למה לתקן את מה ששבור? סוף ליוזמת שינוי חוק ההסדרים
לפני כשנה הכריז יו"ר הכנסת רובי ריבלין על הקמת פורום עם האוצר לגיבוש חוק ההסדרים. עכשיו באוצר מכחישים כל קשר
בעוד כמה חודשים, כשתחזור הכנסת מפגרת הקיץ, תונח על שולחנה הצעת חוק ההסדרים, וגם הפעם הח"כים ימצאו בה לא מעט סעיפים שהרלבנטיות שלהם לתחום התקציבי קלושה, ואז תתחיל חגיגת הוויכוחים שלהם עם האוצר.
יוזמה של יו"ר הכנסת רובי ריבלין והממונה על התקציבים באוצר אודי ניסן, שגובשה בחודשים האחרונים, אמורה היתה לשים סוף למצב המסובך, אך ל"כלכליסט" נודע כי היוזמה טורפדה על ידי הממשלה.
על יוזמתם של ריבלין וניסן הוכרז לפני חודשים אחדים כרעיון של פורום משותף לאוצר ולכנסת. הפורום אמור היה לקבל לידיו את הצעת חוק ההסדרים אחרי שזו גובשה באוצר ולפני שהגיעה לממשלה ולכנסת, ולסכם אילו סעיפים יישארו בתוכה ואילו יעברו למסלול חקיקה נפרד בשל חוסר רלבנטיות תקציבית. לפי גורמים המקורבים למגעים, השניים נפגשו כמה פעמים, ראו עין בעין את ייעודו של חוק ההסדרים ואף הסתייגו מהגרסה המפלצתית שאליה התפתח החוק.
לאור ההסכמה ביניהם הודיע ניסן לריבלין כי הוא מוכן לבחון איתו שינוי באופן גיבוש החוק. ניסן ביקש לחסוך באמצעות שיתוף הפעולה את הצורך לנהל ויכוחים עם ראשי הוועדות, ואילו ריבלין שמח להחזיר לכנסת את הרלבנטיות שלה. ריבלין בירך אז על היוזמה ואמר כי "באוצר הבינו שהגיע הזמן לגבש גבולות גזרה ברורים לחוק ההסדרים".
"במשרד רה"מ חששו"
העבודה המשותפת של האוצר והכנסת כמעט הבשילה לכדי הקמת הפורום. בישיבה שנערכה בלשכת ריבלין לפני כחמישה חודשים הציג ניסן מסמך ובו הוסבר המתווה החדש, והשניים אף הסכימו ביניהם על איוש הפורום: היועץ המשפטי של הכנסת אייל ינון, מנהל פיקוח תקציבי במחלקת המחקר של הכנסת עמי צדיק, היועצת המשפטית של ועדת הכספים שגית אפיק ואנשי אגף תקציבים יחד היועץ המשפטי של האוצר. "זה היה ניסיון רציני להפסיק את כיפופי הידיים המביכים בין האוצר לכנסת", מספר אחד הנוכחים באותה ישיבה.
מקורבים לריבלין מספרים כי "הצוות המדובר הוקם על ידי אייל ינון עם ראש אגף תקציבים. הצוות ניסה לנסח כללים מנחים לחוק ההסדרים. האוצר הציג רצון אמיתי להגיע למתווה שימנע את הסאגה בעונת התקציב ואת הסכסוכים בין הכנסת לבין משרד האוצר. המגעים הניבו טיוטות, אבל לא הבשילו למסמך סופי".
גורם המקורב למגעים מספר כי ההתנגדות ליוזמה הגיעה מכיוון משרד ראש הממשלה. "נתניהו רואה בחוק ההסדרים חרב", אמר הגורם, "במשרד ראש הממשלה חששו כי הוועדה המשותפת תגביל יתר על המידה את חוק ההסדרים, שאמור להיות אמצעי עוקף כנסת ומונע מבוכות וטרטורים". אותו גורם אומר שבכנסת ובאוצר הבינו בשלב מסוים שליוזמתם יש "היתכנות פוליטית נמוכה". עוד מספר מקורב לנושא כי ראש הממשלה ושר האוצר כלל לא היו מעורבים בתהליך. "ברגע שהדרג המקצועי הסיק שלא יהיה לכך גיבוי מהדרג הפוליטי, הוא זנח את המאמצים", מספר המקורב.
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "אגף התקציבים עובד בשיתוף פעולה עם הכנסת באופן שגרתי ושוטף בכלל, ובנושא חוק ההסדרים בפרט. לא ידוע לנו על תוכנית כלשהי לשינוי נוהל זה". מלשכת יו"ר הכנסת נמסר בתגובה: "בשנה האחרונה הוקם צוות משותף לכנסת ולאוצר. הצוות קיים דיונים על מתווה שיהיה מוסכם על שני הצדדים, להגדרת היעדים של חוק ההסדרים וגבולות הגזרה שלו כך שיהווה כלי לביצוע התקציב".