בלעדי ל"כלכליסט": האוצר הפסיד לרשות החשמל
הוכרע המאבק סביב מכרז אשלים: המשנה ליועץ המשפטי לממשלה פסק כי אין לאוצר סמכות לשנות את תנאי מכרז תחנות הכוח התרמו־סולאריות שניסחה רשות החשמל. לאחר דחיות מועד הגשת ההצעות צפויה ההחלטה להאיץ את קידום הפרויקט
משרד האוצר הפסיד לרשות החשמל במאבק סביב מכרז שתי תחנות הכוח התרמו־סולארית המתוכננות לקום באשלים שבנגב.
במכתב ששלח לאחרונה המשנה ליועץ המשפטי לממשלה אבי ליכט למשרדי התשתיות, האוצר וראש הממשלה, הוא כתב: "ועדת המכרזים (במשרד האוצר - ל"ג) אינה מוסמכת לגבור על אמות
הסיבה לפסיקה היא ניסיון של משרד האוצר לקבוע "מסגרת כללים" חריגה עבור הקבוצות שמתמודדות במכרז להקמת תחנת הכוח, תוך התעלמות מהכללים שקבעה רשות החשמל. הכללים נוגעים בין השאר לתעריפי החשמל, למימון הפרויקט ולאחריות במקרה של תקלה בתחנות הכוח ובמערכת ההולכה.
סכנת חשיפה לתביעות
גורמים המעורבים בפרויקט אמרו בעבר כי השינויים שהכניס האוצר הופכים את הצרכנים הפרטיים ל"קופה הקטנה של הזכיין", משום שהם יסבסדו את הטכנולוגיה החדשה וגרוע מכך - במקרים של תקלה יהיה פטור הזכיין מאחריות כלשהי או ממתן פיצויים.
לפני כחודשיים שלחה רשות החשמל מכתב חריף ליועץ המשפטי לממשלה ובו טענה כי הוראות המכרז שהחשב הכללי מנסה להחיל בעניין אשלים אינן חוקיות, כיוון שהן מבקשות לקבוע כללי משחק חדשים במשק האנרגיה. אחת הטענות היתה שקביעת מסגרת כללים חדשה עבור טכנולוגיה שטרם הוקמה בישראל עלולה "לחשוף את המדינה לתביעות משפטיות".
הדברים הגיעו לידי עימות משפטי בין משרד האוצר בראשות השר יובל שטייניץ לבין רשות החשמל בראשות אמנון שפירה, שבימים אלה נעשים ניסיונות להדיחו. את רשות החשמל ייצגה היועצת המשפטית שלה עו"ד אורית פרקש־הכהן, שעמדתה היא שאומצה על ידי היועמ"ש. "השאלה המשפטית העומדת להכרעה היא האם אמות המידה של הרשות נקבעו בסמכות. לטעמי התשובה לכך חיובית", כתב ליכט. לדברי גורמים בשוק האנרגיה, המכתב יביא לקידומה של תחנת הכוח, שכבר זכתה לאחרונה לקבל רישיון הפעלה עקרוני.
שתי תחנות הכוח באשלים אמורות לנצל את חום השמש לייצור קיטור שמסובב טורבינות כוח, שייצרו חשמל בהספק מצרפי של כ־220 מגה־ואט. המכרז מנוהל בשיטת BOT ובמסגרתו תקבל הקבוצה הזוכה רישיון לייצור ולמכירת חשמל ל־25 שנה. בתום התקופה יעביר הזכיין את המתקנים לרשות המדינה. ההיקף הכספי של המכרז מגיע לכ־800 מיליון שקל והמועד להגשת ההצעות הוא החודש הקרוב. ההכרזה על הזוכה תיעשה ברבעון השלישי והסגירה הפיננסית תיעשה בתוך שנה מהההכרזה.
שש קבוצות מתחרות
בין המתחרות נמצאות ברייטסורס תעשיות (לוז 2 לשעבר) בשיתוף חברת דלקיה מקבוצת ואוליה העולמית; שיכון ובינוי וחברת סולל; אורמת ICG וסקיי פאוור האמריקאית; כלל אנרגיה ואבנגואה הספרדית; שפיר הנדסה עם EDF הצרפתית; וכן קונסורציום שבו שותפות מנרב, דור אלון וסולאר מילניום.
מרשות החשמל נמסר: "ועדת המכרזים ורשות החשמל סיכמו במשותף מתווה להסדרת המכרז באשלים. הרשות מברכת על שיתוף הפעולה שנוצר בהסכמה שיביא לקידומו של מכרז האנרגיות המתחדשות באשלים". מהאוצר נמסר כי הושגה הסכמה עם רשות החשמל על תנאי המכרז כבר לפני כמה שבועות.