בלעדי ל"כלכליסט" - רגע לפני ששינסקי: לנדאו ופישר דנו בהשלכות שינוי שיעור התמלוגים
שר התשתיות ונציגי משרדו נפגשו בימים האחרונים עם הנגיד וביקשו את דעתו לגבי ההשלכות האפשריות של העלאת תמלוגי הגז והנפט על המשק. זאת לקראת מסקנות הביניים של ועדת ששינסקי, שצפויות להתפרסם ב־15 בנובמבר
שר התשתיות הלאומיות עוזי לנדאו נפגש בימים האחרונים עם נגיד בנק ישראל סטנלי פישר וביקש לשמוע את דעתו ביחס להשפעות האפשריות על המשק אם שיעור המיסוי ותמלוגי הגז יעלה, כך נודע ל"כלכליסט".
הפגישה, שדבר קיומה נשמר בסוד, נערכה כעשרה ימים טרם פרסום מסקנות הביניים
הפרת ההסכם עם נובל אנרג'י
במהלך הפגישה העלו נציגי משרד התשתיות חשש לקראת פרסום מסקנות הביניים של הוועדה. במשרד התשתיות חוששים מפגיעה במשק אם מסקנות הביניים יהיו חריגות בהמלצותיהן, כלומר שחלקה של המדינה בתמלוגים או במיסוי של חברות חיפושי הגז והנפט יהיה גבוה מהצפוי.
במקביל, נציגי המשרד הביעו בפני הנגיד חשש שהמהלך יתפרש בעולם כהפרת הסכמים חתומים מצד מדינת ישראל, במיוחד מול חברת נובל אנרג'י האמריקאית, שמחזיקה ברוב זכויות הקידוח במאגר תמר (36%) ומאגר לווייתן (39.66%).
החשש מהפרת הסכמים מיוחס לעובדה שהמדינה שואפת לשנות את מתווה המיסוי לאחר ששותפות הגז הגדולות כבר החלו בפיתוח מאגר תמר תחת מסגרת מיסוי מוכרת. ככל הנראה, פישר דחה את החשש שהובע בפגישה לפגיעה בישראל כתוצאה מהפרת ההסכמים.
שינוי מתווה המיסוי
כפי שפורסם ב"כלכליסט", בשבועות האחרונים נפלה במשרד האוצר ההבנה ששינוי מתווה המיסוי, ובעיקר ביטול הטבות מס שניתנות לחברות בתחום - ניכוי מס אזילה וניכוי הוצאות מוכרות במס, הוא דרך הפעולה המועדפת. עם זאת, באוצר עדיין בוחנים את חלופת העלאת שיעור התמלוגים, אך העובדה ששינוי שיעור התמלוגים יחייב שינוי בחוק הנפט תקשה על ביצוע המהלך.
הטבת "מס אזילה" מוענקת כיום לחברות הגז והנפט כדי לפצותן על ירידת נפח המאגר שממנו הן שואבות. ההטבה מחושבת על ידי רשויות המס כאחוז ממחזור המכירות של החברות, ומנוכה מההכנסה החייבת במס.
היקף ההטבה יכול להגיע עד ל־27.5% ממחזור המכירות של החברות, וביטולה יגדיל את היקף התשלום שמועבר מדי שנה לקופת האוצר. מבנק ישראל נמסר בתגובה כי: "איננו מתייחסים לפגישות אישיות שאותן עורך הנגיד".