$
גדעון בן נון

זיגזג בניחוח אירופי

למרות המדיניות הלא ברורה, המטרה האירופית תושג - היורו ייחלש מול הדולר

גדעון בן נון 08:0623.08.10

ביום שישי האחרון הודיע חבר בכיר בוועדה למדיניות של הבנק האירופי המרכזי (ECB) על המשך ההרחבה המוניטארית הכמותית באמצעות רכישת אג"ח. משמעות הדבר היא שהבנק המרכזי באירופה ימשיך לספק נזילות בלתי מוגבלת לכלכלת האיחוד. הדבר בלט באופן הבא: לפני שבועות ספורים בלבד הודיעו בגוש על כך שתיפסק ההרחבה הכמותית, צעד המבטא תגובה לסיום משבר. אז הדבר הביא להתחזקות משמעותית של היורו אך ביום שישי האחרון, בתגובה להודעת הבנק האירופי, היורו איבד מכוחו.

 

הספקולציות על שינוי צפוי במדיניות המוניטארית של ה-ECB הביאה לעליה בריבית היורובור (הליבור של היורו) מ-0.5% ל-0.8%, כפול מריבית הליבור על הדולר. עליית ריבית זו מהווה פרץ של אופטימיות והיא מייצגת את האווירה שהביאה להתחזקות מטבע היורו לפני מספר שבועות, עד ל-1.33 דולר ליורו, דבר הניכר בגרף למטה. גם פרץ האופטימיות שהיה לפני מספר שבועות וגם הצעד הנוכחי של ה-ECB מביאים להרמת גבה.

 

 

תחרות: למי המטבע החלש ביותר

 

מלבד הרמת הגבה מול הזיגזוג הניכר מהודעת האיחוד, הדבר בלט גם מכיוון שרק לפני 10 ימים נגיד ה'פד' בארה"ב הודיע על המשך ההרחבה הכמותית, מתוך הבנתו כי הפעילות הכלכלית עדיין זקוקה לעזרה. הדבר הוביל לזעזוע בשווקים בארה"ב, ירידה בשוקי המניות וחולשה נוספת של הדולר. בהודאה של ה'פד' ניכרת מנהיגות כלכלית ודוגמה גלובלית, אבל לא רק: כל אחד מהמנהיגים הכלכליים שואף להחליש את המטבע שלו כדי לתמוך בכלכלה.

 

מדיניות מוכוונת מטבע היא שהביאה גם את הבנק האירופי המרכזי להודיע ביום שישי האחרון על ההרחבה. הסיבה לכך היא התחזקות היורו וחולשת הדולר במשך החודשיים האחרונים, בין היתר עקב הצעד הנ"ל של האמריקאים, אך גם מכיוון שהאירופים "דיברו" את המטבע בהצלחה יתירה בחודשיים אלה.

 

האווירה שיצרו בחדשיים האחרונים המנהיגים והבנק המרכזי באירופה, כאילו המשבר באירופה מאחורינו, הביאו להתחזקות היורו באופן מופרז והרי כולם שואפים למטבע חלש כדי לחזק את היצוא. כן, העולם המערבי מעוניין להיראות אטרקטיבי בעיני העולם המתעורר.

 

גרמניה לא תמשוך את האיחוד

 

אבל המשבר לא הסתיים. גם לא בארה"ב אבל בוודאי שלא באירופה. בעוד ארה"ב מתאוששת בקצב צמיחה איטי הצפוי כנראה להתייצב בין 2% ל-3%, גרמניה צמחה בקצב שנתי של 4.1% בשנה האחרונה, יותר ממחצית מזה נוצר ברבעון השני של שנה זו, בהשפעת היורו החלש ותרומתו ליצוא. כן, זוהי כנראה אחת הפעמים הבודדות בהן לארה"ב יש סיבה לקנאה בכלכלתה של אירופה.

 

גרמניה נהנתה מההפקר בחודשים האחרונים, כאשר התמוטטות היורו הביאה לריצה של כלכלת המדינה. אבל בפעילות ערה של גרמניה אין די בכדי להביא לצמיחה והתאוששות של הגוש כולו. שאר מדינות הגוש סובלות מפעילות כלכלית איטית, שחיקה של הסקטור הפרטי, שיעור אבטלה גבוה והיעדר יכולת של המדינה להביא להתאוששות הביקושים.

 

צמיחה לא מאוזנת זו של אירופה מהווה בעיה קשה ברמה הריאלית, כמו גם בעיה בניהול המדיניות המוניטארית. האם ה-ECB התגייס ביום שישי להחלשת המטבע בכדי להציל את גרמניה המתחזקת? בוודאי שלא, אבל הוא מעדיף להחליש את המטבע כדי לשמר את המומנטום של גרמניה, שהיא המנוע היחידי העובד כיום בכלכלת האיחוד.

 

אבל, הביצועים המרשימים של כלכלת גרמניה לא יוכלו להסתיר לאורך זמן את חולשת הכלכלה האירופית. לכן, בתחרות למי יהיה המטבע היותר חלש, אירופה כנראה לא תצטרך להתאמץ כדי לנצח.

 

ד"ר גדעון בן נון הוא מנכ"ל שקל אג'יו מקבוצת שקל, המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי

בטל שלח
    לכל התגובות
    x