מבקר המדינה: מידע לא מלא בדו"חות הכספיים של הממשלה
בביקורת על אגף החשב הכללי במשרד האוצר, קובע מבקר המדינה כי המידע שבדו"חות הכספיים של הממשלה אינו מלא ולא משקף כיאות את השקעות המדינה בחברות הממשלתיות לסוף אותה שנה
כ-67% מהחברות הממשלתיות והמעורבות (חברות שמחצית או פחות מכוח ההצבעה בהן נמצאים בידי המדינה) הגישו לאוצר רק טיוטות של הדו"חות הכספיים שלהן לשנת 2008. לכן המידע שבדו"חות הכספיים של הממשלה אינו מלא ואינו משקף כיאות את השקעות המדינה בחברות הממשלתיות לסוף אותה שנה.
לכתבות
מבדיקת התאגידים הציבוריים (גופים הפועלים כזרועות של המדינה שלא למטרות רווח, כגון בנק ישראל ושירות התעסוקה) מתברר כי הנתונים של גופים אלה, פרט לביטוח הלאומי, אינם מקבלים ביטוי כלשהו בדו"חות הכספיים של הממשלה. במקביל, לא נבדק אם תאגידים אלה נחשבים גופים שבשליטת הממשלה לצורך הדיווח הכספי.
בביאורים לדו"חות הכספיים לא נכללה רשימה של עשרות התאגידים הציבוריים, הדרושה לצורך קיום פיקוח ובקרה יעילים על פעולותיהם. משרד האוצר לא דרש מגופים אלה להגיש לו דו"חות כספיים ולמנות רואה חשבון מבקר. יש צורך לבצע עבודת מיפוי מקיפה באחריות החשב הכללי של התאגידים הציבוריים לפי סוג החזקת המדינה בהם, אולם מיפוי זה עדיין לא הושלם.
יתרת ההשקעות של הממשלה בכלל הגופים המוחזקים על ידה הסתכמה בסוף 2008 בכ-61 מיליארד שקל. בדיקת המבקר מצביעה על פערים גדולים בין הדיווח הקיים בנושא השקעות המדינה בגופים המוחזקים, לבין הדיווח הנדרש על פי התקנים הממשלתיים.
בנוסף, איכות הנתונים הכלולים בסעיף זה בדו"חות הכספיים של הממשלה לוקה בחסר. הדו"חות הכספיים המבוקרים של חברות ממשלתיות, שאמורים להיות חלק מהדו"חות הכספיים של הממשלה, מוגשים לאוצר זמן רב לאחר מועד פרסומם של דו"חות אלה. לכן על החשב הכללי לפעול לשיפור איכות הנתונים ולשיפור מערך הדיווח, הפיקוח והבקרה של הממשלה בנושא זה. לדברי המבקר, עד שתוסדר מסגרת לתאגידים הציבוריים, מן הראוי שהחשבונאי הראשי יציג בדו"חות הכספיים רשימה עדכנית שלהם, לשם השקיפות ולשם ריכוז המידע עליהם.
תשובת החשבונאי הראשי באוצר לממצאים אלה היתה כי החשב הכללי הגדיר נושא זה "יעד לביצוע בשנת 2010". תשובת משרד המשפטים היתה: "אנו רואים חשיבות רבה בחקיקת חוק תאגידים ציבוריים, ופועלים לקדם את הנושא ביחד עם רשות החברות הממשלתיות".