בלעדי ל"כלכליסט": האוצר דורש את כספי הפנסיה של גמלאי פ"ת
לפי האוצר, העירייה אישרה חריגות של עשרות מיליוני שקלים בפנסיה של 450 עובדיה במסגרת תוכנית פרישה מרצון. מאות גמלאים מעיריות נוספות עשויים לקבל דרישה דומה
משרד האוצר פנה באחרונה ל־450 גמלאים של עיריית פתח תקווה בדרישה להחזיר כספי פנסיה שניתנו להם מעבר למותר, כך נודע ל"כלכליסט". בחודשים הקרובים עשויים מכתבים נוספים להישלח גם לגמלאים של עיריות נוספות במרכז הארץ, הנמצאות היום תחת בדיקה של הממונה על השכר באוצר אילן לוין.
המכתבים
על פי ממצאי יחידת החקירות של הממונה על השכר באוצר, עיריית פתח תקוה חרגה פעמיים מן הסכומים המותרים. פעם אחת, כשחישבה את הפנסיה לפי ותק ודרגה הגבוהים מהוותק והדרגה בפועל, ופעם שנייה במתן מענקי פרישה החורגים בכ־30 מיליון שקל מהחריגה המותרת. בעקבות כך נשלחו מכתבים לגמלאי העירייה בדרישה להשיב את הכספים העודפים שקיבלו ובמקביל דרש האוצר מעירייה הסבר על החריגות שנעשו ושמות של האחראים לכך.
עד כה סיים הממונה על השכר את בדיקת גובה ההחזרים של 32 גמלאים מתוך כלל ה־450. לפי הבדיקה, הגמלה של כל אחד תופחת בכ־2,000 שקל בשנה בממוצע. כ־270 גמלאים נוספים אמורים לעבור הליך הפחתה של גמלתם בתוך כמה חודשים, וכ־150 הגמלאים הנותרים לא יידרשו להפחתה, מסיבות של גמלה נמוכה או מצב רפואי קשה. טווח הגמלאות של העובדים עומד על 7,000–25,000 שקל לחודש. באוצר מעריכים כי חלק מהגמלאים צפויים להידרש להחזיר רטרואקטיבית סכומים בגובה של עד 50 אלף שקל.
עו"ד יניב אופק, המייצג חלק מהגמלאים בהליך שימוע מול האוצר, אומר כי "לדרוש כספים מגמלאי, אחרי עשר שנים, כאשר אין לו יכולת להשתכר זה לא מידתי ולא ראוי. הממונה על השכר צריך להיות יותר מהיר בקצב הביקורת שלו את העיריות".
מעיריית פתח תקווה נמסר: "קיבלנו מהאוצר פניות בנושא. בהסדר שהגענו אליו כבר הוסדר הנושא של כ־300 מן הגמלאים. כלומר, ענינו להם על שאלות, וחלק מתוך אותם גמלאים לא ייפגעו. יש עוד מספר גמלאים שאנו מתדיינים לגביהם עם האוצר".
מהאוצר נמסר: "לצערנו, ממצאי הביקורת מעלים כי עיריית פתח תקווה חרגה מסמכותה והעניקה לגמלאיה תוספות שכר חריגות שלא כחוק. כזכור, מדובר בכספי ציבור וליתר דיוק כספי תושבי פתח תקווה, ולכן הממונה על השכר מחויב להביא לתיקון הליקויים החמורים ולהשיב כספים אלה ליעדם".