$
מוסף כלכליסט 25.3.10

חקר ביצועים: גיליון הערכה שבועי

איך הצליח אובמה להעביר את הרפורמה במערכת הבריאות האמריקאית, מה יש לרועי ורמוס להפסיד, למה סמדר ברבר-צדיק מרוויחה פחות מאלי יונס ומה הקשר בין רם בלינקוב למשואת יום העצמאות

כתבי כלכליסט 09:0025.03.10

אובמה קובע את העתיד

 

בירושלים יש מומחים, ומומחים בעיני עצמם, לסכסוך במזרח התיכון. רבים מהם מזלזלים בנשיא ארצות הברית. בעניין הסכסוך שלנו, הם אומרים בידענות, הוא חובבן גמור. בכל הכבוד, אני מבקש לחלוק. ברק אובמה הוא ברנש נחוש וקשוח שלא עשה טעות אחת לאורך מערכת הבחירות המסחררת שלו. השבוע, נגד כל המומחים והחזאים, הוא גבר על רפובליקאים ודמוקרטים שמרנים והעביר את רפורמת הבריאות ההיסטורית. בנאום הניצחון שלו הצהיר: "לא פחדנו מהעתיד, קבענו אותו". ישראלים שמזלזלים באובמה עושים טעות קשה. הוא חולל מהפך בארצות הברית. הוא מסוגל להפתיע את המומחים הירושלמים. גם אצלנו מוטב לא לפחד מהעתיד, אלא לקבוע אותו. יחד עם אובמה, לא נגד אובמה.

                                                                                                                                       יואל אסתרון

 

פרננדז הוא החוכמה של לוזון

 

לואיס פרננדז. כדורגל הוא תעשייה גלובלית לואיס פרננדז. כדורגל הוא תעשייה גלובלית צילום: ראובן שוורץ

לואיס פרננדז לא נבחר לאמן את נבחרת ישראל כי מגיע לו, כפרס על זה שבילה את כל הקריירה שלו בבינוניות של הליגה הישראלית - ההיגיון שהנחה את בחירת המאמנים עד היום. הוא גם לא נבחר משום שהוא זר. הוא נבחר כי מבין כל המועמדים - מטעם עצמם או מטעם ההתאחדות לכדורגל - הוא האיש המתאים ביותר לתפקיד. זה כנראה ההישג הגדול ביותר של אבי לוזון, יו"ר ההתאחדות: הוא סוף סוף הבין שכדורגל הוא תעשייה גלובלית, לא פנקס קטן, ושמה שקובע הוא האיכות. עכשיו רק צריך שימי הנבחרת של פרננדז לא ימחקו את התובנה הזו.

אוריאל דסקל

 

חג'ג' יוצא למלחמה

 

רגע ההכרעה על עתידן של קבוצות הרכישה מתקרב, ומי שתניף את האצבע למעלה או למטה תהיה רשות המסים, שמתכננת לבטל את רוב הטבות המס בתחום. לא מדובר בהגדלת ראש רגולטורית, אלא בתוצאה של הלובי העיקש והמתמשך שהפעילה התאחדות הקבלנים. עכשיו, רגע לפני שדינם נגזר, הבינו יזמי קבוצות הרכישה שאם הם ייתנו למלחמה להתנהל בלעדיהם, הם יחוסלו, ועוד בהפסד טכני. עו"ד יצחק חג'ג' ויזמים גדולים אחרים בתחום הקימו השבוע את התאחדות קבוצות הרכישה, והבטיחו שהם פועלים "להסדיר את הענף ולנקות ממנו את החאפרים". עם כל הכבוד לרטוריקה השחוקה, ענף מסודר הוא ממש לא העניין כרגע - כל הכוחות מגויסים אך ורק נגד רשות המסים.

                                                                                                                                          שי פאוזנר

 

ברבר־צדיק תחת האג'נדה של בינו

 

סמדר ברבר צדיק. קפה עם אלי יונס סמדר ברבר צדיק. קפה עם אלי יונס צילום: תמר מצפי

כשסמדר ברבר־צדיק ואלי יונס נפגשו השבוע על הבר של מסעדת טאפאס בתל אביב הם עסקו רק בעניינים בנקאיים. אף מילה על גובה השכר שלהם, שפורסם השבוע. יונס, מנכ"ל בנק מזרחי, רכב על שכר של 18.6 מיליון שקל (רובו באופציות), ברבר־צדיק, מנכ"לית הבינלאומי, התפנקה עם 4.4 מיליון שקל. לא רק חוש הריח המפותח של יונס עשה את ההבדל. צדיק בינו, הבוס של ברבר־צדיק בבינלאומי, אמר בעבר כי אם מנהל רוצה להרוויח מיליונים, עדיף שיקים עסק בעצמו. מנגד נמצאת הגישה של יעקב פרי, נציג הבעלים במזרחי, שדווקא לא חושב שיש במה להתבייש (ראו עמ' 24). הבדלי הגישות הללו הסתכמו השבוע ב־14.2 מיליון שקל.

                                                                         גולן פרידנפלד

 

 

ורמוס בדילמת האסיר

 

חוקרי רשות ניירות ערך עובדים לפי הספר. מה שהם עושים בימים אלה לרועי ורמוס, אריק שטיינברג ושי ירון הוא דילמת האסיר הקלאסית: אם יש כאן מה לספר, אחד מהם יישבר. אולי לא מיד, אולי לא מחר, אבל זה יגיע. יותר מדי מוטל על הכף. היוקרה והמקצועיות של בית ההשקעות הגדול במדינה כבר נפגעו, אבל את המוניטין האישיים עוד אפשר להציל. מי שידבר ראשון יוכל לצאת מהפרשה רק עם מכה קלה ברזומה. לורמוס יש הכי הרבה מה להפסיד. הוא צעיר, הוא מטאור והוא הגולדן בוי של השוק. יהיה כואב מדי לראות אותו מתרסק, ועוד בטרם עת. תזכרו איך זה נראה כשהמורה הרוחנית שלו, קודמתו בתפקיד גבי רביד, נאלצה לעזוב.

                                                                                                                                        סופי שולמן

 

ברין מנהל פרוידיאני

 

סרגי ברין. טראומת ילדות סרגי ברין. טראומת ילדות צילום: בלומברג

אחרי יותר מחודשיים של חילופי מהלומות והורדות ידיים, הודיעה השבוע גוגל שהיא מפסיקה לשתף פעולה עם שלטונות סין ולא תצנזר יותר את החיפושים של הגולשים הסינים. במקום זאת, הם יופנו לגוגל הונג קונג, שאינו כפוף למגבלות הצנזור. השלטונות השתוללו מזעם, אבל אין להם הרבה מה לעשות. האמריקאים, מצדם, מחאו כפיים. סרגיי ברין, שעד גיל 6 גדל בברית המועצות, הסביר ל"ניו יורק טיימס" מאיפה שאב את האומץ לעמוד מול הסינים ולא להיכנע: "החיים תחת משטר טוטליטרי עיצבו את השקפת העולם שלי, המתנגדת לכל צנזורה על חופש הדיבור". ללמדך שגם אנשי העסקים המצליחים והעשירים ביותר מונעים, בסופו של יום, מטראומות ילדות.

                                                                                גבי קסלר

 

בלינקוב ולתפארת פקידי האוצר

 

אני, רם בלינקוב, יליד 1955, נצר למשפחות בלינקוב וצ'יזיק שהגשימו את חזון הציונות, עלו לארץ לפני 100 שנה והקימו מושבות בגליל, מתכבד להשיא משואה זו לתפארת הפוליטרוקים הפועלים בירושלים. למען כל אותם פקידים חרוצים במשרד האוצר שהופתעו לקום בבוקר ולגלות שמישהו כופף את המינהל התקין רק למען שלמות הקואליציה. עומד אני כאן לפניכם בשם כל אותם אלה החרדים לתקציבה של מדינת ישראל ועמלים יומם וליל על שמירתו למול העסקאות האפלות שעושים ראשי הממשלות לדורותיהם או שלוחיהם במשרד האוצר, ולתפארת מדינת ישראל.

                                                                                                                                    עידן גרינבאום

 

מה הבעיה עם זה?

 

בשביל מה לך? מה זה יעזור? לך בטח זה לא יעזור! היא הרי אשתו־של, ובעלה הוא חבר־של, אז למה לך? חסרים לך אויבים? חסרות לך צרות? אז היא עשתה סרט מלוקק על הרב של החבר של בעלה. ביג דיל. זו מדינה קטנה. כולם חברים של כולם ורק אתה חייב לעצבן את כולם ואת החברים של כולם? אז היא לא שאלה את הרב אפילו שאלה קשה אחת. למשל כמה כסף הוא לוקח מהאנשים התמימים שבאים אליו. לא בא לה! אז היא התרפסה והתבטלה. זכותה! אתה יכול להגיד שבכלל לא ראית את הסרט. אוקיי, ואם אתה כבר מסתכסך עם האנשים האלה אתה חייב לחתום? כולם מוכרחים לדעת מי כתב את זה?

 

לכתבות נוספות במוסף "כלכליסט" לחצו כאן

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x