$
גדעון בן נון

התחזקות היורו

מה עומד מאחורי הקפיצה של היורו וכמה זמן זה יחזיק?

גדעון בן נון 10:2819.07.10

המטבע האחיד של אירופה ביצע בשבוע האחרון מהלך עוצמתי ועלה מסביבה של 1.25 ל- 1.3 דולר ליורו, מ-4.85 ל-5 שקלים, הכל תוך יומיים-שלושה. התחזקות מהירה כזו אינה כה שגרתית במונחים של שוק המט"ח, בוודאי כאשר מדובר במטבע אשר סובל מסנטימנט כה שלילי מזה תקופה ארוכה. ההסבר לכך יכול להיות טכני ולהתמצות בהנחה כי מה שעולה סופו שירד. לעומת זאת, כפי שאנו חוזרים ומסבירים, המטבע הוא תולדה של הכלכלה והציפיות לגביה: העליה והירידה של השער נראות מקריות בטווח הקצר, אך בטווח הבינוני והארוך הן חלק ממהלכים המושפעים ממכלול של גורמים מאקרו כלכליים, אותם עלינו להבין.

 

מטבע של אווירה

 

בטווח הקצר ניתן לאפיין את התנהגות המטבע כתוצר של "אווירה" או סנטימנט. בתקופה האחרונה נוצרה תחלופה בין מצב הרוח של השווקים לבין הדולר וכך, כאשר האווירה היא שלילית אנו רואים בריחה אל הדולר. כאשר האווירה משתפרת אנו רואים יציאה מהדולר והיורו הוא המעמד הטבעי לתפקיד. זה אחד ההסברים להתייצבותו של המטבע האירופי בשבועות האחרונים.

 

בשבוע האחרון נוצרה מגמה חיובית מאוד, אשר נקטעה ביום המסחר האחרון של אותו שבוע. האווירה קיבלה עידוד מהתבטאויות של גורמים באירופה, בהן אמירה על כך שלא יפלו מוסדות פיננסיים וכן הכרזה של הקנצלרית הגרמנית מרקל, על כך שגרמניה צלחה את המשבר, מה שכנראה נכון. השינוי באווירה כלפי היורו הובילה ספקולנטים רבים לסגור את הפוזיציות ולרכוש את המטבע האירופי - מה שהוביל לאותה קפיצה נחשולית בערכו.

 

גרמניה 'נהנית מההפקר'

 

גרמניה נהנית מפעילות כלכלית ערה ומיצוא מוגבר, כאשר בניתוח הסחר העולמי אנו מבחינים ביצוא בהיקף גבוה מאוד של מכונות וציוד, בעיקר לסין. התנהגות זו יוצרת עודף יצוא בהיקף עצום של גרמניה, דבר אשר איפשר לה לפעול בפער תוצר נמוך ושיעור אבטלה שהוא מהנמוכים באירופה. במקביל, גרמניה עוברת תהליך ארוך של התייעלות והעלות ליחידת תוצר בגרמניה נמצאת בירידה הנמשכת זה 5 שנים בשיעור שנתי ממוצע של 0.7%. משמעות הדבר היא התייעלות ותחרותיות בשוקי העולם. על רקע זה, פיחות האירו עקב משבר החוב במדינות הדרום של אירופה, נתן דחיפה נוספת לכלכלה הגרמנית. בסוף השבוע, בביקור של הקנצלרית בסין, היתה הכרזה על אותו סחר בהיקף עצום בין המדינות והדבר הוביל את האירו לכיוון 1.3 דולר ליורו.

 

נוצר מצב שבו כלכלת גרמניה מתנהגת באופן שונה משאר המדינות האיחוד. המדינה הן בהיבט הפעילות המאקרו-כלכלית והן ביציבות הפיננסית נאה. גרמניה מייצאת בהיקף חודשי הנע בין 10 ל-20 מיליארד יורו לחודש והדבר מחפה על החולשה בצריכה הפרטית במדינה. כמו כן, למרות הגירת העבודה אל תוך המדינה, האבטלה בגרמניה נמוכה משמעותית מהאבטלה בגוש היורו כולו, 6.7% לעומת 10% באיחוד כולו.

 

ההבנה כי היורו החלש מועיל מאוד לגרמניה, המנוע העיקרי של כל גוש היורו, היא שהובילה לקפיצה המשמעותית בערכו של היורו בשבוע האחרון. השאלה היא האם יהיה בכוחה של גרמניה להביא להתייצבות המטבע והגוש כולו? ספק גדול, מה שמוביל למסקנה כי הקפיצה ביורו היא אירוע זמני.

 

ד"ר גדעון בן נון הוא מנכ"ל שקל אג'יו מקבוצת שקל, המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x