הבנות בין ראשי האוצר והחרדים: 10,000 אברכים יקבלו קצבאות - וכך גם כמה מאות סטודנטים
ועדת השרים תדון היום בהצעת החוק שיזם יו"ר ועדת הכספים משה גפני למתן קצבאות לאברכים - אך לא תצביע עליה; הסיבה: התנגדות מצד רוב שרי הממשלה
לא רק אברכים - גם הסטודנטים יזכו ל"הבטחת הכנסה". כך עולה מסיכום הפגישה שנערכה הערב בביתו של שר האוצר יובל שטייניץ. בפגישה נכחו גם סגן שר האוצר איציק כהן, יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני, ושר הפנים ויו"ר ש"ס אלי ישי.
בפגישה לא הושג סיכום סופי, אך הוחלט כי תגובש
ירח טוקר, דוברו של מגיש הצעת החוק המקורית גפני, ההצבעה על החוק תידחה מאחר שרוב השרים הודיעו כי לא יתמכו בחוק. עם זאת, מלשכת ראש הממשלה נמסר כי "נתניהו ציין הערב כי יעביר את החוק שינויים שיעודדו את האברכים לצאת לעבודה. החוק המוצע לא משנה את המצב הקיים, אשר החל לפני 30 שנה. יש לציין כי גם בזמן שמפלגת קדימה היתה בשלטון, ניתנו ההקצבות לאברכים ולא נשמעו מצד חברי קדימה טרוניות בנושא. היחיד אשר פעל לעודד חרדים לצאת לעבודה הוא בנימין נתניהו בעת שכיהן כשר אוצר וקיצץ את קצבאות הילדים".
גפני אמר: "בעבר, הרכב של ביהמ"ש בראשות השופט טירקל אישר את הסדר הבטחת ההכנסה אשר קיים כבר עשרות שנים, אך לאחרונה בית המשפט העליון פסק כי הדבר צריך להיות מוסדר בחקיקה בכנסת, ועל כן ניתנה ארכה עד ינואר 2011 כדי לאפשר לכנסת לעגן זאת בחקיקה. את זה אנחנו עושים כעת, לא כחוק עוקף בג"ץ אלא חוק בהכוונת בג"ץ".
גפני הוסיף כי "אין בהצעת החוק בקשה לתוספת תקציבית ולו של שקל אחד ממה שניתן לאברכים כיום כבעבר עשרות בשנים ע"י כל ממשלות ישראל. תקציב הבטחת ההכנסה מיועד לקבוצת האוכלוסייה החלשה ביותר בחברה הישראלית, והיא תימשך להתקיים כפי שנעשתה עד כה".
הצעת החוק שיזם גפני אמורה לעקוף את פסיקת בג"ץ מיוני שלפיה תשלומי הקצבאות לאברכים בכוללים יופסקו. ביוני פסק בג"ץ כי החל מינואר 2011 ייפסקו תשלומי הקצבאות מטעמי אי־שוויוניות. זאת מאחר שהקצבאות לא ניתנות במקביל לסטודנטים שנמצאים במצב זהה.
הצעת החוק זכתה בסוף השבוע לביקורת עזה. מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון הרב עו"ד אורי רגב אמר היום כי "השם הנכון להצעת החוק הוא החוק להרס כלכלת ישראל. אין גבול לציניות של הפוליטיקה הקואליציונית. ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר שטייניץ נכנעים לדרישת התועבה החרדית. אסור לוועדת השרים לאשר את החוק הזה ובכך למכור את עתיד הילדים של כולנו".
לדברי רגב, "גם בוחרי הקואליציה מבינים שקצבת הבטחת ההכנסה לאברכים היא מהתמיכות המזיקות ביותר למשק. הקצבה גורמת ישירות לכך ש-11 אלף אברכים ו-11 אלף נשותיהם נשארים מחוץ לשוק העבודה. בכך היא מהווה פיגוע מתמשך בכלכלה הישראלית".
עמותת חדו"ש גם הזכירה כי לפי סקר שנערך עבורה ביולי, 86% מבוחרי הליכוד ו-95% מבוחרי ישראל ביתנו תומכים בהקטנת המימון לישיבות כדי לגרום לגברים החרדים לצאת לעבודה.
במקביל, בסיעת קדימה מתכוונים להילחם ביוזמה. מהסיעה נמסר כי "ראש ממשלת ישראל יעמוד מחר למבחן וכדאי לציבור לבחון אותו בשבע עיניים. מחר ביבי יוכיח אם שרידותו הפוליטית חשובה לו גם מהכרעות בג"ץ. במדינה דמוקרטית, בג"ץ פוסק והממשלה מקיימת פסיקותיו. אם נתניהו יעקוף את בג"ץ - הוא עוקף את הדמוקרטיה ומצפצף על הציבור. ממשלת נתניהו כבר הקריבה את כל תקציב המדינה למען הישרדותה ואסור לה להקריב את בג"ץ למען יציבות הכסא".
גם התאחדות הסטודנטים הודיעה כי תיאבק בהצעת "האתנן הפוליטי של ח"כ גפני". לפי הודעה שפרסמו, "הסטודנטים זועמים בעקבות הצעת החוק עוקפת בג"ץ שתבטיח מלגה לאברכים, ומתכוננים לנהל נגדה מאבק ציבורי ומשפטי עיקש".
איציק שמולי, יו"ר התאחדות הסטודנטים הטרי, אמר: "הצעת החוק של ח"כ גפני מהווה סטירת לחי לציבור של 280 אלף סטודנטים במדינת ישראל, ואני מקווה ששרי הממשלה יימנעו מלהנחית על צעירי ישראל מהלומה משל עצמם דרך תמיכה בהצעת האתנן. ציבור הסטודנטים הוא הציבור התורם והפעיל ביותר, שמשרת במילואים, מתנדב בקהילה ונמצא במעגל התעסוקה, אבל מופלה בצורה גסה ואנטי דמוקרטית דרך קבע ע"י המדינה. אני קורא לשרי הממשלה להצביע נגד ההצעה ובעד ציבור הסטודנטים".
הצעת החוק החדשה קובעת כי "תלמיד הלומד חודש לימודים מלא בכולל ושהוכיח כי יש לו שלושה ילדים לפחות, אין לו הכנסה אחרת ואין בבעלותו רכב, יהיה זכאי למלגת קיום בשיעורים שייקבעו בחוק התקציב השנתי". עלותה של הצעת החוק עומדת על כ-120 מיליון שקל לשנה ועל כ-240 מיליון שקל לשנתיים, מאחר שהיא תחייב את המדינה לשלם קצבה חודשית של 1,000 שקלים לפחות ליותר מ-10,000 אברכים.