צוללני הקישון צפויים לקבל פיצויי ענק: המחוזי בחיפה מקדם פשרה בפרשה
אחרי עשר שנים ומאות עדים בתביעת צוללני השייטת נגד הגורמים האחראים לזיהום הנחל, המליץ השופט "לחסל את התביעה בפשרה". מחיר הפשרה: הנתבעים ישלמו, אך לא יודו באחריות לזיהום
בית המשפט המחוזי בחיפה מקדם פשרה בהיקף של מאות מיליוני שקלים, בין 74 חיילי צה"ל לשעבר שחלו בסרטן ומחלות שונות בעקבות צלילות בנחל הקישון, ובין הגופים שנגדם הגישו תביעה לקבלת פיצויים. הנתבעים העיקריים הם איגוד ערים לביוב חיפה, עיריית חיפה, חיפה כימיקלים שבבעלות משפחת
התביעה הוגשה בשנת 2000, ועם הזמן צורפו אליה עוד 44 נתבעים כצדדים שלישיים. מרבית הנתבעים הנוספים הם מפעלי תעשייה שהזרימו שפכים לקישון, כמו פרוטרום, גדיב, גדות (שבשליטת קבוצת דלק), כרמל אולפינים (שבשליטת משפחת עופר), דשנים (שבשליטת משפחת עופר), מספנות ישראל (שבשליטת שלמה שמלצר), חברת החשמל ונשר (שבשליטת נוחי דנקנר). מדינת ישראל נתבעת גם היא.
ההליך המשפטי נמצא בשלב תום חקירות ההגנה, כך שרוב העדים עברו חקירה ראשית ונגדית. בישיבה האחרונה, שהתקיימה ב־24 ביוני, הציע השופט עדי זרנקין "לחסל את התביעה בפשרה". על פי המתווה שהציע, כל אחד מהצדדים יגיש את עמדתו לגבי הפשרה: התובעים, שאת מרביתם מייצג עו"ד משה קפלנסקי, יגישו אומדן של נזקי הגוף, והתובעים יגישו הצעה כספית לפיצויים שאותם יסכימו לשלם.
ביום רביעי שעבר העבירו שני הצדדים את עמדתם לשופט באופן אישי, תוך שהם מתעקשים שההצעות יובאו רק בפניו ולא בפני הצד השני. מכך ניתן ללמוד ש־48 הנתבעים מוכנים לשלם פיצויים, אך על פי מתווה הפשרה הם ישלמו מבלי להודות בחבות, כלומר מבלי להודות באחריות למעשים. במועד הגשת התביעה לא פירטו התובעים מהו הסכום הכספי שהם תובעים.
בשבוע שעבר פורסם ב"כלכליסט" כי חברת החשמל התייחסה לסוגיית התביעות במסגרת דו"חות הרבעון השני שהוגשו לרשות ניירות ערך. בדו"חות צוין כי שליש מהתביעות הן עיזבונות של חיילים שנפטרו - חלקם נפטרו אף לפני 20–30 שנה - בהיקף של כ־110 מיליון שקל. בחברת החשמל מעריכים כי סכום התביעה המצטבר לגבי הנפגעים החיים עומד על 250–400 מיליון שקל.
בנוסף, הנזק הלא־ממוני - על כאב, סבל וקיצור תוחלת חיים - נאמד על ידי החברה ב־2 מיליון שקל לכל תובע חי ועל כ־126 מיליון שקל בסך הכל (כולל תביעה נוספת הנמצאת בשלבים ראשוניים). הסכום הכולל של התביעה, לרבות שכר טרחה וייעוץ משפטי, נע להערכת היועצים המשפטיים של חברת החשמל בין 650 ל־800 מיליון שקל.