ההסתדרות תדרוש תוספת שכר של 2.5 מיליארד שקל
מחר ייפתחו השיחות בין האוצר וההסתדרות, שדורשת תוספת שכר של 5%. הערכה: האוצר יסכים לתוספת שכר, אם כי נמוכה משמעותית
מחר יתקיים סבב הפגישות הראשון בין נציגי משרד האוצר וההסתדרות בנושא תוספת השכר ל־400 אלף עובדי המגזר הציבורי. השיחות ייפתחו בבית ההסתדרות, בלשכתו של יו"ר האגף לאיגוד מקצועי החדש, עו"ד אבי ניסנקורן, בהשתתפות הממונה על השכר באוצר, אילן לוין, נציגי איגודים מקצועיים ונציגים
בניגוד להסכם הקודם בין הצדדים, שנחתם באפריל 2008, הפעם לוין מגיע כאשר הוא מוכן לתוספות שכר. בראיון שנתן בתחילת השנה ל"כלכליסט" רמז לוין כי ברור לו שיצטרך להסכים לתוספות שכר משמעותיות למגזר הציבורי, אך במקביל דרש מההסתדרות להגיע למו"מ "עם דרישות צנועות מאוד".
לוין עשוי שלא לקבל את מבוקשו כאשר יגיע הבוקר ללשכתו של ניסנקורן, שכן ההסתדרות צפויה לדרוש תוספת בשיעור של 5%, דומה לזו שניתנה בהסכם הקודם, שתתפרס עד סוף 2011. העלות המוערכת של תוספת בשיעור 1% היא כחצי מיליארד שקל לתקציב המדינה באופן ישיר, ומלבד זאת סכום דומה לגופים נלווים, כמו קופות החולים, רשויות מקומיות, חברות ממשלתיות, אוניברסיטאות ועוד. ההסכם לא יכלול התייחסות לגמלאי השירות הציבורי, שכן אלו הוחרגו בשנתיים האחרונות מההצמדה לעלייה בשכר העובדים, וגמלתם צמודה למדד המחירים לצרכן.
לאחר סבב השיחות הראשון מרובה המשתתפים יתחילו הצדדים בשיחות בדרגים מקצועיים שיכילו רק את נציגי ההסתדרות והאוצר. יו"ר ההסתדרות עופר עיני יתערב בשיחות רק אם יידרש לכך. כרגע לא צפויות שביתות או עיצומים, בעיקר בשל מעורבותו העמוקה של עיני בגיבוש תקציב המדינה לשנה הבאה כחלק מפורום השולחן העגול עם הממשלה והמעסיקים. מכיוון שהשיחות מתחילות השנה באיחור, עקב חג הפסח ושינוי בצמרת ההסתדרות, לוח הזמנים שלהן קצר, גם אם לא באופן רשמי. תקציב המדינה ל־2011 יוגש לשולחן הממשלה עד אוגוסט, ועד אז צריך האוצר לעדכן את התקציב לפי ההסכם.
מהלך מעניין נוסף שעשוי להתרחש במהלך השיחות הוא העלאת הנושא של יתר גמישות ניהולית למנהלים במשרדי הממשלה וגופים ציבוריים אחרים. הגמישות תאפשר למנהלים בשירות המדינה לבצע הערכות תקופתיות של עובדים, לתגמל אותם בהתאם ובמקרי קיצון אף לפטר אותם.
בהסכם מלפני שנתיים בין האוצר להסתדרות נקבע כי תקום ועדה שתבחן את הנושא, אך ועדה זו למעשה לא התכנסה מעולם. שני הצדדים מעוניינים במהלך שכזה, שיחזק את הדרג הניהולי על חשבון הוועדים מצד אחד, ומצד שני יכניס עובדים נוספים בשירות המדינה אל תוך ההסכם הקיבוצי במקום העסקה בחברות קבלניות ובחוזים אישיים כיום. ישנה אפשרות שאם הצדדים יסכמו על מהלך שכזה, האוצר "ישלם" לעובדים בצורה של תוספת שכר משמעותית יותר.