מחיר ההתערבות של פישר
הנגיד מהמר על היורו ועל יציבות המחירים והריבית בישראל
אל מול עינינו מתפתחת לה מלחמת מטבעות. ביום חמישי שערו היציג של הדולר נקבע על 3.591 שקל; בנק ישראל רכש כ-650 מיליון דולר במהלך היום דיווחו הכותרות. פישר נהיה אגרסיבי. זה מדהים להתבונן מהצד על היקפי הפעילות של הנגיד ולנסות להבין את האסטרטגיה. מהו הקו האדום שמעברו לא רוכשים דולרים? כמה אורח רוח יש לו? כמה אומץ יש לו? מול מי נלחמים?
לפי נתוני בנק ישראל, יתרות מטבע החוץ הסתכמו בסוף חודש ספטמבר ב-66 מיליארד ו-230 מיליון דולר, גידול של 2,151 מיליון דולר לעומת סוף החודש הקודם. האם אנו תוקפים את הבעיה הנכונה? האם יש לנו בכלל יכולת להתמודד במלחמת המטבעות הזו בהתחשב בתנאים של המדינה, מול מטבע שקורס בעולם.
הדולר צנח מול היורו בחודש האחרון בלבד בכ-11% לרמה של 1.394 יורו לדולר. לעומת זאת ביחס לשקל התדרדר הדולר רק ב 4.7%. רק לפני חודש, דולר אחד היה שווה 3.76 שקל ויורו יכולתם לקנות ב-1.27 דולר.
אין ספק, בטווח הקצר הצליח פישר לעמוד מול המתקפה העולמית על הדולר ולייצב יחסית את התחזקות המטבע, אולם לאורך זמן תמיכה במטבע תהיה בלתי אפשרית ואולי האגרסיביות האחרונה של פישר מעידה כי הוא מהמר על בלימת הידרדרותו של המטבע האמריקאי ביחס ליורו, לפחות בטווח הקצר.
צריך לזכור שהיציבות בשערי המט"ח שנובעת מהתערבות מסיבית, עלולה להיות חרב פיפיות משום שהיא מזרימה כסף לשוק. ההתערבות עשויה לגרום לעלייה במחירים ולהתגברות האינפלציה שתביא לצורך בהעלאת ריבית נוספת שתגדיל את פער הריביות של השקל מול המטבעות הזרים בעולם שבהם הריבית אמורה להישאר יציבה.
הכותב הינו הינו מנכ"ל הדס ארזים בית השקעות. אין לראות באמור ייעוץ השקעות