גפני דורש פיקוח הכנסת על תקציב בנק ישראל
בדיון האחרון לקראת אישורו של חוק בנק ישראל הפתיע גפני ושאל את פישר: "במה אתם שונים מגופים אחרים המפוקחים על ידי ועדת הכספים, כמו רשות ניירות ערך?". פישר התנגד בתוקף לפיקוח וענה כי "עצמאות הבנק מחייבת ניהול תקציב עצמאי"
יו"ר ועדת הכספים של הכנסת, ח"כ משה גפני, ממשיך למתוח את החבל שנכרך לאחרונה סביב צווארו של נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר. אחרי תרגיל המנהיגות המוצלח מבחינתו שעשה לפישר בתחילת השבוע שעבר בנושא חוק הגמ"חים, מעלה עכשיו גפני דרישה חדשה: תקציב בנק ישראל יהיה נתון לפיקוח ועדת הכספים. פישר, החרד לעצמאותו של הבנק, מתנגד לדרישה זו בכל תוקף.
את הדרישה העלה גפני ביום חמישי האחרון במהלך דיון שקיימה ועדת הכספים במסגרת הכנתו לקריאה שנייה ושלישית של חוק בנק ישראל החדש. כשהגיעו הדיונים לפרק בהצעת החוק הדן בניהול תקציב הבנק, הודיע גפני כי הוא דורש שמעתה יהיה התקציב נתון לאישורה של ועדת הכספים. זאת, בניגוד לנוסח המקורי של הצעת החוק, לפיה הגוף שיפקח על תקציב בנק ישראל יהיה המועצה המינהלית (גוף חדש שימונה לבנק ויתפקד למעשה כמועצת המנהלים שלו).
בתשובה לדברי גפני הבהירו הנגיד פישר והיועצת המשפטית של הבנק, טידה שמיר, כי "עצמאותו של בנק ישראל מחייבת שגם התקציב שלו ינוהל באופן עצמאי, ללא תלות בגוף שלטוני אחר, כפי שנהוג בבנקים מרכזיים אחרים בעולם".
"בתחום הפעילות המוניטרית", ענה להם גפני, "אני מבין שצריך לתת לכם עצמאות, אבל בתחום מינהלי כמו ניהול התקציב, במה אתם שונים מגופים ציבוריים אחרים המפוקחים על ידי ועדת הכספים, כמו משרד מבקר המדינה או רשות ניירות ערך?". מאוחר יותר הבהיר יו"ר ועדת הכספים כי הוא אינו מתכוון לוותר בנושא הפיקוח על תקציב הבנק וכי בכוונתו להכניס שינויים בנוסח המוצע בסעיף זה בהצעת החוק.
שוב חוזרת הדרישה
עד לאישור חוק בנק ישראל, שבו יוסדר הפיקוח על תקציב הבנק או על ידי המועצה המינהלית או על ידי ועדת הכספים, התקציב לא נתון לפיקוח כלל. דרישתו של גפני אינה הפעם הראשונה שבה הכנסת מבקשת לפקח על תקציב הבנק. זהו רענון של יוזמות קודמות שהעלו כמה פעמים חברי כנסת בעבר, לרוב על רקע הפרסומים התקופתיים על תנאי שכרם של עובדי הבנק. האחרונה בהן היתה הצעת חוק פרטית שיזם לפני כשלוש שנים ח"כ אופיר פינס.
הסדרת הפיקוח תיצור מנגנון שבמסגרתו יגיש בנק ישראל את הצעת התקציב לכנסת, וזו תוכל לדרוש הסברים, ואף להכניס בו שינויים, כתנאי לאישורו. תקציב בנק ישראל לשנת 2010, שפורסם בתחילת ינואר, מסתכם בכ־624 מיליון שקל. 79% מהתקציב (כ־494 מיליון שקל) מיועדים לתשלום משכורות וגמלאות. יתרת התקציב מממנת הוצאות שונות של הבנק, שהעיקריות בהן מוקדשות להדפסת כסף ולתפעול מערכות המחשוב.
מחרתיים: הדיון על השכר
חוק בנק ישראל נמצא כיום בישורת האחרונה לפני אישורו הסופי במליאת הכנסת. פישר, שהקדנציה שלו כנגיד הבנק נגמרת באפריל השנה, התנה את הישארותו לקדנציה נוספת באישור החוק החדש, שיחליף את חוק בנק ישראל הישן שחוקק עוד בשנות החמישים. התנאי גרם לראש הממשלה בנימין נתניהו להפעיל לחצים על הכנסת בדרישה לזרז את אישור החוק עד ה־18 במרץ, מועד יציאת הכנסת לפגרה.
הבוקר צפוי פישר להתייצב שוב באולם ועדת הכספים להמשך הדיונים בהצעת החוק. הדיון המעניין בסדרת דיוני הוועדה יתקיים מחרתיים. אז יעלה לדיון הפרק מעורר המחלוקת של הפיקוח על שכרם של עובדי בנק ישראל.