החוק לעידוד השקעות הון: יותר השקעה ביצוא וחדשנות
ועדה לבחינת החוק, שהוקמה בעקבות מחקרים שהראו כי הוא אינו יעיל מספיק, ממליצה להתאים את מטרותיו למציאות הנוכחית. בין ההמלצות: ביטול ההעדפה למשקיעים זרים ואי-מתן הטבות לחברות מחצבים. השינויים צפויים להתבצע במסגרת חוק ההסדרים
הוועדה לבחינת החוק לעידוד השקעות הון תמליץ על שינויים משמעותיים בחוק, ובהם הדגשת יצוא ממפעלים בפריפריה, התחשבות בחדשנות ובהשקעה בהון האנושי, והחרגה מהחוק של חברות ממשלתיות וחברות הפועלות בתחום המחצבים. המלצות הוועדה יובאו ככל הנראה לאישור הכנסת במסגרת התקציב הדו־שנתי ל־2011–2012.
בינואר האחרון הקימו משרדי האוצר והתמ"ת ועדה לבחינת החוק לעידוד השקעות הון, שבראשה עמדו מנכ"לי המשרדים, שרון קדמי מהתמ"ת וחיים שני מהאוצר. הוועדה הוקמה לאחר שכמה מחקרים שנעשו בשנים האחרונות העלו כי החוק, שנחקק ב־1959, אינו ממלא את ייעודו בצורה טובה מספיק, בעיקר בעידוד מפעלים בפריפריה.
ביקורת נוספת היתה על מסלול הטבות המס, שפנה בעיקר לחברות גדולות במרכז הארץ. על פי מחקר של משרד האוצר, המתכונת הנוכחית של הטבות המס מביאה לאובדן הכנסות של 700 מיליון שקל בשנה, שיכלו להגיע למפעלים בפריפריה.
מטרותיו המקוריות של החוק היו לפתח את כושר הייצור של המשק, לשפר את מאזן התשלומים, לקלוט עלייה, לפזר את האוכלוסייה בכל הארץ וליצור מקומות עבודה חדשים. המענקים ניתנו כאחוז מההשקעה של מי שהקים או הרחיב מפעל, או השקיע בענפי החקלאות, התיירות והתעשייה.
הוועדה לבחינת החוק, שמסיימת בימים אלה את עבודתה, צפויה להמליץ על שורה של שינויים בשני המסלולים - הטבות המס והמענקים - וכן לעדכן את מטרותיו כדי שיתאים למציאות הכלכלית הנוכחית. אחת ההתאמות שעליהן תמליץ הוועדה תהיה הורדת נושא קליטת העלייה ממטרות החוק. התאמה נוספת תהיה הדגשה חזקה יותר של הצורך לעודד את התעשייה בפריפריה. הוועדה גם תמליץ לבטל הטבות שניתנות היום מתוקף החוק למשקיעים זרים אך לא למשקיעים ישראלים.
הוועדה מצאה שמסלול המענקים, המעניק עד 20% מסכום ההשקעה במפעל או בקו ייצור חדש, אינו מספיק. על פי המלצת הוועדה, מרכז ההשקעות של התמ"ת יתבקש לאשר מסלולי מענקים נוספים, על השקעה בהון אנושי או בחדשנות. מענקים אלה לא יעלו גם הם על 20% מההשקעה.
לצד מחיקת ההעדפה למשקיעים זרים בכל הקשור להטבות מס, הוועדה ממליצה לתת הטבת מס שיורית של 8%-10% על חברות בפריפריה המייצאות 25% מהתוצר שלהן או יותר, והטבת מס שיורית של 12%-14% על חברות שמייצאות באותו היקף ואינן בפריפריה. המטרה היא לאפשר לחברות רבות יותר ליהנות מהטבות המס. מכיוון שהמס כיום על חברות מייצאות, דרך מענקים שונים, עומד על 13.5%, מדובר בפועל בהטבה בעיקר ליצואנים שיפעלו בפריפריה.
הרציונל שמצאה הוועדה להחרגת חברות ממשלתיות וחברות בתחום המחצבים מהחוק הוא שבמקרה של החברות הממשלתיות בכל מקרה לא קיימת סכנה שהן ייצאו מהארץ. בנוגע לחברות המחצבים המטרה היא להימנע מכפל הטבות, משום שעצם קבלת המחצבים לצורכיהן היא הטבה בפני עצמה.