$
בארץ

צעד נוסף לקראת הרחבת שוק הסלולר בישראל

משרד התקשורת פרסם שימוע לנדידה פנים ארצית, רכיב משמעותי בניסיון לכפות על חברות הסלולר הוותיקות לספק שירות גם ללקוחות המפעילים החדשים

גילעד נס 14:3811.10.10

משרד התקשורת פרסם היום (ב') את השימוע לנושא הנדידה הפנים ארצית שהתעכב מסיבות לא ברורות במשך חודשים רבים. הנדידה הפנים-ארצית הינה רכיב משמעותי בנסיונו של משרד התקשורת לשכנע גורמים שונים להיכנס לשוק הסלולר הישראלי כמפעילים חדשים בעלי תשתית פיזית משלהם, לעומת מפעילים וירטואליים

הרוכבים על תשתית של ספקיות הסלולר הקיימות.

 

הקמת רשת חדשה אורכת מספר שנים ומצריכה השקעות עצומות, ועל מנת לאפשר למפעיל החדש להציע שירות ללקוחות כבר בתחילת פעילותו מבקש משרד התקשורת לכפות על חברות הסלולר הקיימות לאפשר ללקוחות המפעיל החדש להתחבר לאנטנות של החברות הקיימות במקומות בהם טרם השלים את פריסת התשתית שלו, דהיינו "נדידה פנים ארצית". הדבר דומה לנדידה בינלאומית, המוכרת ללקוחות הסלולר המשתמשים במכשיר שלהם גם בחו"ל, שם הם מתחברים לאנטנות של חברת סלולר בעלת הסכם מתאים עם ספקית הסלולר הישראלית של הלקוחות.

 

לפני כחודש פרסם משרד התקשורת מכרז המציע לרכישה שתי רצועות תדרים, שבאמצעותו הוא מקווה כי לפחות מפעיל סלולר אחד חדש יוכל להיכנס לפעילות בישראל. המועמדת הרלוונטית ביותר לרכישת תדרים אלו הינה מירס, החייבת לשדרג את הרשת המיושנת שלה בכדי להתחרות בחברות הסלולר הגדולות.

 

בחוק ההסדרים נקבע כי על מנת למנוע ממפעילים חדשים להיעזר בנדידה פנים ארצית למשך שנים רבות במקום להקים תשתית עצמאית, מוגבלת אפשרות זו לשבע שנים בלבד. ההצבעה על חוק ההסדרים בכנסת צפויה רק בשבועות הקרובים במסגרת ההצבעה על תקציב המדינה לשנתיים הבאות.

 

השימוע שמפרסם משרד התקשורת היום עוסק בצדדים ההנדסיים של שיתוף התשתית בין המפעילים השונים, ובראשו הדרישה כי המפעיל החדש יוכל להעניק בזכות שיתוף זה שירות ללקוחותיו ברמה שאינה נופלת מהשירות שמעניק המפעיל המארח. השימוע יעסוק, בין השאר, בדילמה של משרד התקשורת לגבי התנהלות הנדידה בפועל – כך, למשל, ברור כי כאשר הלקוח של המפעיל החדש מתחיל את שיחתו כשהוא מחובר לרשת של המפעיל החדש, אך במהלכה עובר לאיזור בו אין כיסוי לאותו מפעיל, תעבור השיחה לאנטנות של המפעיל הוותיק שעימו חתם המפעיל החדש על הסכם מתאים, כך שהשיחה לא תנותק. ואולם, באם הלקוח ממשיך את שיחתו ומגיע לאיזור שבו למפעיל החדש יש כיסוי, במשרד התקשורת מבקשים לשמוע את עמדת חברות הסלולר – האם לדרוש מהמפעיל הקיים להעביר את השיחה למפעיל החדש, או להמשיך ולספק את הקישוריות בתשתית המפעיל הקיים עד לסיום השיחה. הבחירה בין שתי החלופות הללו עלולה להשפיע באופן מהותי על הכנסות המפעילים, כיוון שאם המפעיל הקיים אינו "מחזיר" את הלקוח לכיסוי של המפעיל החדש הוא יגבה מהמפעיל החדש את הסכום שסוכם ביניהם למקרה זה, בעוד אם היה מאפשר ללקוח להתחבר שוב לאנטנות של המפעיל החדש היה האחרון יכול לחסוך את התשלום.

 

החברות התבקשו להעביר את עמדותיהן למשרד התקשורת עד ה-15 בינואר 2011, וההחלטה הסופית של המשרד עשויה להתקבל רק מספר חודשים לאחר מכן, כך שהמתמודדים הפוטנציאלים על התדרים צפויים להיוותר בחוסר ודאות גם בחודשים הקרובים. מצב זה בעייתי במיוחד, לאור דרישתו של משרד התקשורת כי המתמודדים במכרז התדרים יגישו את הצעותיהם לכל המאוחר ב-1 בפברואר 2011.

 

שר התקשורת, משה כחלון, מסר כי הוא רואה בפרסום שימוע זה כצעד נוסף לעידוד התחרות בתחום הסלולר. כחלון ניצל את נאומו בכנס בזק אקספו הבוקר בכדי להמשיך לתקוף את חברות הסלולר על הקשיים שהן מערימות על כניסת מתחרים חדשים לשוק הסלולר בישראל. "במקום להתעסק עם פרוצדורות ובתי משפט, אני מציע להן להסתגל לשוק החדש, לכך ששנת 2011 תהיה שנת מפנה, ולא צריך להיבהל מהתחרות", אמר כחלון. "בזק מתחרה בצורה מכובדת ומעוררת כבוד, וגם מצליחה להרוויח, כך צריכות להתנהג גם החברות הללו. משרד התקשורת היה ויהיה בעל ברית של כל גוף שיזניק את מדינת ישראל קדימה, אבל כל גוף שינסה לטרפד החלטות ממשלה ומדיניות, משרד התקשורת ישתמש בכל כלי שיש לו בכדי לטפל בענין. לא ניתן לישראל להישאר מאחור ולהיות מדינת עולם שלישי".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x