שטייניץ בוחן את העלאת התמלוגים לכיל
בעקבות חשיפת "כלכליסט", לפיה המדינה ויתרה על האפשרות שניתנה לה לגבות יותר תמלוגים, הורה שר האוצר לצוות המקצועי במשרדו לבחון את הנושא
שר האוצר יובל שטייניץ הורה לצוות המקצועי במשרדו לבחון את העלאת התמלוגים הנגבים מכיל. הדרישה באה בעקבות חשיפת "כלכליסט" מאתמול (א'), ולפיה המדינה ויתרה על האפשרות שניתנה לה בחוק הזיכיון שנחקק ב־1961 לגבות יותר תמלוגים, בגובה של עד 10% במקום 5% כיום (עבור ייצור של למעלה ממיליון טונות אשלג), במסגרת מכירת גרעין השליטה בכיל למשפחת אייזנברג בשנת 1995.
מדובר בהתחייבות שלטונית שניתנה על ידי שר האוצר דאז אברהם (בייגה) שוחט ושר התעשייה והמסחר דאז מיכה חריש. על פי אותה התחייבות, בשנת 2010 תוכל המדינה לדרוש לקיים דיון מחודש בנושא גובה התמלוגים, אולם זה לא התקיים. ההתחייבות ניתנה בתמורה למחיקת סעיף בחוק הזיכיון, שאפשר למפעלי ים המלח לתבוע מן המדינה לסלול כביש או מסילת רכבת לצורך שינוע מוצרי המפעל.
במשרד האוצר יבחנו אפשרות להקים ועדה לבחינת הנושא כדוגמת ועדת ששינסקי, או לפעול משפטית בעניין, במטרה להגיע להחלטה עד סוף השנה. ישיבת הצוות המקצועי עם שטייניץ נקבעה לשבוע השני של אוקטובר.
בתוך כך נודע ל"כלכליסט" כי באוצר שוקלים לפנות למינוי בורר בעניין המחלוקת בין כיל לבין אגף החשב הכללי בעניין אופן חישוב התמלוגים, שהתעוררה עוד ב־2006 בעת כהונתו של ירון זליכה בתפקיד החשכ"ל. זאת לאחר כארבע שנים בהן הפערים בין הצדדים עדיין גדולים.
במקביל לבחינת התמלוגים, באוצר כבר יזמו שינוי משמעותי בחוק לעידוד השקעות הון שצפוי להשליך על חברות המפיקות מחצבים בכלל ועל כיל בפרט. כיום כיל מקבלת הטבות מס מכוח החוק כ"מפעל מאושר" בהיקף של 600-800 מיליון שקל. במסגרת הרפורמה בחוק עידוד השקעות הון החליטה הממשלה לתקן את החוק, בין היתר באופן שיקבע כי לא ישולמו מענקים ולא יינתנו הטבות מס בגין פעילות של הפקת מחצבים.
בעקבות הפרסום ב"כלכליסט" הודיעה עמותת אדם טבע ודין כי היא בוחנת צעדים משפטיים, על רקע הסתירה בין ההתחייבות השלטונית לבין חוק זיכיון ים המלח.