בלעדי ל"כלכליסט" - משרד המשפטים: חוק גפני לא יעמוד במבחן בג"ץ
הצוות המיוחד לבחינת סוגיית הקצבאות לאברכים נפגש בשבוע שעבר במטרה למנוע משבר פוליטי עקב פסילת חוק האברכים על ידי בג"ץ. בין ההצעות: הגמשת מבחן ההכנסה לאברכים כדי לעודד יציאה לעבודה והקצאת משאבים לסטודנטים
חוק גפני להבטחת הכנסה לאברכים לא יעמוד במבחן בג"ץ, כך עולה מפרוטוקול הדיון של הצוות המיוחד שמינה לפני כשבועיים ראש הממשלה בנימין נתניהו לבחינת הסוגיה, שהגיע לידי "כלכליסט". נציגים ממשרד המשפטים הסבירו לחברי הצוות - נציגים ממשרדי האוצר, המשפטים, החינוך, הביטוח הלאומי
כתוצאה מכך, התבקשו חברי הצוות למצוא חלופות אחרות לפתרון הפלונטר הפוליטי שנוצר עקב פסילת החוק על ידי בג"ץ מחד, והאיום של המפלגות החרדיות לפרוש מהקואליציה אם הנושא לא יוסדר בחקיקה מאידך.
נציגי משרד המשפטים הודיעו לאנשי הצוות המיוחד כי גם חלופות אחרות שהועלו, כגון הכנסת הסטודנטים תחת "הבטחת הכנסה לאברכים" עם קריטריונים זהים, לא תשפר את המצב בפני בג"ץ, מאחר שרק מעטים מהם הם הורים לשלושה ילדים וללא הכנסות.
לאחר מכן שללו נציגי משרד המשפטים את האפשרות לקדם את החוק שהגיש ח"כ משה גפני ולפיו ימשיכו בתשלום לאברכים בלבד. עמדת היועצים המשפטיים היא כי חוק שכזה ייפסל על ידי בג"ץ משום שהוא עוקף את בעיית השוויון ולא מטפל בה. בפני חברי הצוות הועלתה גם האפשרות להגביל את משך הזמן שבו האברכים יהיו זכאים למלגה, אך בסוף הוחלט כי הקצבה תינתן ללא הגבלת זמן, כפי שנהוג כיום.
אחת האפשרויות שהועלתה בפגישה היא לאפשר את המשך קבלת הקצבה גם למי שמשתכר יותר מ־1,200 שקל בחודש. לפי המתווה, מבחן ההכנסה יוגמש ויתבצע דירוג יחסי של שלילת הקצבה, כך שיווצר תמריץ לצאת לעבודה.
בנוסף הוצע כי אברך שעובד יוכל לרכוש רכב בעלות נמוכה, בניגוד למצב היום שבו נאסר עליו להיות בעל נכס. הצעה אחרת שהועלתה היא הקצאת משאבים נוספים לסיוע לסטודנטים דרך קרן מלגות מיוחדת במקביל להבטחת ההכנסה לאברכים, כדי שהחוק יהיה שוויוני. עם זאת, נציגי האוצר בוועדה התנגדו להצעה כיוון שלטענתם כבר כיום ניתנות הטבות ניכרות לציבור הסטודנטים, דוגמת הפטור משכ"ל בשנה הראשונה בפריפריה.
מנכ"ל משרד ראש הממשלה אייל גבאי הודיע לחברי הצוות כי בכוונת ראש הממשלה נתניהו לנצל את הדיון הנוכחי בקצבאות האברכים כדי לסייג את ההקצבה בקריטריונים שונים שיעודדו שילוב אברכים בשוק העבודה. הממשלה צפויה לקיים דיון בהמלצות הוועדה בתוך כמה שבועות. כיום כ־11 אלף אברכים נהנים מהבטחת הכנסה של 1,000 שקל, וזאת מלבד תמיכות ממשלתיות נוספות לצד מלגות מטעם הכוללים, שמסתכמות ב־2,500 שקל לחודש בממוצע. 78% ממקבלי המלגות הם בני 25–45.