. "הגזרות לא צריכות ליפול על המעסיק הגדול בנגב" אמר אורלב. "יש פגיעה קשה מאוד בחוסן הלאומי של הנגב. שגם ככה סובל מבעיות קשות. המוצר יעלה ביוקר, והוא צריך להתחרות בעולם".
לפי התיקון, חברות שמייצאות מעל 25% ישלמו מס חברות מופחת של 8% בפריפריה ו-12% במרכז הארץ. במקביל, יפעל מסלול מענקים רק למפעלים בפריפריה. התיקון גם מחריג את כיל ומונע ממנה את ההטבות להן היא הייתה זכאית לאורך השנים. אולם כמה מחברי הכנסת, ובראשם יו"ר ועדת הכספים משה גפני הצהירו כי יש לבחון את ההשלכות של התיקון על כיל. עם זאת, כמה מחברי הוועדה כלל לא נכחו בדיון, וההצבעה על הסעיף תתקיים במועד אחר.
מה דעתך על מניית איי.סי.אל:
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
המשנה למנכ"ל כיל, אשר גרינבאום, שהגיע לדיון חמוש בלוביסטיות ויועצות תקשורת , דרש לבטל את ה"גזרה". לדבריו "מחריגים את החברה היחידה שהיא מנוע צמיחה. לא קיבלנו מעולם מעבר לחברה אחרת. חשבנו שזה עז שהאוצר הכניס. לקח לנו כמה ימים להתאושש, ושניסינו להבין למה, אמרו לנו באוצר שאנו מרוויחים הרבה כסף. גוזרים את כיל לגזרים. הייצוא שלנו הוא 95% מהתוצרת שלנו ולמרות זאת אנו מופלים לרעה. אנו מקבלים הטבות מס בסדר גודל של כמה מאות מיליוני שקלים, וסך הכל תשלום המס שלנו, כולל חברות בחו"ל עומד על 17%, אבל בארץ אנו משלמים לפי חלק מהמסלולים 0% מס. אך החל מהראשון לינואר נשלם את מס החברות המלא".
גרינבאום הדגיש כי "יש לנו תוכניות השקעה של 2 מיליארד דולר. ניצור עוד מאות מקומות עבודה, אבל יש מאתנו התעלמות מוחלטת". גרינבאום איים כי "אנו נייצר ברום בסין, אשלג בחו"ל, ונתרחב בחו"ל. תזכרו שהשכר הממוצע של העובדים שלנו הוא פי 2 של השכר הממוצע במשק, כך שכוח הקנייה של העובדים שלנו בנגב הוא חשוב. אומרים לנו שאנו לא רצויים בנגב, ויש לנו אלטרנטיבות".
גרינבאום אף הוסיף כי הוא המליץ לאוצר לקצץ 1% בהטבות לכלל התעשייה בכדי שהמדינה תוכל להמשיך ולסבסד את פעילותה של כיל, אך האוצר סירב. נשיא התאחדות התעשיינים נחלץ להגנתו ואמר כי הוא "נגד האפליה שיוצר החוק". מלבד זאת גם נשיא איגוד לשכות המסחר אוריאל לין הגיע לדיון גם כן מלווה בלוביסטים ויועצים. באיגוד מתנגדים לתיקון לחוק וגורסים כי הוא לא יעודד חברות לעבור לפריפריה.
לדברי נציגי האוצר, כי"ל מנצלת משאבים של המדינה ולכן תזכה להטבות רק בחלק הייצורי-ביצועי של פעילותה אך לא על הכרייה עצמה. גרינבאום יחד עם חברי הכנסת גפני וכהן שאלו: "מי יקבע מה שייך לייצורי ומה לכרייה?". לדבריהם לא ניתן להפריד בין השניים.
מנכ"ל האוצר, חיים שני, ענה כי "החוק בא להתמודד עם תחרות גלובלית. אנו רוצים שמשטר המס יהיה יותר אטרקטיבי. עם כל הכבוד לכיל, את ים המלח אי אפשר להזיז, ולכן אנו רוצים שכל אזרחי ישראל ייהנו ממנו, ושכיל גם תהנה ממשטר מס של 16% בקרוב, כמו כולם. זה רק על פעילות הכרייה, ואין על חלקים אלו תחרות גלובלית. מס החברות יהיה נמוך ולכן עדיין אטרקטיבי להמשיך ולהשקיע. זה לא חוק שקשור לכיל".
שני גם הסביר שהחוק הקיים "יוצר חוסר ודאות, ולא מתמרץ חדשנות", ואמר כי "בשנים הקרובות, ישראל תצטרך להיערך לתחרות גלובלית אכזרית בין המדינות השונות לקידום התעשיות שלהן וההשקעות במשקיהן". על-כן אמר, יש לעודד את התעשיות המקומיות וחברות ענק גלובליות, להשקיע בישראל ובמיוחד בפריפריה".